Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει στα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα, visa – «express», σε Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφτούν για διακοπές.
Σύσκεψη για να οργανωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει εφικτό αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του ΓΓ Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη και του ΓΓ Λιμένων του Υπ. Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου παρουσία εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.
Οι φορείς του νησιού επιθυμούν να είναι έτοιμο το σύστημα μέχρι τις 6 Απριλίου, που ξεκινά η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων το μπαϊράμι και χιλιάδες επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται στο νησί.
Ωστόσο ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης δεν ήθελε να δεσμευθεί χρονικά καθώς όπως είπε «πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης».
Αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών.
Όπως και να χει πάντως δε θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, ο πρόεδρος της Ενωσης τουριστικών πρακτόρων, της ένωσης ξενοδόχων και υπηρεσιακά στελέχη της αστυνομίας, του λιμενικού και του τελωνείου.
Η «γρήγορη» βίζα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία , θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο .
Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Οι δύο Γενικοί Γραμματείς την Κυριακή θα βρίσκονται στη Χίο όπου θα γίνει αντίστοιχη σύσκεψη.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr