Αρχική Νέα Τοπικά Δημοτικό συμβούλιο για μεταλλεία αντιμονίου- Πολίτες: σταματήστε- θέσεις δημοτικών παρατάξεων και Δημάρχου...

Δημοτικό συμβούλιο για μεταλλεία αντιμονίου- Πολίτες: σταματήστε- θέσεις δημοτικών παρατάξεων και Δημάρχου (video)

88

Ένταση και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ πρώην και νυν δημοτικής αρχής επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο Χίου για το θέμα της επαναλειτουργίας των μεταλλείων αντιμονίου στην Κέραμο, χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί απόφαση. Η συνεδρίαση, μετά από έξι ώρες, διεκόπη στη 1.30 τα ξημερώματα, λόγω του προχωρημένου της ώρας και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο σώμα την ερχόμενη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (συνεδρίαση στις 7.30 μ.μ.).

Μετά τις καταθέσεις απόψεων από επιστήμονες για το τι σημαίνει η διαδικασία εξόρυξης αντιμονίου, υπήρξαν οι παρεμβάσεις θεσμικών φορέων, εκπροσώπων των παρατάξεων και πολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν αγωνία για το μέλλον της περιοχής τους.
Για έλλειψη ενημέρωσης έκανε λόγο ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Σταύρος Μιχαηλίδης υποστηρίζοντας ότι δεν κλήθηκε ποτέ μαζί με τον συνάδελφό του για να συζητήσουν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
«Καταλαβαίνω ότι το μετάλλευμα είναι αδιατίμητο, άρα πρέπει να το αξιολογήσουμε αφού είναι μοναδικό», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνοντας ότι «δεν είναι a priori αντίθετος, αλλά δεν το έχει μελετήσει».
Ακολούθησε πάνω στο θέμα αυτό έντονη αντιπαράθεση του δημάρχου Γιάννη Μαλαφή με τον προκάτοχό του Σταμάτη Κάρμαντζη, για το γεγονός ότι ενώ από το 2021 υπήρξε αλληλογραφία του υπουργείου με τις υπηρεσίες του δήμου, ποτέ δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μαλαφής ρώτησε και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, που ήταν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αν είχαν ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην ήξεραν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα, “ενώ έγγραφα πηγαινοέρχονταν μεταξύ υπηρεσιών”.
Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Τριαντάφυλλου (από τη Συμμαχία Αξιών) διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο στενός συνεργάτης του δημάρχου, νυν αντιδήμαρχος Αμανής Κώστας Ρυμικής ενώ γνώριζε το θέμα, να μην είχε ενημερώσει πριν τις εκλογές τον επικεφαλής της παράταξης.
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση και μεταξύ νυν και τέως δήμαρχων, με τον Σταμάτη Κάρμαντζη να κατηγορεί τον δήμαρχο ότι είναι επισπεύδων αυτής της κατάστασης. «Δεν είναι παράσημο το ότι δεν κάνατε κάτι, είναι παράβαση», ανταπάντησε ο κ. Μαλαφής.

Τοποθετήσεις πολιτών- εκπρόσωποι φορέων
Μαρία Φραγκάκη– διπλωματούχος μεταλλειολόγος
«είναι εντελώς άγνωστο τι υπάρχει μπροστά», επισήμανε η μεταλλειολόγος Μαρία Φραγκάκη που όπως τόνισε δεν ασκεί το επάγγελμα, αλλά μετέφερε τις γνώσεις της πάνω στο θέμα.
Δήμης Μυλωνάδης– πολιτικός μηχανικός
Εχοντας διατελέσει αμισθί σύμβουλος σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε βεβιασμένη την όποια απόφαση που θα ληφθεί τώρα, τόνισε ότι χρειάζονται μελέτες και χρονικό περιθώριο 6 τουλάχιστον μηνών για να μπορέσουν να έχουν γνώση.
Ελένη Κατσαρού– πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΟ Θέρμαι Αγιασμάτων
«Πως είναι δυνατόν να ξεκινήσει η εξόρυξη και να ζητάμε ήδη αναβάθμιση των πηγών», αναρωτήθηκε η κα Κατσαρού εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ που διαχειρίζεται τα ιαματικά λουτρά στην περιοχή.
Διομήδης Τζιώτης– κάτοικος Βολισσού
«Θέλω να παραδώσω αυτό τον τόπο στα εγγόνια μου, να ληφθούν μέτρα πραγματικά ανάπτυξης όπως το πολυδύναμο ιατρείο να αποκτήσει γιατρούς και όχι λειτουργία μεταλλείου», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παντελής Κουνιάδης, κάτοικος Κεράμου
«Να αναβληθεί η συζήτηση και να γίνει πραγματική διαβούλευση».
Παντελής Ξυδιάς, πρόεδρος Κοινότητας Κεράμου
«Τις ίδιες αγωνίες έχω και εγώ», σημείωσε προτείνοντας το δημοτικό συμβούλιο να πιέσει έτσι ώστε η φάση της έρευνας να γίνει με την ενεργή συμμετοχή του δημοσίου, μέσω ΣΔΙΤ, για να ελέγχεται η κατάσταση.
Πέτρος Λιτσάκης– Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεράμου
«Ο Σύλλογος ζητά ενημέρωση».
Νίκος Γεωργούλης– επιχειρηματίας
Ανέδειξε την εγκατάλειψη της περιοχής , ότι όλες οι αρχές από το 2011 που αποφάσισαν την ισχύ της «ρήτρας Αμανής», που σήμαινε ότι για κάθε κονδύλι που θα έβγαινε θα γινόταν και ειδική μνεία στην περιοχή. Τόνισε ότι η περιοχή έχει άμεση ανάγκη πόρων και ότι από τους 13 ιερείς πριν 10 χρόνια, τώρα έχουν μείνει μόλις 3 υπέργηροι, δείγμα ης πορείας του τόπου.
Σωτήρης Θεοδώρου– επιχειρηματίας
«Θα ρισκάρατε να ζούσε το παιδί σας σε μια περιοχή που έχει κίνδυνο για ένα περιβαλλοντικό ατύχημα, εφόσον λειτουργήσουν τα μεταλλεία;», αναρωτήθηκε και εκφράζοντας την θέση ότι δεν θέλουν οι κάτοικοι την καταστροφή της περιοχής.
Γιάννης Μακριδάκης– βιοκαλλιεργητής, συγγραφέας
Περιέγραψε την εικόνα σε χώρες υπό ανάπτυξη που έχουν την ατυχία να έχουν πλούσιο υπέδαφος και τονίζοντας ότι αν πατήσει το πόδι της η μεταλλευτική εταιρεία στην περιοχή δεν θα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Κάνοντας επίκληση στον πατριωτισμό των συμβούλων τους κάλεσε να καταψηφίσουν το σχεδιασμό . «πρέπει να ανακρούσετε πρύμνα», σημείωσε.
Αρης Μιχαλάκης, πρόεδρος Συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων
Μίλησε για τα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μεταλλεία. «Να μην δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της Κυβέρνησης», είπε.
Ευγενία Μαρίνη, πολιτικός μηχανικός
Μιλώντας και με την ιδιότητα της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου για θέματα πολεοδομίας θύμισε ότι η Δημοτική Ενότητα Αμανής διαθέτει ΣΧΟΑΠΠ από το 2014 και ότι αυτό είναι σε σύγκρουση με μια μεταλλευτική επένδυση. Πρόσθεσε δε ότι την λυπεί που για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Ερμιόνη Φρεζούλη, πρώην δημοτική σύμβουλος
Εφερε σαν παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον τις Σκουριές, και αναρωτήθηκε πως ένας Δήμος που δεν έχει ικανό αριθμό εργαζομένων στην καθαριότητα, που δεν μπορεί να ελέγξει το καθεστώς των τραπεζοκαθισμάτων, θα ελέγξει το τι κάνει μια πολυεθνική εταιρεία και με δεδομένο τον ισχύοντα μεταλλευτικό νόμο.


Προτάσεις δημοτικών παρατάξεων

Στο δια ταύτα, ο Σταμάτης Κάρμαντζης (Σύμπραξη δημιουργίας για τη νέα Χίο) κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι κινήθηκε εν κρυπτώ και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για το αν επιθυμεί ο χιώτικος λαός τα μεταλλεία αντιμονίου.
«Σήμερα αποφασίζουμε να γνωμοδοτήσουμε όχι μόνο για την έρευνα αλλά και για την εκμετάλλευση, αφού υπάρχει η δυνατότητα να πάει 30 χρόνια και με τη ΜΠΕ για την εκμετάλλευση να την κάνει ο μισθωτής», σημείωσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Γι’ αυτό πρότεινε να σταματήσει η διαδικασία και να γίνει πραγματική διαβούλευση.
Ο Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά), επισήμανε ότι στη συνεδρίαση δεν υπάρχει εκπρόσωπος του υπουργείου και σημείωσε ότι αυτό που αποδείχτηκε από τη συζήτηση είναι ότι δεν είχε ζητηθεί η θέση των κατοίκων της Αμανής. Πρότεινε να αναλάβει το ΙΓΜΕ να κάνει την έρευνα και στο διάστημα αυτής να μπορέσουν να ενημερωθούν όλοι σωστά.
Ο Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση) εξέφρασε την απορία του γιατί παίρνει αυτή την διαβούλευση πάνω του ο δήμαρχος, παρατήρησε ότι πουθενά στα κείμενα που έχουν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση δεν αναφέρεται κάτι για την ανάπτυξη της περιοχής και έκλεισε λέγοντας ότι «η Αμανή κινδυνεύει να γίνει κρανίου τόπος».
Κάλεσε, ακόμα, να σταματήσει η όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ήττας της δημοτικής αρχής αλλά νίκης όλου του δημοτικού συμβουλίου και τονίζοντας ότι η ΛΑΣ θα μπει μπροστά στον αγώνα των πολιτών.
Από τους συμβούλους που πήραν το λόγο, ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας σημείωσε ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη για το θέμα και σημείωσε ότι αυτή η επένδυση δεν έχει λόγους συζήτησης.
Ο αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου Παντελής Καμπούρης ήταν ο μόνος από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που πήρε το λόγο και επικαλέστηκε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του παραρτήματος ΤΕΕ Χίου αποδεχόμενος ότι δεν πειράζει να είναι άλλος που θα κάνει την έρευνα και ότι σε αυτό το στάδιο θα έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν για τους όρους που θα θέλουν να βάλουν.
Η Ειρήνη Μπουλά από τη Συμμαχία Αξιών, χαρακτήρισε την δράση αυτή ως μιας βόμβα για το περιβάλλον λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται μια εταιρεία για πενταετή έρευνα χωρίς κέρδος.
«Αν έχετε τον παραμικρό φόβο να μην πάρετε απόφαση» κάλεσε τους συναδέλφους της η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φαφαλιού (Συμμαχία Αξιών».
«Και ο πιο αφελής καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο», σημείωσε ο σύμβουλος της Σύμπραξης Δημιουργίας Βασίλης Μυριαγκός και επισημαίνοντας -την παρατήρηση που είχε ήδη κατατεθεί από το ακροατήριο- ότι η επένδυση των μεταλλείων έρχεται σε αντίθεση με το ΣΧΟΑΠΠ Αμανής.

Με την παρουσίαση της σύμβασης και εν συνεχεία των προτάσεων που έχουν ως δημοτική αρχή, ξεκίνησε ο δήμαρχος Χίου Γιάνης Μαλαφής. Πρότεινε δε προς όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη δημόσια διαβούλευση, όπως θα κάνουν και οι ίδιοι, για το τι θεωρούν ως απαιτούμενο.
Αρκετές φορές επικαλέστηκε το θυμικό λέγοντας ότι “πρέπει να φύγουν τα ψέματα και να μην σπέρνουμε το φόβο” και ότι ενώ σήμερα βλέπει να υπάρχει «πολύ κλάμα» για την περιοχή της Αμανής, όταν ήταν δήμαρχος στη συγκεκριμένη περιοχή (1998-2006) δεν του πρόσφερε κανείς καμία βοήθεια.
Μίλησε για όρους που θα θέσουν για να συνομιλήσουν με το υπουργείο και εξήγγειλε τη συνεργασία με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα έτσι ώστε να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στα όσα κάνει ο ανάδοχος του έργου – έρευνας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε δε ότι το «επενδυτικό σοκ» που έχει αναφέρει για την Αμανή, δεν αφορά τα μεταλλεία αλλά την απόφασή του να δώσει τα κονδύλια για την λεγόμενη «ρήτρα Αμανής» (απόφαση για ειδική στήριξη της περιοχής από Δήμο και Περιφέρεια από το 2011). Και μάλιστα το σύνολο των κονδυλίων για τα 13 χρόνια που εκκρεμεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες, με νέες αντεγκλήσεις για να φτάσει η συζήτηση ως τη 1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε ο πρόεδρος του σώματος Κλέαρχος Χρύσης ανακοίνωσε τη διακοπή λόγω ώρας, πριν κατατεθούν προτάσεις για ψηφοφορία.
Αρχικά ειπώθηκε ότι η επανάληψη της συνεδρίασης θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, στην παρατήρηση όμως ότι την Τρίτη, 15/10/2024, λήγει η δημόσια διαβούλευση του υπουργείου, άλλαξε η πρόταση και ήδη ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την συντονιστική επιτροπή δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο, καθώς και η κατάθεση 2.000 ηλεκτρονικών υπογραφών από πολίτες που είναι κατά της εξόρυξης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση