Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Διήμερο Κινητοποιήσεων και παράσταση στην Αθήνα των νησιωτών για προσφυγικό- μεταναστευτικό, σύσκεψη...

Διήμερο Κινητοποιήσεων και παράσταση στην Αθήνα των νησιωτών για προσφυγικό- μεταναστευτικό, σύσκεψη Περιφέρειας Β. Αιγαίου

207

Στην κατεύθυνση της διήμερης κινητοποίησης, με παρεμβάσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, κατάληψη της ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και μήνυση κατά παντός υπεύθυνου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις επιπτώσεις του για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, με την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, απαντά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι στην πολιτική της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών υπερδομών για πρόσφυγες- μετανάστες και χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με τη συμμετοχή των Δημάρχων (ή εκπροσώπων) των 5 Δήμων Λέσβου, Σάμου και Χίου αλλά και φορέων, ειδικά από τη Λέσβο, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη κινητοποιήσεων, που θα έχουν μαζικό χαρακτήρα και πολύπλευρη δράση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της Σάμου, η σύσκεψη έγινε με τηλεδιάσκεψη, πρότειναν οι κινητοποιήσεις να γίνουν και στην Αθήνα με αντιπροσωπεία να πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, αναμένεται όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις στήριξης των κινητοποιήσεων (στη Χίο συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας, 13/1/20, το Δημοτικό Συμβούλιο).
Αυστηρή κριτική στην Κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό άσκησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας ότι μετέφερε και χθες στην σύσκεψη της Αθήνας ότι δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα τα προβλήματα.

Από τη Χίο συμμετείχαν στη σύσκεψη οι 3 αντιπεριφερειάρχες και ο Δήμαρχος Χίου, ενώ για βρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος τόνισε ότι θα έπρεπε να μιλούμε για την ανάπτυξη των νησιών μας και όχι για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι επέδειξαν ανοχή στις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι δεν πήγαν στη χθεσινή σύσκεψη της Αθήνας για να κάνουν διάλογο. Σημείωσε πως προέχει η ενότητα και η λογική λέγοντας ότι το πρόβλημα έχει φτάσει στο απόλυτο κόκκινο, με την Κυβέρνηση να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της. Κατέθεσε δε τις πληροφορίες ότι σε διάσκεψη που έγινε το 2018 στο Μαρόκο με θέμα το μεταναστευτικό ελήφθησαν αποφάσεις για μετακινήσεις πληθυσμών 250 εκατομμυρίων προς την Ευρώπη που θα αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες και φυσικά και στα νησιά μας.
Μαζικές κινητοποιήσεις ζήτησε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νίκος Νύκτας, ενώ ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης υγείας Παντελής Βρουλής σημείωσε ότι αφού η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών ξεκινάμε κινητοποιήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους σε Λέσβο και Σάμο, με τον αντιπεριφερειάρχη Αρη Χατζηκομνηνό να χαιρετίζει όσους εκπροσώπους φορέων που δεν πήγαν στην κοπή πίτας της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Ναυτιλίας, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας.
Πάντως ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου δεν απέφυγε την κριτική από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννη Σπιλάνη και «Άλλο δρόμο» Στράτο. Γεωργούλα, ενώ την πρόταση για διήμερο κινητοποιήσεων κατέθεσε ο Παναγιώτης Χριστόφας επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο».