9.9 C
Chios
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική Πολιτισμός Όμηρος Με Όμηρο και «Οδύσσεια» η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ...

Με Όμηρο και «Οδύσσεια» η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ [ΒΙΝΤΕΟ]

264

Με Όμηρο και «Οδύσσεια» η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ [ΒΙΝΤΕΟ]

Όμηρος και το έπος της «Οδύσσειας» αποτέλεσαν τον πυρήνα της διάλεξης, διάρκειας 27 λεπτών, του θρύλου της ροκ σκηνής και κορυφαίου τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η ομιλία του, 4.000 λέξεων, είναι ένα ταξίδι μέσα στους στίχους του Ομήρου που παραλληλίζει τις περιπέτειες του Οδυσσέα με αυτές του σύγχρονου ανθρώπου.

«Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ’ εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες επίσης δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα», αναφέρει ο Ντίλαν.

Τον Όμηρο ακολουθούν ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης με αναφορές στο έργο τους και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Επίσης ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Το τέλος της ομιλίας του Ντίλαν πάντως ανήκε και πάλι στον Όμηρο: «…τραγούδησε με τη φωνή μου, ω Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία».

Στη διάλεξή του προσπάθησε να εξηγήσει, όπως λέει ο ίδιος, την σχέση του έργου του με την λογοτεχνία, διαβάζοντας ο ίδιος το κείμενο, ενώ τον συνοδεύει μια απαλή μουσική από πιάνο.

Η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν 

About JW Player 6.12.4956 (Ads edition)

«Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου», λέει στην αρχή της ομιλία του, ο Μπομπ Ντίλαν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr
Διαφήμιση