Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια: 18+1 συμμετοχές, από 9 συνοικίες και 2 χωριά

Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια: 18+1 συμμετοχές, από 9 συνοικίες και 2 χωριά

225

Όλα είναι έτοιμα για τη συμμετοχή στο έθιμο με τα Πρωτοχρονιάτικα (ή Αγιοβασιλιάτικα) βαποράκια της Χίου.
Στην ενορία Παναγιά Λέτσαινα, τα μέλη του πληρώματος φροντίζουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε το «Αρματαγωγό Χίος» να πάρει μέρος στο διαγωνισμό που γίνεται παραμονή πρωτοχρονιάς, κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Το έθιμο με τα αγιοβασιλιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα βαποράκια, μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω στους βαλκανικούς πολέμους, όταν Χιώτες και Ψαριανοί, μα κυρίως οι κάτοικοι της Σμύρνης ήθελαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τον απελευθερωτή ελληνικό στόλο.
Μετά την μεταπολίτευση στη Χίο το έθιμο το επανάφερε η Περιηγητική Λέσχη Χίου και αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τις γειτονιές με προσφυγικό πληθυσμό.
Παράλληλα δε με το καλύτερο καραβάκι, βραβείο έπαιρναν και τα παινέματα που ακούγονται από τα μέλη του πληρώματος της κάθε συνοικίας.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το πλήρωμα θα γυρίσει στη γειτονιά για να πει κάλαντα και παινέματα.

Από τις 6.00 μ.μ. ζωντανή μετάδοση από το Δήμο Χίου.
Πατήστε εδώ.

Τα τελευταία χρόνια χάρη στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου «Ο Φάρος» και σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί. Συνολικά φέτος θα διαγωνιστούν 18 καραβάκια, 9 στη μικρή κατηγορία που φτάνουν μέχρι τρία μέτρα μήκος και άλλα 9 στη μεγάλη κατηγορία που φτάνουν μέχρι και τα 7 μέτρα, από συνολικά 9 συνοικίες και δύο χωριά.
Ενώ εκτός διαγωνισμού συμμετέχει και φέτος το liberty “Κύμα” από το ιδιωτικό ΕΠΑΛ του ομίλου ΤΣΑΚΟΣ.

Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων για τα αγιοβασιλιάτικα βαποράκια, “Ο Φάρος” Βαρβασίου θα προχωρήσει και στην αναπαράσταση του εθίμου «Εζ Βασίλη», που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και θα πραγματοποιηθεί, στις 5.00 μ.μ., στο ύψος του Δημοτικού Κήπου όπου υπάρχουν τα ερείπια του Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, που αποτέλεσε και τον πρώτο Μητροπολιτικό Ναό της Χίου.

Αναλυτικά οι ενορίες και τα σκάφη που θα πάρουν μέρος:
ΜΙΚΡΑ
1. Παναγία Βοήθεια με το «Παναγία Βοήθεια»
2. Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
3. Κάστρο με το «Αγία Μαρκέλλα»
4. Άγιος Σπυρίδωνας με το «Άγιος Σπυρίδωνας»
5. Παναγία Βοήθεια με το «Ταξιάρχης»
6. Μεστά με το «Αδριάς»
7. Βερβεράτο με το «Αντιτορπιλικό Βέλος»
8. Παναγία Τρουλωτή με το «Παναγία Τρουλωτή»
9. Παναγία Ευρετή με το «Καταδρομικό Παναγία Ευρετή»

ΜΕΓΑΛΑ
1. Αγία Παρασκευή Καστέλου με το «Φρεγάτα Λήμνος»
2. Παναγία Βοήθεια με το «Παναγία Βοήθεια 2»
3. Κάστρο με το «Αντιτορπιλικό Βέλος»
4. Αγία Παρασκευή Καστέλου με το «Θωρηκτό Αγία Παρασκευή»
5. Παναγία Τρουλωτή με το «Παναγία Τρουλωτή History»
6. Παναγία Λέτσαινα με το «Αρματαγωγός Χίου»
7. Κάστρο με το «Θωρηκτό Άγιος Γεώργιος»
8. Άγιος Χαράλαμπος με το «Θωρηκτό Άγιος Χαράλαμπος»
9. Κάστρο με το «Καταδρομικό Έλλη».

Το video από την παρουσίαση στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ.

Διαφήμιση