Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Εργατική Πρωτομαγιά: επέτειος «περασμένων μεγαλείων» ή αφορμή για νέες μάχες;

Χιακή Συμπολιτεία: Εργατική Πρωτομαγιά: επέτειος «περασμένων μεγαλείων» ή αφορμή για νέες μάχες;

57

Η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς τείνει ν’ απαξιώνεται απ’ όλο και περισσότερους. Άλλοι εξ αυτών την υποβαθμίζουν σκόπιμα για λόγους ιδεολογικής αντιπαλότητας, ακόμα πιο πολλοί όμως αποσύρονται από τον ενεργό εορτασμό της, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις της πολιτικής συγκυρίας σήμερα.

Είναι αυτές οι εξελίξεις όμως ακριβώς που πιστοποιούν τόσο τη διαχρονική αξία της όσο και την ανάγκη αναζωπύρωσης της ιστορικής μνήμης που η επέτειος πυροδοτεί: αν η ταξικότητα και η τοξικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα παγκοσμίως – και, ειδικότερα, στη χώρα μας – φέρνουν τους πολλούς στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, της πείνας, της μόνιμης φτώχειας και του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τις ζωές τους, η απάντηση βρίσκεται στην ενεργητική και μαχητική αντίσταση των ίδιων των πολιτών, προκειμένου να ξαναπάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους.

Τούτο δεν ισχύει μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και για την τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποτάσσεται όλο και περισσότερο στις επιταγές της πρώτης. Γι’ αυτό και η Χιακή Συμπολιτεία, μια ακηδεμόνευτη  αυτοδιοικητική συλλογικότητα της Αριστεράς, εμπνέεται εξακολουθητικά από τα ιδανικά που χάραξαν με το αίμα τους οι εργάτες του Σικάγο εκείνη την Πρωτομαγιά του 1886: συνεπή και διαρκή πάλη του απλού ανθρώπου για να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να ορίσει τις τύχες του, αλλά και σθεναρή αντίσταση στις μάστιγες που ευνοούν τους λίγους και κρατούν τους πολλούς στο περιθώριο. Mιλάμε για τον φασισμό, τον άγριο καπιταλισμό με τους «μονοδρόμους» του, την παθητικοποίηση του ατόμου και την έκπτωσή του σε καταναλωτή προϊόντων και ιδεών, τη μετατροπή, τέλος, της πολιτικής σε συναίνεση στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων με απλή εναλλαγή διαχειριστών.

Αυτές οι αξίες υπήρξαν πρόταγμά μας, με αυτές πορευτήκαμε και θα πορευτούμε, με αυτές ως προμετωπίδα έχουμε την περηφάνια και την καθαρή συνείδηση να διεκδικούμε την ψήφο του Χιακού λαού και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αγωνιζόμενοι για μια ριζικά διαφορετική πραγματικότητα στον τόπο όπου ζούμε…

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοναστήρι Αγίου Μηνά: Ημέρα μνήμης για τους “μάρτυρες της Χίου”
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση: Εργατική Πρωτομαγιά – “Μέχρι τη νίκη, πάντα”