Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Μπερδεύτηκε η ΔΙΑΝΟΧ για το σποτάκι ανακύκλωσης;

Χιακή Συμπολιτεία: Μπερδεύτηκε η ΔΙΑΝΟΧ για το σποτάκι ανακύκλωσης;

152

Σποτ για την ανακύκλωση παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό σε τοπικά ΜΜΕ της Χίου από την Δημοτική Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Χίου Α.Ε. (ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε.), που όμως όπως αναφέρει ο συνδυασμός της Χιακής Συμπολιτείας, αφορά άλλο τρόπο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με τη λειτουργία του μπλε κάδου και όχι των διαφορετικών κάδων (που πολύ σωστά χρησιμοποιείται στη Χίο).
Πάντως η Χιακή Συμπολιτεία δεν ρωτά για το ύψος της διαφημιστικής καμπάνιας, αλλά ζητά να μάθει τα επίσημα στοιχεία μέσω τιμολογίων για την πορεία της ανακύκλωσης στο νησί.
Όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη του Δημήτρη Αντωνόγλου:
“α/ Στη Χίο επιλέχθηκε, και ορθώς, το σύστημα διαλογής στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, και οι δημότες οφείλουν να διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίες σε χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί και να τα τοποθετούν στους αντίστοιχους κάδους
β/ Στη Χίο δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, το σύστημα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων με τον καφέ κάδο. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια διανεμήθηκαν οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης τόσο για κήπο όσο και για μπαλκόνια μόνο για τα οργανικά υπολείμματα (δηλαδή μη μαγειρεμένα υπολείμματα και όχι για τα μαγειρεμένα)
γ/ Τέλος, στη Χίο δεν έχουμε εργοστάσιο (μηχανικής ή μη) διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ωστόσο η αναγκαιότητα του ίδιου του έργου τίθεται σε αμφισβήτηση, καθώς λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης των 4 ροών.
Για να έχει επιτυχία ένα σύστημα ανακύκλωσης κλειδί αποτελεί η σωστή και συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών. Κυρίως όμως χρειάζεται ο ίδιος ο Δήμος, η ΔΙΑΝΟΧ, η υπηρεσία καθαριότητας να γνωρίζουν ποιο σύστημα λειτουργούν.
Και καθώς έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης στο νησί, καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΙΑΝΟΧ να δώσουν στη δημοσιότητα αξιόπιστα στοιχεία για την ανακύκλωση στη Χίο, βάσει των τιμολογίων πώλησης ή διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών και των αντίστοιχων επιδοτήσεων από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης”, καταλήγει η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ: Ενημέρωση για το ΚΥΤ ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθρο“Νόμος και τάξη” και στην εκπαίδευση, της Ευαγγελίας Μανιτσούδη