Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αλέξης Τσίπρας: Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει...

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει

45

Ηχηρά μηνύματα και σύνθημα να μπει τέλος στο πένθος και να χτυπήσει συναγερμός για μάχη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα κι εν μέσω κλίματος συσπείρωσης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του, το υπογράμμισε αρκετές φορές στην ομιλία του, όμως άσκησε σκληρή κριτική στην εικόνα που έδειξε τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτόξευσε βέλη κατά ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και, φυσικά, ανέδειξε την ανάγκη να μην εξελιχθεί σε παντοδύναμη και ηγεμονική η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λήξη στο πένθος, συναγερμός για μάχη
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ένα οδυνηρό σοκ για το κόμμα, για να σημειώσει ότι δεν κρύβεται, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έδωσε τη μάχη.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι «έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Κάλεσε να στελέχη να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια και το εκλογικό πένθος, για να τονίσει με νόημα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Οι τρεις αιτίες της ήττας και το σύνθημα για διορθώσεις
Ζήτησε να αλλάξει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν κινήσει και «να γίνουμε πιο συλλογικοί, πιο συντροφικοί, πιο αλληλέγγυοι, πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητικά εξουσία».

Ανέδειξε τρία βασικά στοιχεία ως αιτίες της ήττας λέγοντας χαρακτηριστικά:

⇒ Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά.

⇒ Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης.

⇒ Και η τρίτη και καθόλου έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ): efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά, ορκωμοσία στις 26/5/23
Επόμενο άρθροΤο χιώτικο πρωϊνό στο ΕΡΤNews την Κυριακή, 28/5