Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Χιακή Οπερέτα “Για σε το Ρόδο, Ρόδο μου” από τη Chios Lyrica

Χιακή Οπερέτα “Για σε το Ρόδο, Ρόδο μου” από τη Chios Lyrica

305

Η Chioslyrikarts κάνει ένα σημαντικό  βήμα στην πορεία της Χορωδιακής ιστορίας στο νησί μας και δημιούργησε την πρώτη Χιακή Οπερέτα «Για σε το Ρόδο, Ρόδο μου».
Είναι βασισμένη σε πρωτότυπο λογοτεχνικό κείμενο, μετά από ανάθεση έργου στον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, και ενώνει παράλληλα διάφορες μορφές Τέχνης, όπως της Λογοτεχνίας, της Υποκριτικής, του Χορού & της Μουσικής.

‘Έτσι, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, τα Χορωδιακά Σύνολα της Χίος Λύρικα (Παιδική και Ενηλίκων), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μαέστρου Αγγέλας Τσιμπιρλού, θα παρουσιάσουν το έργο στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον Καστρομηνά.

Για την υλοποίηση της παράστασης αυτής, το Χορωδιακό Σύνολο Χίος Λύρικα και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προσκαλούν  στο νησί της Χίου την 12μελή  Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πατρών «Ευήκοον Μέλος», το φωνητικό σύνολο  «Αθηναϊκό Οκτέτο», το οποίο αποτελείται από 8 κορυφαίους Έλληνες  λυρικούς τραγουδιστές και την αμερικανίδα χορογράφο ChristyWalsh, η οποία χορογραφεί με μοναδικό τρόπο την Οπερέτα.

Η ηθοποιός Μαρία Ρεβελάκη, με τη συνδρομή του μουσικού Μιχάλη Πιλαβά σε διπλό ρόλο, συνεργάζεται με τους Χορωδούς , τους Λυρικούς τραγουδιστές, τους Χορευτές και τους Μουσικούς, τους σκηνοθετεί, «παίζει» μαζί τους  και αναλαμβάνει να μας μεταφέρει και να μας παρουσιάσει λεπτομέρειες της καθημερινής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής στη Χίο 100 καλοκαίρια πριν, με φόντο μια ιστορία ερωτική που διαδραματίζεται στο νησί μας ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 1921.

Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας είναι πρόσωπα επινοημένα, όλα όμως τα υπόλοιπα στοιχεία, ονόματα ανθρώπων, καλλιτεχνικά στέκια και δρώμενα, επιχειρήσεις κ.α. που παρουσιάζονται είναι ιστορικά ακριβή στοιχεία, τα οποία αλίευσε ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης από την αποδελτίωση των τοπικών εφημερίδων της εποχής.

Η αισθηματική οπερέτα «Για σε το ρόδο, ρόδο μου..» είναι βασισμένη σε ελληνικές μελωδίες του Μεσοπολέμου και τραγούδια των Σουγιούλ, Γιαννίδη και αγαπημένες καντάδες (όπως  το «Άστα τα μαλάκια σου» , «Λαλούν τα αηδόνια», , «Πόσο λυπάμαι»,  «Για εμάς κελαηδούν τα πουλιά», «Δυο πράσινα μάτια» , «Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Άρχισαν τα όργανα», «Το τραμ το τελευταίο» «Και ο Μήνας έχει 9» , «Μενεξέδες και ζουμπούλια», « Ας ερχόσουν για λίγο» κ.α.).
Μελωδίες που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό, αναβιώνουν την ξεχασμένη ατμόσφαιρα, το άρωμα και την γλυκιά νοσταλγία μιας άλλης εποχής, όπου μεσουρανούσαν ο πηγαίος ρομαντισμός και η αβίαστη αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις, και μας επιφυλάσσουν μια εκδήλωση,  που  θα πλημμυρίσει τις καρδιές μας και θα μας ταξιδέψει  στην αιώνια αναπόληση του αληθινού πάθους της πρώτης αγάπης, της αισθηματικής Οπερέτας.

Η «ρομαντική» αγάπη των δύο βασικών ηρώων  παρουσιάζεται, με διαφορετικούς αλλά και συνάμα παρόμοιους τρόπους,  στο πρόσωπο των δύο ηθοποιών, των δύο χορευτών, των δύο Χορωδιακών Συνόλων Χίου (Χίος Λύρικα Παιδική &Ενηλίκων) καθώς και των δύο προσκεκλημένων συνόλων την 12μελή  Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πατρών «Ευήκοον Μέλος» και το «Αθηναϊκό Οκτέτο».

Περισσότεροι από 900 θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν δωρεάν τη συγκεκριμένη εκδήλωση (πάντα υπό την τήρηση των μέτρων Covid-19), την οποία θα καλύψουν τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά τόσο τα τοπικά όσο και τα εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού παρακαλούμε όλους του θεατές οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση μας, να προχωρήσουν στην κράτηση θέσεως στο παρακάτω link: https://gnsmarketing.co.uk/chioslyrika, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος  χωρητικότητας στο Θέατρο.

Στην αφίσα υπάρχει επίσης το QRCode, μέσω του οποίου μπορεί αυτόματα με το κινητό να μπει κάποιος στην ίδια φόρμα. Μην ξεχάσετε επίσης να προσκομίσετε κάποιο δικαιολογητικό το οποίο να αποδεικνύει το όνομα σας.
Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού η χρήση μάσκας από όλους τους θεατές είναι  υποχρεωτική καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Παρακαλούνται επίσης οι θεατές με να διατηρήσετε τις αποστάσεις κατά την είσοδο και έξοδο σας στον χώρο του Θεάτρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΛΙΜΠΡΕΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΕΛΑΚΗ
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΕΛΑΚΗ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΛΑΒΑΣ
ΠΙΑΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΛΑΒΑΣ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: CHRISTY WALSH

ΧΟΡΕΥΤΕΣ:
CHRISTY WALSH & ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΟΚΤΕΤΟ-  ΣOΠΡΑΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ- «Ευήκοον Μέλος»
ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΙΟΣ ΛΥΡΙΚΑ-ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ:NIKOΣ ΚΟΤΤΑΡΑΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: FOCUS STUDIO
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: FOCUS STUDIO
VIDEO: MECI PROSUCTION (NELO MECI)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ & ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΓΓΕΛΑ ΤΣΙΜΠΙΡΛΟΥ

AΘΗΝΑΙΚΟ ΟΚΤΕΤΟ
ΣΟΠΡΑΝΟ: Μαρία Ζαβίτσα & Λώρα Βοβώνη
ΑΛΤΟ: Μπαρκαγιάννη Ελένη & Κατερίνα Προβατά
ΤΕΝΟΡΟΙ: Valery Oreshkin & Γεώργιος Ζιάκας
ΒΑΡΥΤΟΝΟΙ: Παναγιώτης Ζαβίτσας & Κώστας Φλοράκης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ- Ευήκοον Μέλος
Ευήκοον Μέλος: Σύνολο Μουσικής Δημιουργίας, με έδρα την Πάτρα.
Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας επαγγελματιών μουσικών με κοινό στοιχείο όλων την αγάπη για τη μουσική & την προσέγγισή της με λεπτότητα, ευαισθησία και επαγγελματισμό.

Η μουσική του έχει ακουστεί σε μεγάλους συνεδριακούς χώρους και festivals όπως, ABF HUSE -Birkagardens Folkhogskola της Στοκχόλμης, Dr.Hoch’sKonservatorium της Φρανκφούρτης, Pazardzhik της Βουλγαρίας (Festival Νυκτών εγχόρδων«Vivatremolo») στην «Ακαδημία Μουσικής, Εικαστικών και Χορού» της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας, Κωνσταντινούπολη, Μόναχο, Μάλμο & Γκέτεμπορ της Σουηδίας, Κύπρο, Pescara & L’ Aquila της Ιταλίας, στο Leeds της Μ. Βρετανίας, στο Βερολίνο, καθώς και σε πολλές Ελληνικές αίθουσες.

Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα από την κλασική περίοδο, έως τη σύγχρονη εποχή, καθώς και από την κληρονομιά της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας. Το σύνολο έχει συνεργαστεί με, Μίμη Πλέσσα, Διονύση Τσακνή, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Λέκκα, Μπάμπη Τσέρτο, Γιάννη Κούτρα, ΗΡΩ, Κώστα Θωμαΐδη, Θεοδωρή Βουτσικάκη, Ναταλία Κάντζια, Μόρφω Τσαϊρέλη, Φωνητικό Σύνολο Opus Femina, Φωνητικό σύνολο Αντηχώ κ.ά.

Μαντολίνα I: Γεωργιάδης Γεώργιος &Καραθανάση Μαρία –Λυδία
Μαντολίνο II: Πέττα Σάνη & Γεωργιάδης Χαράλαμπος
Μαντόλα: Αναγνωστόπουλος Γιάννης
Κιθάρες: Παντελής Βασίλης, Πουρνιάς Βασίλης & Μακρής Δημήτρης
Μπουζούκι: Μπεχλιβάνης Βαλάντης
Τσέλο: Μιχάλης Κοντός
Κοντραμπάσο: Νίκος Κοτταράς
Πιάνο: Μιχάλης Πιλαβάς

ΧΙΟΣΛΥΡΙΚΑ , ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
ΠΡΩΤΗ ΦΩΝΗ
Γαρδέλης Διονύσιος, Μαστοράκη Ελένη, Μπούμπουλη Ευαγγελία-Λαμπρινή, Ράγκου Αντωνέλλα, Ράγκου Ειρήνη, Σκουλουμπρή Ευγενία, Σκουλουμπρή Στυλιανή –Ειρήνη, Στακιάς Μιχάλης

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΝΗ
Βουράκη Ύριδα, Ηλιοπούλου θεοδώρα, Παπανελόπουλος Απόστολος, Σαλιάρης Θεοδόσιος, Σπυροπούλου Μαρία, Στακιά Αργυρώ

ΤΡΙΤΗ ΦΩΝΗ
Μοσχούρη Λεμονίτσα, Παπανικολάου Δέσποινα, Σαλιάρης Κώστας, Χολέβας Χρήστος, Χολεβάς Σωτήρης, Χωρεψιμά Δέσποινα

ΧΙΟΣ ΛΥΡΙΚΑ, ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΣΟΠΡΑΝΟ 1
Γανιάρη Μαριέττα, Κώστογλου Αριέττα, Μπελόκα Μαργαρίτα, Παπουτσή Κατερίνα, Τσεσμετζή Καλλιόπη, Αβρονιδάκη Μαρία, Κολυβά Βιργινία, Κοντογεώργου Πηνελόπη

ΑΛΤΟ
Ανδρεαδάκη  Όλγα, Γιαλούρη Ευτυχία, Γιαλούρη Κατερίνα, Λύκου Δέσποινα, Ροδινού Ελένη, Τρομπούκη Ευθυμία

ΤΕΝΟΡΟΙ
Δράκος  Στέλιος, Καλαιτζής Δημήτρης, Λάμπρου Σταύρος, Μακροκάνης Ιπποκράτης, Ροδινός Ιωακείμ, Χαλλιορής Κωνσταντίνος

ΜΠΑΣΟΙ
Γιαλούρης Γιάννης, Μακροκάνης Χρήστος, Μπεχλιβάνης Βαλάντης,  Ζαφείρης Δημήτριος

Chioslyrikarts

email: chioslyrika@gmail.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤην επαναλειτουργία του Δημοτικού CINE-Κήπος ζητά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων- ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Επόμενο άρθροΑκόμα ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε πρότυπο την ΕΜΧ