Αρχική Νέα Τοπικά Δικηγορικός Σύλλογος Χίου-κορονοϊός: Να λάβουν και οι δικηγόροι την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Δικηγορικός Σύλλογος Χίου-κορονοϊός: Να λάβουν και οι δικηγόροι την αποζημίωση ειδικού σκοπού

81

Την έντονη διαμαρτυρία, απογοήτευση αλλά και αποδοκιμασία του κλάδου, για την εξαίρεση των Δικηγόρων από την αποζημίωση του ειδικού σκοπού που προέβλεψε για άλλες επαγγελματικές ομάδες η Κυβέρνηση, εκφράζει με ψήφισμα διαμαρτυρίας και επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου.
“…Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την Κυβέρνηση, να επανορθώσει ως οφείλει και να συμπεριλάβει άμεσα και τον ΚΑΔ των Δικηγόρων στις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα λάβουν δίκαια την αποζημίωση ειδικού σκοπού”, τονίζεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που είναι το ακόλουθο:
“Όπως είναι γνωστό εδώ και ημέρες είχε εξαγγελθεί από πλειάδα υπουργών αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ενίσχυση των δικηγόρων με το «επίδομα» των οκτακοσίων (800,00) ευρώ δεδομένου ότι είχαν συμπεριληφθεί ως αυτοαπασχολούμενοι στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες αρμοδίω, στους προβλεπόμενους να αποζημιωθούν ΚΑΔ, αναγγέλλοντας μάλιστα την περίφημη πλατφόρμα συμπλήρωσης των ατομικών στοιχείων του κάθε δικαιούχου μέσω ΤΑΧΙΣ ΝΕΤ δια των Μ.Μ.Ε με δεδομένο ότι είχε ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων έως την 27/3/2020 (ήδη επιμηκύνεται εξ όσων πληροφορούμεθα η αναστολή των Δικαστηρίων ως 1/5/2020) με την έκδοση της από 12/3/2020 Κ.Υ.Α ΦΕΚ Β΄/833/2020. Η παραπάνω ανακοινωθείσα πολλάκις απόφαση της Κυβέρνησης ήταν πλην άλλων προϊόν ανταλλαγής απόψεων με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δ.Σ.Ελλάδος και Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ . Δημήτριο Βερβεσό που επίσης είχε ενημερώσει για τα ως άνω τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και τους συναδέλφους δικηγόρους.
Οι δικηγόροι και οι Δ.Σύλλογοι της χώρας συνέδραμαν την Πολιτεία για την αναστολή των Δικαστηρίων και προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά του ιού COVID 19 στην Κοινότητα , ένεκα του συνωστισμού των πολιτών στα Δικαστήρια υπό την ιδιότητα των Δικαστών,δικηγόρων, διαδίκων πολιτών, δικαστικών υπαλλήλων/επιμελητών ,Αστυνομικών ,κρατουμένων κ.λ.π., αλλά και συνεισέφεραν στην Αθήνα και κατά τόπους είτε στην απολύμανση των καταστημάτων των Δικαστηρίων είτε και στην ενίσχυση υγειονομικού υλικού ή ακόμη και αιμοδοσίας κατά τις δυνάμεις τους.
Είναι επίσης γνωστό πόσο εβλήθησαν οι δικηγόροι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης με τα αντιδικηγορικά μέτρα και τις αποκαλούμενες «μεταρρυθμίσεις» κατά την διάρκεια των μνημονίων , με τις ασφαλιστικές εισφορές και την υπερφορολόγηση και ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η κυβερνητική αναγγελία περί συμπερίληψης των δικηγόρων στο επίδομα ειδικού σκοπού θα αποτελούσε τη μοναδική και για πρώτη φορά «μέριμνα» με τη καταβολή του ποσού των 800,00 ευρώ στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους επαγγελματίες που αυτονοήτως έχουν αποκλεισθεί της εργασίας τους με το «κλείσιμο» των Δικαστηρίων και των δικηγορικών γραφείων, όπως και των Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων, Δ. Ο .Υ ή την υπολειτουργία τους.
Στην κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης και πολιτών για την ανάσχεση της πανδημίας δεν χωρούν παρανοήσεις, υπαναχωρήσεις, εξαπατήσεις και δυσπιστίες που κλονίζουν σε μια ευαίσθητη χρονική και κρίσιμη περίοδο την αμοιβαία εμπιστοσύνη ,ιδία όταν οι πολίτες αντιμετωπίζουν εκτός από το φόβο για την «τρομερή» νόσο του COVID 19 , την οικονομική εξαθλίωση που τους στερεί τη δυνατότητα προμήθειας των απαραίτητων για την συντήρηση των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους. Άλλωστε ουδείς υποχρεούται σε δηλώσεις (και δη πολλαπλά επαναλαμβανόμενες από υπουργούς, θριαμβικά αναγγελόμενες στα τηλεπαράθυρα ) και η ρήση /απόφθεγμα της λαϊκής σοφίας «μην τάξεις σε άγιο και σε παιδί» αποκρυσταλλώνει με σαφήνεια την αντιστοίχηση των λόγων με το πρακτέο.
Είναι πλέον ή προφανές ότι η κάθε Κυβέρνηση δεν μπορεί να «παίζει» σε αυτές τις ημέρες που ο λαός και η χώρα δοκιμάζονται ενώ η αξιοπιστία όλων μας , (την οποία αναγνωρίζουμε εν πολλοίς στον Πρωθυπουργό κ . Κ. Μητσοτάκη) αποτελεί το καίριο, αποφασιστικό βήμα για την ένωση των δυνάμεών μας ,προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της δημόσιας υγείας και της γόνιμης ελπίδας/προσπάθειας στην επαναφορά της κανονικότητας της ζωής όλων μας και της πατρίδας μας.
Κατόπιν των ανωτέρω εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία ,απογοήτευσή μας και αποδοκιμασία μας για την εξαίρεση των Δικηγόρων από την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την Κυβέρνηση, να επανορθώσει ως οφείλει και να συμπεριλάβει άμεσα και τον ΚΑΔ των Δικηγόρων στις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα λάβουν δίκαια την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Με τιμή
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Χίου
Ανθίππη Μιλ.& Βασιλ. Ζαννάρα

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨήφισμα από Φιλοζωϊκό Σύλλογο στη μνήμη Μαίρης Μιχάλου
Επόμενο άρθροΕγκριση περιβαλλοντικών όρων για έργο αεροδρομίου- ευκαιρία Ν. Μηταράκη να μιλήσει για τη δική του παρέμβαση