Αρχική Νέα Τοπικά Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου: Επιτροπή για προσφυγικό και Ομάδα Εργασίας για τις...

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου: Επιτροπή για προσφυγικό και Ομάδα Εργασίας για τις θέσεις

198

Στην πρόταση του συνδυασμού του Γιάννη Καραβασίλη, εμπλουτισμένη με προτάσεις τόσο από την παράταξη του Μανώλη Βουρνού όσο και του Κώστα Τριαντάφυλλου, κατέληξε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, που συζήτησε για προσφυγικό- μεταναστευτικό μετά από πρόταση του συνδυασμού ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ του κ. Καραβασίλη.
Μετά από συνεδρίαση 6 ωρών περίπου το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και ο Πρόεδρος της κοινότητας Χαλκειούς.
Πρώτα όμως Ομάδα Εργασίας που επίσης βγήκε κατά πλειοψηφία και υπό τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη θα συντάξει το τελικό κείμενο.

Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης που έλαβε 5 θετικές ψήφους και της Χιακής Συμπολιτείας που έλαβε 6 θετικές ψήφους.
Ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης επισήμανε ιδιαίτερα την ευθύνη της Πολιτείας και πως δεν είναι αρμοδιότητες του Δήμου, ενώ πρότεινε να μεταφερθεί στο Χαλκειός η έδρα του τμήματος της αστυνομίας που έχει ευθύνη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Συμφώνησε πάντως η πλειοψηφία των συμβούλων, ακόμα και από διαφορετικές προσεγγίσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ, στη μη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ και στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μόνο την καταγραφή και ταυτοποίηση να γίνεται στο νησί, όπως πριν την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.
Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα αρμόδιος υπουργός να έρθει στη Χίο και να απαντήσει στα ερωτήματα- προτάσεις που θα τεθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επίσης –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουρνούς- να εξηγήσει τι προβλέπει η εθνική πολιτική και τι σημαίνει αυτή για τα νησιά..

Παρέμβαση με επιστολή του στο συμβούλιο έκανε ο βουλευτής της ΝΔ και Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης που όπως επισημαίνει βασική του θέση παραμένει η ίδια: «Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά».
Τον τετραπλασιασμό της ΒΙΑΛ σήμερα, επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας ζητώντας μέχρι το κλείσιμο της, το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ να γίνει αυστηρά κλειστό κέντρο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγώνας Γ. Παληού για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας του- απορρίπτει η τράπεζα τις προτάσεις διακανονισμού
Επόμενο άρθροΣτο θείο Γιώργη Ποδιά, “έχετε ρίξει καλή σπορά”