Αρχική Απόψεις Face-tweet Από το χέρι του Μ. Κάσση η προτομή του Περρίκου στο Δημοτικό...

Από το χέρι του Μ. Κάσση η προτομή του Περρίκου στο Δημοτικό Κήπο

650
Μανώλης Βουρνούς, 20 Οκτωβρίου

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, μετά την παρέλαση, όλοι μαζί στα αποκαλυπτήρια”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Μ. ΚΑΣΣΗ

Ο Μιχάλης Κάσσης γεννήθηκε στον Πάληρο της Μέσα Μάνης. Σπούδασε γλυπτική, κεραμική, γυψοτεχνία και χαλκοχυτική στην ΑΣΚΤ. Επί 28 χρόνια διηύθυνε τα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΤΑΠ). Έργα του υπάρχουν σε πολλούς δημόσιους χώρους της χώρας μας, Ερέτρια, Σπάρτη, Ανώγεια, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Λιόσια, Αρεόπολη, Πύργος Δυρού, Ν. Μάκρη, Λαύριο κ.ά. Τα έργα του αυτά είναι σε μάρμαρο ή ορείχαλκο και πρόκειται για μνημειακών διαστάσεων έργα (ύψος 3-6,5 μέτρα).

Στο Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ, στην είσοδο του μεγάλου σταδίου της πόλης υπάρχει έργο του με ένα αθλητή σε υπερφυσικό μέγεθος, που με τη δάδα του μεταφέρει το ελληνικό φως. Μικρότερα έργα του υπάρχουν σε πόλεις της Αμερικής και της Κιργιζίας, αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, σε πολιτιστικά κέντρα, κολέγια και ιδιωτικές συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές, μεταξύ αυτών του Γ. Ρίτσου, του Κώστα Δαβάκη, του Κώστα Βιδάλη, του Νικόλαου Πολίτη κ.ά. Πολλά από τα έργα του είναι σε πέτρα, με προτίμηση στη μαύρη μανιάτικη πέτρα που είναι από τα πλέον σκληρά υλικά της φύσης.

Ως ανήσυχο πνεύμα ο Μιχάλης Κάσσης ασχολείται εκτός από τη γλυπτική, με τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη λαογραφία και τη λογοτεχνία. Έχει κάνει μεγάλο αριθμό ομιλιών σχετικά με τα παραπάνω θέματα σε Πολιτιστικά Κέντρα και άλλους συναφείς χώρους. Ανάμεσα σ’ αυτές και η ομιλία του στα Λαγκάδια στην πρώτη εκδήλωση των ΑΝΘΕΩΝ, τον Αύγουστο του 2013 με θέμα το Μανιάτικο Μοιρολόγι.

(πηγή: anthitispetras.gr)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜ. Βουρνούς για πρόταση συνεργασίας Στ. Καμπούρη: να τη δούμε χωρίς παρωπίδες
Επόμενο άρθροΗρωϊκές νήσοι τα Ψαρά και η Κάσος για την προσφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση