Στη διεξαγωγή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, διαδικτυακού Workshop «Καινοτόμα διδακτικά εργαλεία για τη διδασκαλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σχολεία”, προχωρά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. (το link θα γνωστοποιηθεί υπηρεσιακά στα σχολεία).
Το εν λόγω workshop συνιστά το πρώτο βήμα για την εγγραφή και ενεργή εμπλοκή των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών των Δημοτικών σχολείων (η συμμετοχή στο workshop και το πρόγραμμα είναι προαιρετική), στο ολοκληρωμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα Motivating Teachers 4 Europe.
Στόχος του Workshop είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις κυρίαρχες σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τα καινοτόμα διδακτικά εργαλεία για τη διδασκαλία ευρωπαϊκών πολιτικών εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης και τις επιπτώσεις τους στην εκπαιδευτική πρακτική, προσεγγίζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως:
Flipped Classroom, Gamification, Snack/bite learning, Active listening, Digital Storytelling και εφαρμογές STEAM.
Το Motivating Teachers 4 Europe, είναι ένα καινοτόμο έργο, στο πλαίσιο των δράσεων Jean Monnet – Erasmus+ για την υποστήριξη της διδασκαλίας, της μάθησης, της έρευνας και των συζητήσεων σχετικά με διάφορες πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διεπιστημονική ομάδα του έργου αποτελείται από καθηγητές και ερευνητές από οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια που προσφέρουν αρχική ή συνεχιζόμενη εκπαίδευση εκπαιδευτικών ή ερευνούν και διδάσκουν ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέρος του προγράμματος είναι η δημιουργία πλατφόρμας στην οποία υπάρχει Οδηγός μελέτης μικρομάθησης MOTIVATE που αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών στις επιμορφούμενες και επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων που θα διευκολύνουν την οργάνωση της παρακολούθησης του διαδικτυακού ασύγχρονου προγράμματος Μικρομάθησης και της απαιτούμενης μελέτης, τη θετική τους αξιολόγηση και κατ’ επέκταση την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού και την επιθυμητή πιστοποίηση.
Κατά τη διάρκεια του Workshop θα υπάρξει ενημέρωση από τους:
– Γεωργία Κυπουροπούλου, Εκπαιδευτικό, μεταδιδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
– Φωτεινή Ασδεράκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και
– Θαρρενό Μπράτιτση, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.