Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος «Δεν ξέρω κολύμπι. Δεν μπορώ να κολυμπήσω», αναδημοσίευση Εφημερίδα των Συντακτών

«Δεν ξέρω κολύμπι. Δεν μπορώ να κολυμπήσω», αναδημοσίευση Εφημερίδα των Συντακτών

377

Θύμα επαναπροώθησης καταγγέλλει σε βίντεο ότι οι λιμενικοί δεν περιορίστηκαν να εγκαταλείψουν πρόσφυγες σε σωσίβια λέμβο, αλλά πέταξαν τρεις στη θάλασσα, δίνοντάς τους μόνο παιδικά σωσίβια.
Το ρεπορτάζ είναι από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Νέα βαρύτατη καταγγελία κατά της Ελλάδας εκτοξεύει η Τουρκία, δημοσιοποιώντας βίντεο στο οποίο θύμα επαναπροώθησης καταγγέλλει τις Αρχές της χώρας μας: ότι αυτή τη φορά οι λιμενικοί δεν περιορίστηκαν απλώς στο να εγκαταλείψουν πρόσφυγες σε liferaft, αλλά τρεις από αυτούς τούς πέταξαν στη θάλασσα, δίνοντάς τους μόνο παιδικά σωσίβια.
Αποτέλεσμα, ο ένας από αυτούς να αγνοείται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν οι Τούρκοι λιμενικοί εντόπισαν και περισυνέλλεξαν ζωντανούς τους άλλους δύο από μια ακτή σε νησί έξω από τον Τσεσμέ.

Οι τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα 21 προσφύγων που έφτασε με βάρκα τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Ιανουαρίου στην παραλία Γρίδια στις νοτιοανατολικές ακτές της Χίου.

Οι πρόσφυγες, με το που πάτησαν στεριά, χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και κατά πάγια τακτική έστειλαν αρκετές φωτογραφίες στη ΜΚΟ, ώστε να πιστοποιηθεί η παρουσία τους στη Χίο: «Με το πρώτο φως (σ.σ. την Κυριακή) μια ομάδα 12 ατόμων εντοπίστηκε και συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία. Μια άλλη ομάδα έξι ατόμων που κρυβόταν στην ίδια περιοχή παρατηρούσε την ώρα που η αστυνομία μετέφερε τα 12 άτομα μακριά με ένα βαν», αναφέρει η ΜΚΟ. Αυτοί, όπως φαίνεται, επαναπροωθήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού στις 12.15 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το λιμενικό της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε τη διάσωση 12 ατόμων από τη θαλάσσια περιοχή του Τσεσμέ.

Στη μοναδική φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό της Τουρκίας αναγνωρίζεται τουλάχιστον ένας πρόσφυγας, ο οποίος απεικονίζεται και σε φωτογραφία που έστειλε την Κυριακή η ομάδα αυτή στο Aegean Boat Report. Τι απέγιναν όμως οι άλλοι εννέα πρόσφυγες; Σύμφωνα πάντα με το ABR, οι έξι από αυτούς μπήκαν στο χωριό και έστειλαν και άλλες φωτογραφίες.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες, μία από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, όπου εκτός του πρόσφυγα ξεχωρίζει καθαρά μια αφίσα-πρόσκληση σε αρχιερατική θεία λειτουργία καθώς και η αναγγελία κηδείας στο χωριό. Αφίσα και κηδειόσημο που βρίσκονταν στη θέση τους μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα, όπως αποδεικνύει και η σχετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα, προκειμένου να αποδειχθεί η χωρική αλλά και χρονική σύμπτωση.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ABR, συνελήφθησαν οι τέσσερις, ενώ δύο κατάφεραν να διαφύγουν. «Στις 21.45 χάθηκε κάθε επαφή, υποθέτουμε ότι τους βρήκε η αστυνομία, δεν έχουμε πληροφορίες τι συνέβη με αυτούς τους δύο, αλλά η αστυνομία στη Χίο ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις στην περιοχή», συνεχίζει το ABR.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ακτοφυλακή της Τουρκίας ανακοίνωσε τη διάσωση δύο ατόμων με σωσίβια που βρέθηκαν στη στεριά, ενώ ένας τρίτος αγνοούνταν. Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο όπου ένας εξ αυτών, αραβικής καταγωγής, ισχυρίζεται ότι οι Ελληνες λιμενικοί συνέλαβαν αρχικά 12 και στη συνέχεια τρεις από αυτούς. Ηταν ένας από τους τρεις…

«Αργότερα μας πήραν τα κινητά, τα λεφτά και όλα μας τα υπάρχοντα. Μας έδωσαν σωσίβια προτού μας εγκαταλείψουν στη θάλασσα. Αλλά ήταν παιδικά. Δεν εφάρμοζαν πάνω μας. Ο ξάδελφός μου έλεγε ότι δεν ξέρει κολύμπι. Αλλά δεν τον άκουγαν. Το σωσίβιο που του είχαν δώσει ήταν πολύ μικρό. Δεν εφάρμοζε πάνω του. Μας πέταξαν στη θάλασσα. Ο ξάδελφός μου ήταν βαρύς και φορούσε βαριές μπότες. Ετσι βυθίστηκε. Τα τελευταία του λόγια ήταν “Δεν ξέρω κολύμπι. Δεν μπορώ να κολυμπήσω”…».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efysn.gr, ρεπορτάζ Γιώργος Παγούδης, 02.02.2022

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακή εκδήλωση για τον Αγιο Φώτιο, κύριος ομιλητής ο Μητροπολίτης Χίου
Επόμενο άρθροΣτης ΣΜΥΡΝΗΣ τις στάχτες…, γράφει ο Ιακ. Γ. Μπριλής