Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Άλλη μια νύχτα με τη χώρα να φλέγεται, Ρόδος- Κέρκυρα- Εύβοια- Αίγιο-...

Άλλη μια νύχτα με τη χώρα να φλέγεται, Ρόδος- Κέρκυρα- Εύβοια- Αίγιο- Βοιωτία

180

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr
Στο ίδιο έργο θεατές και αυτό το καλοκαίρι… Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες, με το κράτος να φέρεται ανήμπορο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, παρά την υπερπροσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης και των εθελοντών πυροσβεστών.

Έτσι, για άλλη μια μέρα, καταγράφηκαν την Κυριακή ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, νέες εστίες και αναζωπυρώσεις, εκκενώσεις οικισμών και ανυπολόγιστη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τα ενεργά και πιο σημαντικά μέτωπα εντοπίζονταν σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο, Βοιωτία και Αίγιο.

Με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να αποσύρονται με την έλευση του σκοταδιού, οι κάτοικοι των φλεγόμενων περιοχών βιώνουν ακόμα μια νύχτα αγωνίας και εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το πρώτο φως της ημέρας. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τη Ρόδο, που τη Δευτέρα θα μπει στην 7η συνεχή μέρα με πύρινα μέτωπα να κατακαίνε το νησί.

Ρόδος

Τέσσερα είναι πλέον τα πύρινα μέτωπα στο νησί, καθώς αργά το βράδυ της Κυριακής, ξέσπασε άλλη μια εστία στη φλεγόμενη Ρόδο: αυτή τη φορά κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τον οικισμό Μαλώνα και Μάσαρη.

Αν και γενικά η εικόνα είναι καλύτερη, υπάρχουν ενεργές εστίες και φόβος για νέες αναζωπυρώσεις που θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα. Τα άλλα τρία μέτωπα είναι στην περιοχή Απολλώνων, στην περιοχή των Λαέρμων, καθώς και εκείνο του Ασκληπιείου.

Επί τόπου βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές – και θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη τη νύχτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που προηγήθηκε (Κυριακή) υπήρξαν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, χωρίς ωστόσο τα πύρινα μέτωπα να τεθούν υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι στο νησί έλαβε χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στην Ελλάδα: Σχεδόν 20.000 κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από εστίες ή τα καταλύματά τους με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Μεγάλη η συνδρομή των εθελοντών, συγκινητική αλληλεγγύη των ντόπιων που άνοιξαν τα σπίτια τους. Τα άτομα φιλοξενούνται επίσης σε σχολεία, ξενοδοχεία, πλοία, γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους.

Μεταξύ των προληπτικών εκκενώσεων που έγιναν νωρίτερα, ήταν και στην Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα  με εκτιμήσεις αρμοδίων, η μάχη με τις φλόγες θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η νότια Ρόδος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλά ζώα κάηκαν στο νησί, με θλιβερό θέαμα τα καμένα ελάφια, διάσπαρτα στον δρόμο.

Κέρκυρα

Συνεχή μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών έλαβαν χώρα αργά το βράδυ Κυριακής, φανερώνοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή.

Παράλληλα, κατέπλευσαν πλοία για την απομάκρυνση των κατοίκων διά θαλάσσης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ξεκίνησε σχετική επιχείρηση από την παραλία Νησάκι προς το λιμάνι της Κέρκυρας, στην οποία συμμετείχαν 6 πλωτά του Λιμενικού Σώματος, 9 ιδιωτικά και ένα ρυμουλκό.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία κινείται νοτιοανατολικά και καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγγουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγγουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Κάρυστος

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας, καθώς η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα, ωστόσο τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, το βράδυ της Κυριακής, ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός, όμως οι αρχές πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα μετέβησαν στην περιοχή για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Αίγιο

Μήκος πολλών χιλιομέτρων έχει η πυρκαγιά στο Αίγιο, με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά προς την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της εθνικής οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα.

Αργά το βράδυ, δόθηκε εντολή στους κατοίκους της περιοχής Τράπεζας να απομακρυνθούν προς Ακράτα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε πως «υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο μέτωπο, για αυτό και εκκενώσαμε την κοινότητα, Τράπεζα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κοντά στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την φωτιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές».

Βοιωτία
Στην Υλίκη Βοιωτίας η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε πως «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε».

Σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε προληπτικά για λίγα λεπτά και η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη, καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: EFSYN.GR

Διαφήμιση