Αρχική Νέα Τοπικά Αντιπαράθεση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ με Δήμαρχο Χίου για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Αντιπαράθεση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ με Δήμαρχο Χίου για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

98

Ευθύνες στον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά εμποδίζει με την αρνητική του ψήφο την ένταξη της Χίου στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, καταλογίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
«… Προβάλλονται λόγοι όπως: επισφάλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο παιδικών σταθμών, διαφορετικό ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείου όπως και μεγαλύτερο διάστημα που είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία.
“… είναι καιρός να μείνουν στην άκρη μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες που χρησιμοποιούν οτιδήποτε και ανάλογα με το κατά περίπτωση και συγκυρία «συμφέρον» και να μην μπαίνουν εμπόδια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, τονίζει ότι «…
Κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν φέρνει η ψήφος του Δημάρχου στην επιτροπή που συνέστησε με την απόφασή του ο Υπουργός παιδείας.
Έχω ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα το πασιφανές: Τα ζητήματα της παιδείας, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας. Στην περίπτωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής έχουμε το παράδοξο, το Υπ. παιδείας να έχει ψηφίσει τον νόμο με βάση τον οποίο είναι υποχρεωτική, αλλά να μην τον εφαρμόζει ζητώντας από μια επιτροπή που συνέστησε να εκφράσει την άποψη της, και ακόμη και όταν αυτή η επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά να μην αποδέχεται την άποψη αυτή αλλά να αναζητεί και να ακολουθεί την άποψη του μειοψηφούντος», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και οι δύο ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Χίος  17-12-2018

Το δικαίωμα όλων των παιδιών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη από το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκίνησε σε 184 δήμους της χώρας και σε βάθος τριετίας, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Στην Χίο για δεύτερη χρονιά ο Δήμαρχος εμποδίζει με την αρνητική του ψήφο την ένταξη της Χίου στην Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Προβάλλονται λόγοι όπως: επισφάλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο παιδικών σταθμών, διαφορετικό ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείου όπως και μεγαλύτερο διάστημα που είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία.

Επιπλέον δημιουργούνται  συνθήκες έντασης και κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των κλάδων των παιδαγωγών (παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγών) που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς.

Η Αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος ,οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες.Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας αδρά από τη τσέπη τους γι αυτό που η πολιτεία θα έπρεπε αυτοδίκαια να χορηγεί. Στην Χίο μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών βρέφη και αναγκάζονται οι γονείς να τα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας από το υστέρημα τους.

Είναι φανερό από τα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί,στην Χίο όπως είναι γνωστό  δημιουργείται ακόμα ένας βρεφονηπιακός σταθμός και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτουν  νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ας μάθουν όσοι δεν ξέρουν , ότι τόσο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όσο και τα νηπιαγωγεία δεν είναι χώροι φύλαξης αλλά χώροι  ολόπλευρης μάθησης, αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης και υποτιμά το έργο που παρέχεται το επιχείρημα για το ωράριο και τις διακοπές.

Συμπερασματικά , οι λόγοι που επικαλείται  ο Δήμαρχος Χίου είναι επιφανειακοί και ανίσχυροι να κρύψουν τον πραγματικό λόγο που είναι η  πιστή τήρηση της γραμμής  Πατούλη και της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον,είναι καιρός να μείνουν στην άκρη μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες που χρησιμοποιούν οτιδήποτε και ανάλογα με το κατά περίπτωση και συγκυρία «συμφέρον» και να μην  μπαίνουν εμπόδια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου θα προσπαθήσουμε για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τόσο της Εκπαίδευσης όσο και της Αγωγής ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον  και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το μέλλον που δικαιούται να έχουν.

Θέμα:
Απαντητική επιστολή για 2χρονη Προσχολική Αγωγή

Πληροφορήθηκα από δημοσίευμα σε εφημερίδα της Χίου ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου σχετικά με τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή.

Κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν φέρνει η ψήφος του Δημάρχου στην επιτροπή που συνέστησε με την απόφασή του ο Υπουργός παιδείας.

Έχω ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα το πασιφανές: Τα ζητήματα της παιδείας, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας. Στην περίπτωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής έχουμε το παράδοξο, το Υπ. παιδείας να έχει ψηφίσει τον νόμο με βάση τον οποίο είναι υποχρεωτική, αλλά να μην τον εφαρμόζει ζητώντας από μια επιτροπή που συνέστησε να εκφράσει την άποψη της,  και ακόμη και όταν αυτή η επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά να μην αποδέχεται την άποψη αυτή αλλά να αναζητεί και να ακολουθεί την άποψη του μειοψηφούντος.

Με ποια λογική γίνεται αυτό? Τι αναζητά το Υπουργείο με αυτή την τακτική? Μήπως αναζητά τη μετάθεση των ευθυνών? Και από πότε με ένα τόσο παράδοξο διαδικαστικά τρόπο μετατίθεται συστηματικά η ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής, στον Δήμαρχο?

Είναι σαφές ότι εφόσον καλούμαι να εκφράσω την άποψη μου, οφείλω σε αυτή, πέρα από τις προσωπικές μου αντιλήψεις, να μεταφέρω την άποψη των γονιών-Δημοτών, οι οποίοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία της Χίου, καθώς και τα ζητήματα που τίθενται από τα στελέχη των παιδικών σταθμών του Δήμου. Στην 3μελή επιτροπή υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι, για παιδαγωγικά θέματα και θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κανένας γονιός στη Χίου, δεν αποτρέπεται από το να πάει το παιδί του στο νηπιαγωγείο αντί στον παιδικό σταθμό. ¨όσο για την μομφή ότι με αυτή μου την ψήφο στην επιτροπή προωθώ τα συμφέροντα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το προσάψει κανείς σε μια Δημοτική Αρχή, η οποία έχει διπλασιάσει τον αριθμό τον παιδιών που πηγαίνουν σε Δημοτικούς Σταθμούς. Ας αφήσουμε λοιπόν την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και σε πνεύμα συνεργασίας, ας δούμε τα ζητήματα κατάματα.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι η διαρκής και επαρκής στήριξη από την πολιτεία, τόσο των σχολειών και των νηπιαγωγείων όσο και της φροντίδας που χρειάζονται τα βρέφη στους παιδικούς σταθμούς και εκεί θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προς αυτή την κατεύθυνση να πιέζουμε ο κάθε ένας από την θέση που υπηρετεί.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Βουρνούς

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλλογος Γυναικών Χίου- νέο διοικητικό συμβούλιο
Επόμενο άρθροΓιορτή, στη νέα του διεύθυνση, από το “Δούρειο Ιππο”