Αρχική Green Life Διαδρομές Χώρος μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης, Σάββατο 2/11 πρώτη συνάντηση

Χώρος μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης, Σάββατο 2/11 πρώτη συνάντηση

128

Η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Χώρου Μνήμης της Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης πραγματοποιείται το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ., στο γραφείο της Κοινότητας για ενημέρωση και φωτογράφιση των εκθεμάτων.
Την πρωτοβουλία έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας ”Η Κυδιάντα”, που ξεκίνησε με την αναπαλαίωση του κελιού της Αγίας Ειρήνης και που ανάλογα τα εκθέματα, θα σχεδιαστεί κατάλληλα ο χώρος από την αρχιτέκτονα- μουσειολόγο Ελένη Μπουμπάρη.
Μάλιστα ο Σύλλογος έχοντας ως στόχο να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες του κτηρίου, ενημερώνει ότι “οι συναντήσεις για την συλλογή και φωτογράφιση των αντικειμένων, είτε αυτά γίνουν δωρεά είτε όχι, είτε πρόκειται για προφορικές ναυτικές ιστορίες θα είναι για τρεις φορές αυστηρά γιατί θα πρέπει να προχωρήσουμε στις εργασίες του κτιρίου”.

Στη σχετική φωτογραφία του φυλλαδίου αναφέρονται ποια αντικείμενα ή πληροφορίες θα ενταχθούν σε αυτό το Μουσείο.

“Ο Χώρος Μνήμης της Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης είναι η ιστορία μας, είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας, είμαστε εμείς και τα παιδιά”, σημειώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδα “Η Κυδιάντα” και η Georgouli Vicky (3 ώρες) με γλαφυρότητα εξηγεί:

“Τι ζητάμε απ’ όλους; Να ανοίξετε τα σκρίνια, τα μπαούλα, τις αποθήκες σας, τα φωτογραφικά γιαπωνέζικα άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες.
Βγάλτε από μέσα το δίσκο που σας έφερε ο πάππους σας με τις πεταλούδες από τη Βραζιλία, τα ξυλόγλυπτα της Ινδίας, παλιούς χάρτες, γράμματα, καρτ ποστάλ, πίνακες καραβιών, επαίνους για ανδραγαθήματα, παλιά διπλώματα, εξάντες, κιάλια και κουμπάσα, παλιά εργαλεία, κουπιά, ό,τι αφορά τα ταξίδια, τα καΐκια, τα κουριτάκια, τις βάρκες.
Θυμηθείτε παλιές ιστορίες που ζήσατε στα βαπόρια ή που σας διηγήθηκαν.
Βάλτε τα σε μια τσάντα και φέρτε τα απόψε στις 6.00 στην κοινότητα για φωτογράφιση.
Θέλετε ή δεν θέλετε να τα δωρίσετε στο μουσείο δεν έχει καμιά σημασία, κι αν ο χρόνος δεν μας φτάσει θα έχουμε άλλες δυο φορές συνάντηση, μέσα στον Νοέμβρη γι’ αυτόν το σκοπό.
Όσοι συγχωριανοί ζείτε εκτός Χίου, καλό θα ήταν να φωτογραφίσετε ο,τι έχετε και να μας τα στείλετε, με πληροφορίες για το κάθε τι, χρονολογίες, ονόματα, στο e-mail vicky_georgouli@hotmail.com
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι αυτός που είχε την ιδέα, ζήτησε και πήρε την παραχώρηση από τον Μητροπολίτη Χίου το κτίριο, έβγαλε άδεια ανακαίνισης του χώρου, διαχειρίζεται τα οικονομικά όμως η αρωγή και η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό ζητάμε την κάθε λογής βοήθεια από το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας, την εκκλησιαστική επιτροπή, συλλόγους, επαγγελματίες κι όλους τους Λαγκαδούσους.
Σας περιμένουμε με χαρά”.

Διαφήμιση