Αρχική Νέα Τοπικά Ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων για πρόληψη πυρκαγιών

Ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων για πρόληψη πυρκαγιών

61

Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τέλος Οκτωβρίου, και μέχρι τέλος Απριλίου, πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Χίο η ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης. Είναι ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει δασικές περιοχές της Χίου μέχρι 4 στρέμματα, όπως σε Μονοδέντρι, Κλειδού, Ρεστά, Ρετσινάδικα, όρος Προβατά, Βολισσό και στη Νότια Χίο, για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία των WWF Ελλάς, Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων-ΕΛΓΟ Δήμητρα, Διεύθυνσης Δασών Χίου, Πυροσβεστικής, Δήμου Χίου, Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Χίου «Όμικρον».

Η Ομάδα «Ομικρον» με 20ετή δράση έχει αναλάβει την πυρασφάλεια των περιοχών όπου θα μπαίνουν οι ελεγχόμενες πυρκαγιές. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο Πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Ροδάκης «η καύση έχει να κάνει αυστηρά με την πρόληψη». Έχουν επιλεγεί από τους ειδικούς επιστήμονες περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Ενώ, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες και να μην υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, ώστε να τίθεται σε εφαρμογή.

Το νέο πιλοτικό έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου «Φάρος» Βαρβασίου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιγότερα χρήματα στους δικαιούχους του εξοικονομώ στο Β. Αιγαίο δίνει λανθασμένη ερμηνεία για το νησιώτικο ΦΠΑ
Επόμενο άρθροChios Music Festival: Φθινοπωρινό πρόγραμμα, συναυλία στον Μητροπολιτικό Ναό