Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του κόσμου»

Αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του κόσμου»

50

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση για αλλαγή της διοίκησης αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση για την ανάγκη επόπτη σε δομές για ανήλικα και ευάλωτα άτομα.

Μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης, μετά τη σημερινή σύσκεψη (σ.σ. 21/11/22) υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επικρατεί διάχυτος προβληματισμός για τους ανήλικους φιλοξενούμενους της ΜΚΟ μετά τις ανατριχιαστικές καταγγελίες για ασέλγεια, ξυλοδαρμούς, ψυχολογική και λεκτική βία, παιδική εργασία και εκμετάλλευση.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε την παραπάνω απόφαση με στόχο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της δομής για τους τρόφιμους και διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της αλλά και πως οι «υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση για το εάν χρειάζεται η τοποθέτηση ένα είδος επόπτη σε δομές για ανήλικους και ευάλωτους ανθρώπους, ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία από τις δομές -«λειτουργεί κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών»- οι οποίες αποτελούν ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν… πέτυχαν.

Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφήμισε το πρόσφατο εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο σε ακόμα μία επικοινωνιακή κίνηση το Μαξίμου βγήκε από τα συρτάρια με καθυστέρηση πολλών μηνών και το οποίο συνιστά απλά ένα συνονθύλευμα διεθνών συμβάσεων με διακηρύξεις προθέσεων, χωρίς συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα, με έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών, αλλά ούτε ένα ευρώ για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την πρόληψη (Βλ. «Εφ.Συν.», «Κακοποίηση παιδιών: σχέδιο επί χάρτου για το θεαθήναι»).

Επίσης, αναφέρθηκε σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής -μια διαδικασία που όμως προχωράει οδυνηρά αργά- και ισχυρίστηκε πως η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεριμνά για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Οικονόμου έσπευσε να στοχοποιήσει εμμέσως, για ακόμα μία φορά, την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας τα εξής: «Δυστυχώς, έως πρόσφατα, ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί σχεδόν ανεξέλεγκτος. Επαφιόμασταν περισσότερο στην προσωπική ευθύνη, το ζήλο και το φιλότιμο των εθελοντικών δομών των οργανώσεων αυτών. Επαναλαμβάνω, σε πολλές περιπτώσεις το μοντέλο αυτό απέδωσε, σε άλλες όμως, φαίνεται, ότι αφέθηκαν περιθώρια ώστε να φυτρώσουν ζιζάνια. Η αρμόδια Υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική οχύρωση και οργάνωση του χώρου, με μοναδική μέριμνα, με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών».

Νωρίτερα, νέες αποκαλύψεις έβαλαν και έκτη δομή της ΜΚΟ, αυτή του Κολωνού, στο επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς ζευγάρι γονέων κατήγγειλε ότι είχαν κλείσει σε κλουβί για πουλιά τα παιδιά τους χωρίς να τους δίνουν τροφή, ενώ εθελόντρια μίλησε επίσης για τιμωρητικές πρακτικές, που είχε προ ετών στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και για βιαιοπραγίες μεταξύ παιδιών που είχαν το ρόλο του «ομαδάρχη» παρουσία ιερωμένων.

Παρέμβαση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Να λάβει αμέσως μέτρα το ΕΣΡ για την προστασία των ανηλίκων που μένουν σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ζητεί με επείγουσα επιστολή του προς το ΕΣΡ ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.
Ο γ.γ. του υπ. Εργασίας καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Κιβωτός του Κόσμου»: Μάρτυρας από την Χίο βεβαιώνει τις καταγγελίες του 19χρονου
Επόμενο άρθροΕπιστολή στήριξης στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα από τους εργαζόμενους στην “Κιβωτό του Αιγαίου”