Αρχική Νέα Τοπικά Αναγνωρίστηκε η νεκρή πρόσφυγας από τη Σομαλία – Συγκλονίζει ο αδερφός της...

Αναγνωρίστηκε η νεκρή πρόσφυγας από τη Σομαλία – Συγκλονίζει ο αδερφός της (αναδημοσίευση ertnews.gr)

284

Μέχρι την τελευταία στιγμή ευχόταν να μην είναι η αδερφή του, η θανούσα που θα έπρεπε να αναγνωρίσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο Νοσοκομείο του νησιού ο 32χρονος Abu Abdul Fatah.

Φθάνοντας από τη Γαλλία, όπου ζει μόνιμα, και μαζί με τον δικηγόρο Αλέξη Γεωργούλη (που τον εκπροσωπεί στο νησί), επισκέφτηκαν τις τοπικές αρχές όπου και διαπίστωσε πως η 24 χρονών αδερφή του, η Houda Ali Ahmed, γεννημένη στις 20/1/1998, ήταν αυτή που βρέθηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή των Καρδαμύλων στις 8 Ιουλίου 2022.

Επίσημα δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση ακόμη για τα αίτια του θανάτου, που όπως μας λένε και οι δύο φαίνεται να ήταν από την εξάντληση, τη δίψα και την πείνα.

Δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια αυτή την τελευταία συνάντηση με την αδερφή του. Σκουπίζει τα δάκρυά του και παίρνει μια βαθιά ανάσα για να συνεχίσει την διήγησή του.

Ο Abu κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία και εκεί ήθελε να φτάσει η αδερφή του. Μιλήσαμε μαζί του στο γραφείο του κ. Γεωργούλη, τι έμαθε για το πώς έφτασε η αδερφή του στη Χίο. Παρουσία του δικηγόρου, μας μίλησε και με τη βοήθεια μεταφραστή από τη μητρική του γλώσσα στα αγγλικά, μη θέλοντας όμως να καταγράψουμε στην κάμερα αυτή τη συνέντευξη.

«Όπως έχω ακούσει, όταν έφτασαν οι μετανάστες, χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι ή και περισσότερων ατόμων, οπότε η αδελφή μου ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα με έξι άτομα, τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια και ανέβηκαν στο βουνό. Η βάρκα είχε περισσότερους ανθρώπους. Νομίζω ότι ήταν σχεδόν 30 άνθρωποι όπως ακούσαμε…. Φοβόντουσαν να μην απωθηθούν στην Τουρκία, οπότε χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και κρύφτηκαν στους θάμνους για αρκετές ημέρες. Με αυτό το είδος ζεστού καιρού, οι θάμνοι ήταν τόσο ζεστοί… ήταν δύσκολο για αυτούς να κρυφτούν περισσότερες από μία ημέρες και δυστυχώς η αδελφή μου έμεινε στο βουνό επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε καν να κουνήσει το δάχτυλό της λόγω αφυδάτωσης και πείνας, επειδή κρυβόταν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Πότε επικοινώνησες με την αδερφή σου τελευταία φορά;

-Την ημερομηνία που έφτασε εδώ στη Χίο και αυτό ήταν στις 30 Ιουνίου. Η αδελφή μου είπε επίσης ότι αυτοί που την άφησαν στο βουνό τελικά με κάποιο τρόπο συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε κέντρα Υποδοχής.
Έτσι, ανέφεραν ότι άφησαν τα κορίτσια στο βουνό»

Ο Abu δεν γνωρίζει αν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε και πως έφτασαν στην ακτή. Δεν του είχε πει κάτι η αδερφή του πέρα από το ότι «έσπευσαν στα βουνά, φοβούμενοι ότι θα πιαστούν από τις αρχές».

Τον ρωτάμε που ζει ο ίδιος και αν έχει άλλα αδέρφια στη Σομαλία. Μας λέει ότι ζει στη  Γαλλία πολλά χρόνια. Στη Σομαλία μένει ακόμα μια αδερφή του 26 χρονών. Η μικρότερη, η Houda αποφάσισε να φύγει εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και για λόγους ασφαλείας. «Προκειμένου να αναζητήσει ασφάλεια και προστασία.», μας λέει.

«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό τώρα…  ό,τι συνέβη, συνέβη. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, για όλη την οικογένειά μου είναι η αδελφή μου να θαφτεί σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο», μας λέει.

Σκέφτεται να την πάρει πίσω, να κηδευτεί στη Σομαλία. «Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό ή τι ζητάνε οι αρμόδιες αρχές και τι λέει ο νόμος για κάποιον που έχει μπει σε αυτή τη χώρα παράνομα και τώρα πέθανε εδώ. Πώς θα ήταν δυνατόν να μεταφέρω την αδερφή μου στη Σομαλία;», αναρωτιέται.

Ο Abu στο ερώτημα αν θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές, σκέφτεται τι θα απαντήσει. Μιλώντας στα Σομαλικά και με την βοήθεια του μεταφραστή μας λέει ακόμα μια πτυχή της ιστορίας της αδερφής του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δύο από τις κοπέλες που βρίσκονταν μαζί με την αδερφή του και ήταν από τη Σομαλία μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής. Από την ομάδα είχε μείνει ένα ακόμη άτομο. Λέει πως ονομάζεται Abdahaman και παρέμεινε με την αδελφή του. Κρύφτηκαν στο βουνό για αρκετές ημέρες και την άφησε για να πάει να βρει λίγο νερό γι ‘αυτήν. Κατάφερε να πάρει το νερό, αλλά κατά την επιστροφή του, η αστυνομία τον έπιασε, τον πήραν και τον έδιωξαν  πίσω στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζει ο Abu, επικοινώνησε μαζί του από την Τουρκία. Ο άνδρας αυτός του είπε ότι μίλησε για την αδερφή του πως κρυβόταν στο βουνό…

«Δεν το έλαβαν ποτέ υπόψη… οπότε πώς μπορώ να στείλω ένα μήνυμα στις αρχές αυτής της χώρας ενώ ήξεραν ότι η αδελφή μου υπέφερε σε ένα βουνό, στο έδαφός τους, και δεν τη βοήθησαν όταν ήταν σε τόσο μεγάλη ανάγκη;», μας λέει.

Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές και στο Συνήγορο του Πολίτη που με σχετικό έγγραφο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει ζητά διερεύνηση του θέματος για 3 κοπέλες που φαίνεται πως κρύβονταν στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων.

Αλέξης Γεωργούλης, δικηγόρος: Αδιανόητο να πεθαίνουν από πείνα και δίψα άνθρωποι (video)

«Πήγαμε μαζί με τον Abu στην Αστυνομική Αρχή από όπου ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους προϊσταμένους σε σχέση με αυτό που συνέβη. Μετά ακολούθησε μια διαδικασία αναγνώρισης της θανούσας. Κατόπιν πήγαμε στο Νοσοκομείο όπου και εκεί έγινε τυπικά η αναγνώριση της σορού. Ενώ έδωσε και γενετικό υλικό και περιμένουν τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί και στην πράξη ότι ήταν αδερφή του», μας λέει ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης.

«Ηταν πολύ στενάχωρο να βλέπεις μια κοπέλα 24 ετών να χάνει τη ζωή της με αυτό τον τραγικό τρόπο. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι αυτό το άτομο έχει όλη τη ζωή μπροστά του», μας λέει.

«Νιώθω ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Ακόμα και το πώς αντιλαμβάνονται η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές όλο το ζήτημα το μεταναστευτικό. Αλλά θεωρώ σε ένα σημαντικό βαθμό και η κοινωνία μας», προσθέτει. Σημειώνει πως υπό συνθήκες κανονικότητας δεν θα είχε κάποιο λόγο να κρύβεται κάποιος που φτάνει με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας.

«Τι θέλει κάποιος άνθρωπος που έρχεται από την Τουρκία στην  Ελλάδα; Θέλει προφανώς να ζητήσει άσυλο, διεθνή προστασία», σχολιάζει και θυμίζει ότι σε πρόσφατη δίκη για Σύρο πρόσφυγα που κατηγορήθηκε ότι βοήθησε πρόσφυγες- μετανάστες που είχαν φτάσει επίσης στην περιοχή των Καρδαμύλων και αθωώθηκε στο δικαστήριο είχε ρωτηθεί και από την Πρόεδρο «Τι είχαν να φοβηθούν αυτοί οι άνθρωποι και κρυβόντουσαν»

«Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να πεθαίνουν άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου από πείνα και δίψα. Σε ένα νησί που αγκάλιασε όλους αυτούς τους ανθρώπους το 2015», καταλήγει την κουβέντα μας ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ERTNEWS.GR

Διαφήμιση