Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί Ανδρέας Μιχαηλίδης: Νέο καταστατικό ΕΜΧ και νόμος ΝΔ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Νέο καταστατικό ΕΜΧ και νόμος ΝΔ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

161

Στην επισήμανση τριών σημείων, που αφορούν στη συζήτηση, που έχει ανακύψει στη Χίο για το νέο καταστατικό των Συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών, προχωρεί με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Καταλήγει δε ότι «σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή στη Χίο καταδεικνύει το πρόσημο της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ και ειδικότερα τις βλαπτικές συνέπειές της για τον συνεταιριστικό χώρο».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Μιχαηλίδη:

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανακύψει  για το νέο καταστατικό των Συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών, θα περιοριστούμε στην επισήμανση των κάτωθι:

Πρώτον, με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4384/2016) – με τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι διαφυλάχθηκε η αναγκαστικότητα της ΕΜΧ υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – τα μέλη-επενδυτές μπορούσαν να αποκτήσουν μόνο προαιρετικές μερίδες, χωρίς κανένα δικαίωμα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως ρητά όριζε το άρθρο 6. Αντιθέτως, με το νόμο της ΝΔ (4673/2020), τα μέλη-επενδυτές αποκτούν υποχρεωτικές μερίδες (έως μάλιστα το 35%  του συνόλου) με όλα τα δικαιώματα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και τα όργανα του συνεταιρισμού. Η διαφορά, για όσους διαθέτουν ευθυκρισία, είναι χαώδης και ουσιώδης.

Δεύτερον, ακόμα και αυτή η πρόβλεψη, όμως, περί μελών-επενδυτών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μετωπικά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της ΝΔ, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι στην ευχέρεια του κάθε συνεταιρισμού να την εντάξει στο καταστατικό του (άρθρο 6, παράγραφος 3). Άρα, ουδεμία ανάγκη συμμόρφωσης με τον Ν.4673 επιτάσσει κάτι τέτοιο, όπως αφήνεται να εννοηθεί.


Τρίτον, ως προς την πρόβλεψη στο υπό έγκριση νέο καταστατικό για ανάδειξη των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στην Ένωση από το ΔΣ τους και όχι από τη Γενική τους Συνέλευση, τίθεται το ερώτημα το κατά πόσον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη του άρθρου12 παρ.7 του Ν.4673, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκλογής των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση από «τομεακές ή τοπικές συνελεύσεις».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συζήτηση αυτή στη Χίο καταδεικνύει το πρόσημο της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ και ειδικότερα τις βλαπτικές συνέπειές της για τον συνεταιριστικό χώρο”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση Β. Μυριαγκού για το καταστατικό των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Μαστιχοπαραγωγών
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση ΝΔ Χίου στο θέμα του καταστατικού της ΕΜΧ