Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανάβατος: Χτύπησε η καμπάνα της εκκλησίας της Παναγίας

Ανάβατος: Χτύπησε η καμπάνα της εκκλησίας της Παναγίας

185
Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Μάρκου, η καμπάνα της εκκλησιάς της Παναγίας, των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο μεσαιωνικό Ανάβατο της Χίου χτύπησε σήμερα Σάββατο 12 Νοεμβρίου για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.
Η τελευταία Θεία Λειτουργία είχε πραγματοποιηθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Παντελεήμονα Φωστίνη με παιδιά του Ιερού Τάγματος.
Με αφορμή την ολοκλήρωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, του έργου της αποκατάστασης του Ναού και της ανάδειξης του λαξευμένου στο βράχο παλιού οχυρωμένου οικισμού, στο μοναδικό αυτό μνημείο που όχι τυχαία, αποκλήθηκε «Μυστράς του Αιγαίου», δόθηκε η άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ηγούμενο της Ιεράς Νέας Μονής, πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Παπανικολάου (εκτελούντα χρέη Εφημερίου Αναβάτου).Ο Ανάβατος καταστράφηκε κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822 και ερήμωσε. Επανακατοικήθηκε όμως με 72 οικογένειες το 1866. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις έναν (μόνιμο) κάτοικο. Μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν αποτυπωμένα στο δάπεδο όπως στον Άγιο Μηνά σώματα καμένα ενός παιδιού κι ενός ενήλικα.

Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγράφηκαν στας αγιολογικάς δέλτους ο Ιερομάρτυρας Πλάτωνας Φραγκιάδης και οι συν αυτώ αναιρεθέντες κατά την σφαγήν της Χίου Κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί μεταξύ των οποίων και οι δύο ιερείς του Αναβάτου, ο ιερεύς Ιωάννης Καλαµάρης και ο ιερεύς Ιωάννης Σιδεράτος οι οποίοι στον Ναό των Εισοδίων ολοκαυτώθηκαν με άλλους χωριανούς των οποίων τα ονόµατα µάς είναι άγνωστα.

Τη Δευτέρα 21η Νοεμβρίου 2022, θα εορταστούν μετά πάσης εκκλησιαστικής μεγαλοπρεπείας και λαμπρότητος, τα Εισόδια της Θεοτόκου.

11 ώρ. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΠΠΟΧΙ: Επετειακόν Απελευθέρωσης- πως τιμούμε την “γλυκειά” πατρίδα
Επόμενο άρθροΦάρος Βαρβασίου: 22 μιλιές για το ’22 (13/11)