Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-Ελλ. Ακτ. σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ για πυροβολισμούς σε σκάφος...

Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-Ελλ. Ακτ. σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ για πυροβολισμούς σε σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες

133

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών (όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου) στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου.
Σε αυτό σημειώνεται ότι πράγματι υπήρξε επεισόδιο με θαλαμηγό ανατολικά του Βροντάδου που και στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές με μεταφορά προσφύγων, ότι υπήρξε καταδίωξη και υπήρξε και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα αλλά όλα αυτά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων (και όχι ανοικτά του Τσεσμέ όπως φέρεται να λένε τα τουρκικά ΜΜΕ). Με το ύποπτο θαλαμηγό σκάφος να καταφέρνει τελικά να ξεφύγει και να εξέρχεται από τα ελληνικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση προς τις απέναντι τουρκικές ακτές.
Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου διευκρινίζονται τα εξής:
“1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.
2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.
3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.
4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.
5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές”.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροβλήματα έφερε η “Βικτώρια” στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθροΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Υπ. Άμυνας σχετικά με τις ΗΠΑ