Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αν. Μιχαηλίδης στην ΑΥΓΗ: Θετικό κοινωνικό αποτύπωμα από μειωμένο ΦΠΑ και μεταφορικό...

Αν. Μιχαηλίδης στην ΑΥΓΗ: Θετικό κοινωνικό αποτύπωμα από μειωμένο ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο

148

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΑΥΓΗ,
συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

«Η τοπική κοινωνία αποδέχεται αυτά τα δύο μέτρα με ικανοποίηση, διότι καταγράφονται άμεσα στην καθημερινότητά των πολιτών» τονίζει σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Μιλώντας στην «Αυγή», ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «δύο ουσιαστικά μέτρα, τα οποία αφήνουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου», ενώ επισημαίνει την «αμηχανία» στην οποία βρίσκονται «όλοι εκείνοι οι οποίοι μέχρι πρόσφατα καταστροφολογούσαν» και ειδικότερα η Ν.Δ.
Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Αν. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι η Χίος «δεν ακολούθησε τις προηγούμενες δεκαετίες τη ραγδαία -συχνά άναρχη- τουριστική ανάπτυξη» και, κατά συνέπεια, «υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας». Ο Αν. Μιχαηλίδης απαριθμεί ακόμα μια σειρά από σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και έργα που σχεδιάζονται ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές της Χίου, αλλά και για να τονωθεί ο τουρισμός στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.
Τέλος, ο Αν. Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τονίζει ότι «στη ΔΣΟ εργαζόμαστε εντατικά για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών την άμβλυνση των αντιθέσεων που λαμβάνουν συχνά θρησκευτική ή εκκλησιαστική μορφή».

* Πώς αντέδρασε η Χίος στη μόνιμη πια εξαίρεση των νησιών που δέχονται το προσφυγικό ρεύμα από την αύξηση του ΦΠΑ;
Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας σε συνδυασμό με το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για την στήριξη της νησιωτικότητας. Η τοπική κοινωνία αποδέχεται αυτά τα δύο μέτρα με ικανοποίηση, διότι καταγράφονται άμεσα στην καθημερινότητά των πολιτών. Θεωρώ πως είναι δύο ουσιαστικά μέτρα τα οποία αφήνουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου.
Παράλληλα, σημειώνω την αμηχανία στην οποία βρίσκονται όλοι εκείνοι οι οποίοι μέχρι πρόσφατα καταστροφολογούσαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και σήμερα ψελλίζουν περί δήθεν προσωρινότητας του μέτρου. Ειδικά η Ν.Δ,, η οποία καταψήφισε επί της αρχής το μεταφορικό ισοδύναμο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει τα μέτρα αυτά και να τα συνδέσει με δήθεν υποχωρήσεις στο θέμα του προσφυγικού.

* Αναμένεται νέα αύξηση του τουρισμού και φέτος. Τι πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την προσέλκυση τουριστών στη Χίο; Τι άλλο πρέπει να γίνει;
Από κυβερνητικής πλευράς, μια σημαντική πρωτοβουλία είναι η τόνωση του εγχώριου τουρισμού στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές μέσω της επιδότησης πέντε επιπλέον δωρεάν διανυκτερεύσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Επίσης σημαντική είναι η συνέχιση του προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας χορήγησης βίζας σε επισκέπτες από την Τουρκία που ταξιδεύουν σε συγκεκριμένα νησιά του Αν. Αιγαίου, μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη Χίο. Φυσικά, πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά γενικότερα τον τουρισμό στη Χίο, το νησί δεν ακολούθησε τις προηγούμενες δεκαετίες τη ραγδαία -συχνά άναρχη- τουριστική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε αλλού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας, έχοντας υπόψη βέβαια ότι αυτός ο αναπροσανατολισμός απαιτεί και χρόνο και σχεδιασμό.

* Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Χίο ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη του νησιού;
Καταρχάς πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη εξασφαλιστεί η ένταξη οκτώ έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου οκτώ εκατομμυρίων στον νομό Χίου. Η δεύτερη κομβική πρωτοβουλία αφορά την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, του Δήμου Χίου και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για υλοποίηση έργων επέκτασης και συνολικής αναβάθμισης του αεροδρομίου Χίου. Πρόκειται για έργο το οποίο λίμναζε για δεκαετίες και το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και απευθείας με το εξωτερικό.
Η απρόσκοπτη υλοποίηση, λοιπόν, των παραπάνω έργων αποτελεί τη βασική προτεραιότητα σε επίπεδο αναπτυξιακών υποδομών. Θα προσέθετα και την ανάγκη αναβάθμισης και αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών του νησιού.
Σε γενικότερο επίπεδο, επιγραμματικά θα πω ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η αξιοποίηση της ναυτικής παράδοσης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναζωογόνηση του αγροδιατροφικού κλάδου, αποτελούν αναπτυξιακούς στόχους ευρύτερης αποδοχής. Φυσικά, οι όροι υλοποίησής τους έχουν τεράστια σημασία. Εμείς προκρίνουμε τις αρχές του ολιστικού σχεδιασμού, του σεβασμού της νησιωτικής κλίμακας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αειφορίας, της δίκαιης κατανομής της ωφέλειας.

* Είστε γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Πώς μπορεί αυτός ο θεσμός να βοηθήσει διπλωματικά τη χώρα μας και τις επιδιώξεις της;
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) είναι ένας κοινοβουλευτικός οργανισμός ο οποίος έχει έδρα το ελληνικό Κοινοβούλιο και στον οποίο συμμετέχουν βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 35 περίπου χώρες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα εορτάσαμε τα 25 χρόνια της λειτουργίας της ΔΣΟ στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου πάνω σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, όπως ο διαθρησκειακός διάλογος, η κατανόηση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών αντιλήψεων καθώς και η καταδίκη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
Στο πλαίσιο αυτά αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ισλαμικών Κρατών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανώσεις των Καθολικών, προκαθημένους εκκλησιών κ.ά. Στη ΔΣΟ εργαζόμαστε εντατικά για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την άμβλυνση των αντιθέσεων που λαμβάνουν συχνά θρησκευτική ή εκκλησιαστική μορφή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρηνική διευθέτηση τέτοιων διαφορών. Η παρουσία και η δράση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι πάντα διακριτή και αναγνωρίζεται απ’ όλα τα μέλη, δίνοντας έτσι στη χώρα μας τη δυνατότητα να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Διαφήμιση