Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αλκ. Στεφανής: “Ακούμε την τοπική κοινωνία”- παρέμβαση Μητροπολίτη για Αίπος

Αλκ. Στεφανής: “Ακούμε την τοπική κοινωνία”- παρέμβαση Μητροπολίτη για Αίπος

328

«Συζητάμε με την τοπική κοινωνία, ακούμε την τοπική κοινωνία, βλέπουμε τις ανησυχίες της και με γνώμονα το καλό του Ελληνικού λαού στο σχέδιο το οποίο έχει καθορίσει η Κυβέρνηση προχωρούμε προς τα εμπρός. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν ακούσουμε την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής από τη Χίο, ερωτώμενος για το σχέδιο της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τα Κλειστά Κέντρα Κράτησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Παρέμβαση Μητροπολίτη για Αίπος


Αφορμή έδωσε η παρέμβαση του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου που μετά το πέρας της Δοξολογίας και του πανηγυρικού της μέρας για τον Εορτασμό της Παράδοσης της Χίου στην Ελλάδα από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία του νησιού το 1912, όπου εξέφρασε ευθέως την αντίθεσή του για τη δημιουργία Κλειστού Κέντρου Κράτησης στην περιοχή του Αίπους, λέγοντας χαρακτηριστικά:.
«Η ηρωική μάχη του Αίπους, καθιστούν εμάς υπευθύνους, εκεί όπου χύθηκαν αίματα ηρώων και σκορπίστηκαν οστά ηρώων, να μην επιτρέψουμε ούτε μόνιμα, ούτε προσωρινά να ξαναπατήσουν τα πόδια των ομογενών των τότε κατακτητών».
«Δεν θα το θεωρήσω σαν παρέμβαση, ήταν εξαιρετικό αυτό που είπε ο Σεβασμιότατος, τον οποίο τιμούμε και αγαπάμε, και βεβαίως το λαμβάνουμε υπόψη σε κάθε σκέψη που έχουμε», σχολίασε ο υφυπουργός κ. Στεφανής τονίζοντας και πάλι ότι «ακούμε την τοπική κοινωνία» και ότι δεν θα ήθελε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις αφού βρίσκεται στη Χίο για την πανηγυρική αυτή ημέρα.


Μετά την Δοξολογία στον ενοριακό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Αναθηματικής Στήλης, από τον υφυπουργό κ. Στεφανή και εκπροσώπους των τοπικών αρχών, όπου χειροκροτήθηκε η κατάθεση στεφάνου από μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Καρυών.
Ευχόμενος χρόνια πολλά ο υφυπουργός μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
«Χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα, πάντα ελεύθεροι, πάντα υπερήφανοι, πάντα προς την πρόοδο να οδεύουμε», σημείωσε ο κ. Στεφανής.

Χρονικό παράδοσης
Μετά την απόβαση του ελληνικού στρατού , στις 11 Νοεμβρίου του 1912 στη Χίο, ακολούθησαν μάχες στο όρος Αίπος με τους Οθωμανούς να έχουν μεταφέρει το αρχηγείο τους στο χωριό Πιτυός.
Το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου, ύστερα από 40 μέρες μαχών, στο χωριό Καρυές υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού στις ελληνικές δυνάμεις, ανάμεσα στον Τούρκο Διοικητή Zichni Mpei και τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού Λοχαγό Πεζικού Ε. Βερνάρδο.

Ο υφυπουργός επισκέφτηκε και το Δημοτικό Σχολείο Καρυών όπου υπάρχει έκθεση με κειμήλια του 1912 τα οποία και φυλάσσονται στην ιστορική Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗΣ στην πόλη της Χίου.

Λαϊκή συνέλευση στο Βροντάδο

Να σημειώσουμε πάντως ότι σήμερα Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, στις 5.00 μ.μ. στο κτήριο του ΦΟΒ, πραγματοποιείται στη Δημοτική Ενότητα Βροντάδου λαϊκή συνέλευση για το θέμα του σχεδιασμού από πλευράς Κυβέρνησης Κλειστού κέντρου Κράτησης στο ύψος του 15ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Χίου- Βολισσού. Στην ιστορική περιοχή του Αίπους, που εκτός από τις μάχες του 1912 συνδέεται ως περιοχή σύμφωνα με μία παράδοση στα πλαίσια της ελληνικής μυθολογίας, ως τον τόπο που έδρασε ο Δρίμακος, ο πρώτος επαναστάτης σκλάβος της αρχαιότητας.
Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου έχει ταχθεί κατά των Κλειστών Κέντρων Κράτησης των 5000+ ατόμων που έχει προταθεί από την κυβέρνηση, απόφαση που στηρίζει και το περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“2020 αστέρια” και έναρξη εκδηλώσεων με … gala για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο γυμναστήριο MELEKOS