Αρχική Νέα Τοπικά Χίος Μπροστά: Για τον νέο κανονισμό αποχέτευσης ΔΕΥΑΧ- Φταις δεν φταις, θέλεις...

Χίος Μπροστά: Για τον νέο κανονισμό αποχέτευσης ΔΕΥΑΧ- Φταις δεν φταις, θέλεις δεν θέλεις, θα πληρώσεις

57

“Οταν η σκέψη σου είναι να δείξεις ότι δουλεύεις για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία, ενώ στην πραγματικότητα κάνεις πως δουλεύεις, τότε μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσεις αντί να δώσεις λύσεις”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός Χίος Μπροστά, σχετικά με το νέο κανονισμό αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ που όπως σημειώνει:

Ερχεται στο δημοτικό συμβούλιο, 28/8/24, προς ψήφιση από την ΔΕΥΑΧ ο νέος κανονισμός αποχέτευσης.
Ενας κανονισμός κακή αντιγραφή χωρίς καθόλου προσαρμογή στα τοπικά δεδομένα με την μετάθεση όλων των υποχρεώσεων, των ευθυνών αλλά και του δυσβάσταχτου κόστους στους δημότες. Φταίτε δεν φταίτε θα πληρώσετε μας λέει η ΔΕΥΑΧ ή οποία στον νέο κανονισμό αποστασιοποιείται από κάθε υποχρέωση-ευθύνη απέναντι στους δημότες .
Κανείς δεν ξέρει πόσα θα πληρώνει, κανείς δεν ξέρει αν θα
ξαναπληρώσει σε περίπτωση που είναι ήδη συνδεδεμένος και πόσα, κανείς από τους ήδη συνδεδεμένους δεν ξέρει αν το δίκτυο που περνάει έξω από το σπίτι του θα είναι αυτό που ορίζει ο κανονισμός ως “οριστικό”, ή θα περάσει ένα νέο δίκτυο στο οποίο θα πρέπει να συνδεθεί πάλι με δικά του έξοδα (τι έκπληξη!!).

Ακολουθεί από το συνδυασμό ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ μια επιγραμματική ανάλυση μερικών σημείων του νέου “κανονισμού”.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια προσαρμογής στα δικά μας δεδομένα , έγινε μια προσπάθεια ασύμμετρης επιβάρυνσης των καταναλωτών-δημοτών μας τόσο όσον αφορά στις ευθύνες όσο και στις οικονομικές επιβαρύνσεις που κρύβονται πίσω από αυτόν τον κανονισμό.
Πρωταρχική μέριμνα η μετάθεση όλων των ευθυνών για την χρήση των αποχετευτικών δικτύων της ΔΕΥΑΧ στον δημότη , ο λεπτομερής καταλογισμός προστίμων κατά περίπτωση που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5.000 ευρώ, αλλά και η υπέρμετρη διόγκωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για να συνδεθεί ένα ακίνητο με το δίκτυο της αποχέτευσης.

Ενδεικτικά τελείως παρακάτω γίνεται μια αναφορά σε θέματα του
κανονισμού τα οποία δείχνουν την επικινδυνότητα ,τις ασάφειες αλλά και την μονομερή επιβάρυνση των δημοτών
• Στην παράγραφο 2.1 ορίζεται ότι οι διατάξεις του κανονισμού γίνονται υποχρεωτικές αμέσως μετά την εφαρμογή του.
• Στην παρ. 2.4 αναφέρεται ότι όποιος δημότης εκδώσει άδεια για
ανέγερση οικοδομής, είναι υποχρεωμένος μέσα σε χρονικό διάστημα 2 έως 6 μηνών να υποβάλλει αίτηση στην ΔΕΥΑΧ για σύνδεση στο δίκτυο της, ασχέτως αν η κατασκευή της αρχίσει χρόνια αργότερα πόσο δε μάλλον η ολοκλήρωσή της.
• Τα δίκτυα διαχωρίζονται σε οριστικά σε περίπτωση που ορισθούν ή κατασκευαστούν από την ΔΕΥΑΧ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό. Οι παλιοί όμως αγωγοί στους οποίους είναι συνδεδεμένοι οι δημότες καθίστανται ανενεργοί, το κόστος σύνδεσης όμως των ιδιοκτησιών στο «οριστικό» δίκτυο, επιβαρύνει τους καταναλωτές.
• Στην παρ. 2.5 αναφέρεται ότι άδεια σύνδεσης (θα εξηγηθεί παρακάτω τι γραφειοκρατία και ανθρωπο-ώρες απαιτεί αυτή) οφείλουν να έχουν και τα υφιστάμενα κτίρια.
• Στην παρ. 2.6 γίνεται αναφορά ότι η ΔΕΥΑΧ δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη σε περίπτωση αντίστροφης ροής (εισροής) λυμάτων στις ιδιοκτησίες.
Γνώμη μας είναι ότι ναι, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να
μεριμνήσει και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου αυτού, αλλά δεν μπορούμε να του προξενούμε ζημιές στην ιδιοκτησία του αν το πρόβλημα είναι του δικτύου της ΔΕΥΑΧ και να μην τον αποζημιώνουμε.
Αν δηλαδή το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ είναι φραγμένο δεν
υπάρχει καμία περίπτωση κάποια βαλβίδα αντεπίστροφη να συγκρατήσει την επιστροφή λυμάτων.
Το λογικό είναι να υπάρχει μια επιτροπή ελέγχου αυτών των περιπτώσεων να εξετάζει πχ τα βιβλία συμβάντων της υπηρεσίας
αν όντως υπήρξε αδυναμία του δημόσιου δικτύου και μετά από αυτοψία να αποφαίνεται για την αποζημίωση ή όχι του δημότη.
• Στην παρ. 2.7 καθίσταται υποχρεωτική η κατασκευή των αποχωρητηρίων πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Λόγω δε της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής του νέου κανονισμού ακόμη και στα υφιστάμενα κτίρια όλοι καταλαβαίνουμε σε τι ταλαιπωρία και έξοδα βάζουμε τους δημότες μας.
(Στην ουσία καθίστανται όλες οι ιδιοκτησίες που ανήκουν σ αυτήν την κατηγορία μη δυνάμενες να αδειοδοτηθούν κανονικά ,άρα υπόλογες απέναντι στην ΔΕΥΑΧ).
• Στην παρ. 2.11 τα νερά συμπυκνωμάτων (ελαχιστότατες ποσότητες ) από κλιματιστικά η ψυγεία θεωρούνται ως «όμβρια» και έτσι αντιμετωπίζονται από πλευράς διαχείρισης, απαγορεύεται επομένως να συνδεθούν για παράδειγμα σε σιφώνι ενός λουτρού. Διάταξη χωρίς καθόλου λογική αφού καθαρό νερό αν μπορούμε να το πούμε τέτοιο, μπορεί ο χρήστης του κτίσματος να αποχετεύσει ελεύθερα και «νόμιμα» ανοίγοντας την βρύση του.
• Στην παράγραφο 2.12 αναφέρεται ότι για σύνδεση ακινήτων εκτός σχεδίου (δεν γίνεται καμία αναφορά τι γίνεται σε οικισμούς που είναι εκτός σχεδίου πόλης ), σε περίπτωση που δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης ,τότε το κόστος επέκτασης βαρύνει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που θα συνδεθεί.
• Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι σε περίπτωση βλάβης στην
αποχέτευση ιδιοκτησίας που έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία κλπ, αν αυτή δεν αποκατασταθεί διακόπτεται η παροχή του νερού την δεύτερη μέρα χωρίς να εξετασθεί καμία άλλη παράμετρος.
Δύο μέτρα δύο σταθμά από την ΔΕΥΑΧ.
Μόλις την περασμένη βδομάδα βλάβη σε κάποιες αντλίες των
εγκαταστάσεων του βιολογικού στο αεροδρόμιο προξένησε την ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων στο κατάστρωμα του δρόμου. Η ανάμνηση της δυσοσμίας του βιολογικού που ταλαιπώρησε το νησί όλο το καλοκαίρι είναι ακόμη νωπή.
Συνεχίζοντας το τιμωρητικό ύφος ο κανονισμός αναφέρει ότι αν
εντοπισθεί πχ μωρομάντηλο στο φρεάτιο σύνδεσης του καταναλωτή τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο εμφατικά σημειώνεται ότι θα αυξάνεται εκθετικά σε περίπτωση υποτροπής. Καθίσταται δηλαδή υπεύθυνος αναίτια, ο κάθε επαγγελματίας για παράδειγμα εστίασης η επιχείρησης διαμονής για ενέργειες πχ των πελατών του που δεν μπορεί να επιβλέψει.
• Τέλη σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης, δεν καθορίζονται δεν
αναφέρονται πουθενά αλλά απλά γίνεται μία αναφορά σε αποφάσεις που θα λαμβάνει το ΔΣ. Θα είναι αναφέρει ο κανονισμός αναλογικά με τα τετραγωνικά του κάθε κτιρίου και το μήκος της πρόσοψης σε κύρια οδό.
Δεν λαμβάνεται υπ όψιν καθόλου η χρήση (Μπορεί να έχει χρήση
αποθηκευτικού χώρου με ένα WC για τις ανάγκες του προσωπικού και στην ουσία θα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως μια ξενοδοχειακή μονάδα).
Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο κόστος που θα επιβαρύνει τον κάθε δημότη σε περίπτωση που θέλει να συνδέσει το ακίνητο του με το δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης. Δεν υπάρχει ούτε μια νύξη για το κόστος π.χ. ανά τμ ακίνητου ή ένας υπολογισμός των δαπανών του νοικοκυριού μηνιαίως για τη συνδρομή του στο δίκτυο.
Δεν είναι σωστό και ηθικό να έχεις φτιάξει ένα δίκτυο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πχ, και τώρα να ζητάς εκ των υστέρων από τους πολίτες να αναλάβουν το δεύτερο μέρος του κόστους, δηλαδή τη σύνδεση, χωρίς να το υπολογίζεις πρώτα, έστω
κατά προσέγγιση, ποιο είναι αυτό.
Απανωτά τα χαράτσια στο όνομα της δήθεν ανταποδοτικότητας. Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η παραγωγή των λυμάτων στα επαρχιακά ακίνητα δεν ταυτίζεται με την κατανάλωση νερού όπως ενδεχομένως ταυτίζεται στα αστικά ακίνητα!
• Σε άλλο σημείο του κανονισμού αναφέρεται ότι αν κάποιο συνδεδεμένο ήδη ακίνητο είχε πληρώσει τέλος σύνδεσης κατ’ αποκοπή τότε που αυτό συνδέθηκε στο δίκτυο, τώρα θα πληρώσει τυχόν διαφορά προς τα πάνω που θα προκύψει με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Καμία απολύτως ευαισθησία στους κανόνες δικαίου, όπως και καμία αναφορά βέβαια στην υποθετική περίπτωση επιστροφής χρημάτων αν ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγήσει σε
μικρότερο ύψος κόστους για το τέλος σύνδεσης.
Τέτοια πρόβλεψη ο κανονισμός!!
• Αναφέρονται οι πρόσοδοι από την χρήση του δικτύου το οποίο ας δούμε με ποια ευρηματικά παρακλάδια επιβαρύνει τους δημότες. Πάγιο, τέλος σύνδεσης, δαπάνη διακλάδωσης, τέλος χρήσης κλπ., αλλά το πιο ευρηματικό όλων είναι ότι επιβάλλεται κατ’ αποκοπή τέλος κατασκευής έργων αποχέτευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους λογαριασμούς των ακινήτων, όταν στην περιοχή τους μελετηθούν η κατασκευαστούν έργα!!!
• Άλλη επιβάρυνση όπως προβλέπεται στο άρθρο 214.1.8 αποτελεί το κόστος απόφραξης της διακλάδωσης αν συμβεί, χωρίς καθόλου αναφορά για το αν η αιτία είναι το ίδιο το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ.
• Προσθέτουμε μια φωτογραφική αποτύπωση του κειμένου του κανονισμού που απαριθμεί τελείως ενδεικτικά μερικά από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και μάλιστα με ορισμό μηχανικού για τα στάδια σύνδεσης από την αίτηση μέχρι την αδειοδότηση ( οι φωτογραφίες αυτές εμφανίζονται στο πόστ η φωτο του βιολογικού είναι της ΕΡΤnews) .
Στο κείμενο του κανονισμού φαίνονται από την σελ 39 και μετά.
Ζητούμε από τον ιδιοκτήτη ένα όγκο απίθανων δικαιολογητικών για να καλύψουμε την δική μας ανεπάρκεια σαν δήμος. Ζητούμε σε ένα αχαρτογράφητο δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του ,που η διαδρομή του φαίνεται μόνο από την ύπαρξη κάποιων φρεατίων, την χρήση gps για το ακριβές σημείο σύνδεσης (αντιφάσεις του κανονισμού).

Αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι τελείως ενδεικτικά. Μια προσεκτική ανάγνωση του κανονισμού ακόμη και από τον πιο αδαή σε τεχνικά θέματα θα καταδείξει ότι η ψήφισή του στην μορφή που έρχεται, μόνο ταλαιπωρία, έξοδα για τους καταναλωτές και προστριβές μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑΧ θα φέρει. Μεγαλύτερη δε ταλαιπωρία και έξοδα θα υποστούν οι
επαγγελματίες.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑΧ δεν έχει καν την δυνατότητα, αλλά ούτε την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό να επεξεργαστεί όλο αυτό τον όγκο δικαιολογητικών και γραφειοκρατίας που ζητά από τους καταναλωτές.
ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Διαφήμιση