Αρχική Νέα Τοπικά ΔΕΥ…ΑΧ : Υπέρογκα ποσά λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής για ηλεκτρικό ρεύμα

ΔΕΥ…ΑΧ : Υπέρογκα ποσά λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής για ηλεκτρικό ρεύμα

45

Αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι αυξημένοι κατά 139.59% ετησίως βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης νομού Χίου.

Σύμφωνα σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΥΑΝΧ από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής (Αύγουστος 2021) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι σήμερα, πλήρωσε περισσότερα 1.736.766,78 €.

Συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΝΧ, χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής, ανέρχονται ετησίως από 1.244.134,59 € έως 1.400.000 €, το οποίο είναι περίπου το ίδιο και με προηγούμενα έτη.
Με τα νέα όμως δεδομένα καλείται να πληρώσει πλέον ετησίως συνολικά η ΔΕΥΑΝΧ 2.980.901,37 €.

«Αυτό το πρόβλημα και το υπέρογκο κόστος… έχουν να αντιμετωπίσουν αναλογικά οι 122 ΔΕΥΑ πανελλαδικά», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι είναι «μείζον το πρόβλημα για την οικονομική βιωσιμότητα των 122 ΔΕΥΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο».

Στο ερώτημα “τί μέλλει γενέσθαι;” η απάντηση από την ΔΕΥΑΝΧ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας:
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο από την Κυβέρνηση, η οποία περιμένει απαντήσεις και λύσεις για το θέμα αυτό από την Ε.Ε, δηλαδή να επιτραπεί να επιδοτηθούν οι ΔΕΥΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΔΕΥΑ δια νόμου δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από κανέναν Δημόσιο φορέα και τα μοναδικά τους έσοδα είναι οι εισπράξεις από τους λογαριασμούς ύδρευσης των καταναλωτών του Δήμου μας», σημειώνεται.

Προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. είναι πρόθυμο να εξετάσει την όποια τεκμηριωμένη πρόταση, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη να καταθέσει δημόσια «προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού οικονομικού προβλήματος, το οποίο από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπονομεύει την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη των 122 ΔΕΥΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε όλους τους δημότες».

«…Σε τοπικό επίπεδο προσπαθούμε για το καλύτερο και είμαστε σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ, τον Πανελλαδικό μας επίσημο φορέα όλων των ΔΕΥΑ, ο οποίος με την σειρά του αγωνίζεται για τα αυτονόητα, ούτως ώστε να μην περάσει όλο το οικονομικό βάρος στους καταναλωτές», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτον ανακριτή οι διαγωνισμοί για την καθαριότητα στο “Σκυλίτσειο” (video)
Επόμενο άρθροΝέα πεζοδρόμια στην οδό Μαρτύρων- κλειστό το parking στο ΕΚΧ