Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» πλήττουν τη δημοκρατία

Χιακή Συμπολιτεία: Με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» πλήττουν τη δημοκρατία

34

«Με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» πλήττουν τη δημοκρατία «, αναφέρει η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας.
«Η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» είναι πρόσχημα. Στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν «ακυβερνησίες», στο απερχόμενο ΔΣ του δήμου Χίου το 80% περίπου των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Στην ουσία πριμοδοτείται το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, υπονομεύεται κάθε προσπάθεια διαλόγου και συνθέσεων και φαλκιδεύεται η βούληση των πολιτών που ψήφισαν για να στείλουν παρατάξεις και συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια με τα δικά τους κριτήρια», σημειώνει η Χιακή Συμπολιτεία τονίζοντας ότι τα αγωνιστούν για να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο, εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Χίος, 1/8/2019

Με τρόπο εσπευσμένο εν μέσω θέρους η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει σχέδιο νόμου για την λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» των δήμων. Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ακυρώνονται στην πράξη όσα θετικά είχε η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την ελεύθερη και ανόθευτη βούληση των πολιτών. Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργούνται φτιαχτές πλειοψηφίες για την «παράταξη του επιτυχόντος δημάρχου» (καινοφανής όρος!) στα συλλογικά όργανα του δήμου οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής.
  • Δημιουργούνται και πάλι φτιαχτές πλειοψηφίες στα ΔΣ των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δήμου.
  • Αφαιρούνται αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια για να δοθούν σε εκ των πραγμάτων δοτά όργανα με «διορισμένες» πλειοψηφίες.
  • Πριμοδοτούνται «συμπράξεις» παρατάξεων υπό τον όρο να περιλαμβάνουν την παράταξη του επιτυχόντος δημάρχου.
  • Αποψιλώνονται από πόρους και αρμοδιότητες οι τοπικές κοινότητες και μετατρέπονται εκ νέου σε διακοσμητικά όργανα.

Η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» είναι πρόσχημα. Στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν «ακυβερνησίες», στο απερχόμενο ΔΣ του δήμου Χίου το 80% περίπου των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Στην ουσία πριμοδοτείται το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, υπονομεύεται κάθε προσπάθεια διαλόγου και συνθέσεων  και φαλκιδεύεται η βούληση των πολιτών που ψήφισαν για να στείλουν παρατάξεις και συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια με τα δικά τους κριτήρια. Για παράδειγμα η παράταξη του επιτυχόντος δημάρχου στο δήμο Χίου εκπροσωπεί μόλις το 28% των πολιτών (ποσοστό που έλαβε στον α γύρο).

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικό, νοθεύει εκ των υστέρων την βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα προσβληθεί νομικά.

Ως Χιακή Συμπολιτεία θα αγωνιστούμε για να ακυρωθεί στην πράξη. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το όργανο που εκφράζει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς χωρίς κατασκευασμένες πλειοψηφίες και νόθες μεθοδεύσεις.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝ. Μηταράκης: το 1/3 των συντάξεων αυθημερόν τον Ιούνιο του 2020
Επόμενο άρθροΠρ. Μανωλάκης- πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Χίου: Επιστροφή στην κανονικότητα