Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προκήρυξη εκλογών, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα

Προκήρυξη εκλογών, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα

89

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την εισήγηση του πρώτου για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου και τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα.

Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία των εκλογών (21 Μαΐου) όσο και την ημερομηνία σύγκλησης (1 Ιουνίου) της νέας Βουλής για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ορκωμοσία των βουλευτών και να ακολουθήσει (2 Ιουνίου) η εκλογή του προεδρείου, διαδικασίες που είναι ανεξάρτητες από την έκβαση των διερευνητικών εντολών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Άκης Σκέρτσος ενώ χρέη υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών θα διατελέσει η πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, η οποία θα ορκιστεί το απόγευμα της Κυριακής.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε το πρωί του Σαββάτου, 22/4/23, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εισηγήθηκε επίσημα την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου και τη διάλυση της Βουλής παραδίδοντας τη σχετική πράξη, που υπέγραψαν σήμερα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά το σύντομο διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξάντληση της κυβερνητικής θητείας την οποία θα αξιολογήσουν οι πολίτες και ευχήθηκε να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων μακρυά από τοξικότητες και ακραίες πολιτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο κλίμα των εκλογών, παρότι ο ίδιος έχει εξαπολύσει τοξικές επιθέσεις στην αντιπολίτευση για να σκεπάσει τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία βρίσκεται ο ίδιος εκτεθειμένος, όπως η ακρίβεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η τραγωδία στα Τέμπη.

Επίσης, απεύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους νέους και στην ανάγκη να μην επιλέξουν την αποχή. Ωστόσο, αν και οι νέοι βρίσκονται κυρίως ανάμεσα στους περίπου 220.000 εποχικά εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω έωλων κωλυμάτων που προτάσσει το υπ. Εσωτερικών. (Βλ. efsyn.gr: Αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες νέοι εποχικά εργαζόμενοι).

Η κα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να «έχουμε μία ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλληψη ενός ατόμου για μεταφορά προσφύγων- μεταναστών, δελτίο τύπου της Αστυνομίας
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία ΕΜΧ στη ΔΕΥΑΧ για την πολιτική στην άρδευση (VIDEO)- τι απαντά η ΔΕΥΑΧ