Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δίκη για φωτιά ΚΥΤ Μόριας: “Επρεπε κάποιοι να πληρώσουν”- δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης...

Δίκη για φωτιά ΚΥΤ Μόριας: “Επρεπε κάποιοι να πληρώσουν”- δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης (video)

89

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, καταδικάστηκε ο καθένας από τους τέσσερις αιτούντες άσυλο, που είχαν συλληφθεί πέρυσι το Σεπτέμβριο, κατηγορούμενοι για εμπρησμό και καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα για 10ετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά. Ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή από την κατηγορία σύστασης συμμορίας.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης και οι 4 καταδικασθέντες, αφγανοί στην καταγωγή, αναμένεται να μεταχθούν την προσεχή εβδομάδα στις φυλακές Αυλώνας.
Κατά την επιβίβασή τους στα περιπολικά, μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, μερικοί αλληλέγγυοι που παρέμειναν απέξω από το Δικαστήριο και τις δύο ημέρες της δίκης, άρχισαν να φωνάζουν στη γλώσσα των καταδικασθέντων τη λέξη «ελευθερία».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκησε δύο μέρες, σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι δεν έγιναν αποδεκτά στοιχεία από το δικαστήριο, όπως ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ανήλικοι, και ότι η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία ενός ανθρώπου όπου ο ίδιος δεν ήταν παρών στη δίκη.
Επιφυλάχθηκαν δε να οδηγήσουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν στο Εφετείο και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο αναπαραχθούν τα ίδια της πρωτόδικης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της έδρας, επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της covid-19 δεν επέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων.
Τέλος, ακόμα δύο ανήλικοι που είχαν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία του εμπρησμού του ΚΥΤ στη Μόρια, έχουν καταδικασθεί ήδη από το Μάρτιο με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Βίκυ Αγγελίδου:
«Η συγκεκριμένη καταδίκη ήταν αποφασισμένη από τις 15/9/2020, οπότε και συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Καταλύθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και με την απόφαση του δικαστηρίου, κάθε έννοια νομιμότητας. Γιατί πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από το Δικαστήριο ως αμάχητα τεκμήρια εντέλει απορρίφθησαν με απόλυτη ομοφωνία του δικαστηρίου.
Θα δούμε τι θα γίνει στο Εφετείο. Και αν συνεχίσει το Εφετείο ή ο Άρειος Πάγος να αναπαράγει τη συγκεκριμένη απόφαση τότε θα μιλήσει κάποια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».


Νατάσα Νταϊλιάνη
:
«Να συμπληρώσω, συγκεκριμένα 3 ανήλικα, που δεν πρόλαβαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με απαράδεκτο τρόπο δεν έγινε δεκτή αυτή η ένσταση και ένας νεαρός, πήραν στην πλάτης τους την καταστροφή της Μόριας.
Μία αδιανόητη καταδίκη, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μέσα από μία μαρτυρία η οποία έπασχε και ήταν καθ’ όλα αναξιόπιστη. Μια και μοναδική μαρτυρία, έναντι πάρα πολλών μαρτυρίων που δεν αναγνωρίστηκε κανένας από αυτούς τους ανθρώπους για καμία από αυτές τις λίγες κατηγορίες.
Κατηγορήθηκαν για κάτι που ήταν αδιανόητο να έχουν διαπράξει εξαρχής. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στο εδώλιο εξαρχής. Όλη η διαδικασία είχε πάρα πολλά ελαττώματα και θα τα αναδείξουμε στην επόμενη φάση, ελπίζοντας η διαδικασία να προχωρήσει πολύ γρήγορα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται άδικα αυτή τη στιγμή στη φυλακή. Επειδή έτσι έπρεπε, όχι επειδή αποδείχθηκε η ενοχή τους.

Εφη Δούση:
«Η σημερινή άδικη κρίση, κατά τη γνώμη μας είναι χειρότερη από την τιμωρία. Και αυτό γιατί ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη του δικαίου.
Ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι να ασκεί έλεγχο στην εξουσία όλων τω ν κρατικών οργάνων και να εγγυάται τα δικαιώματα αναφορικά με τους κατηγορούμενους χωρίς καμία προϋπόθεση.
Κατά τη δική μας άποψη ήδη κατά την ακροαματική διαδικασία από όλο το αποδεικτικό υλικό και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, δεν αποδείχτηκε η ενοχή τεσσάρων ανθρώπων για την καταστροφή της Μόριας. Θεωρούμε ότι τίθεται ζήτημα ως προς την ορθοκρισία. Και να σημειώσουμε ότι η δικαιοσύνη υπάρχει για όλους ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, τη φυλή τους, τη θρησκεία τους και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις».

ΠΗΓΗ: ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Archives – ertnews.gr