Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021: Παρέλαση με τη μεγάλη σημαία και τμήματα με μάσκες

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021: Παρέλαση με τη μεγάλη σημαία και τμήματα με μάσκες

102

Με την παρέλαση των μαθητών- μαθητριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τμημάτων των προσκόπων, πολιτιστικών σωματείων και του στρατού, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια της Χίου.

Η παρέλαση άνοιξε με τους Σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού που κρατούσαν τη μεγάλη σημαία διαστάσεων 10Χ15 μέτρα, δωρεά της Μητρόπολης Χίου.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.

Οι Χιώτες τίμησαν τα Ελευθέρια, παρακολουθώντας την παρέλαση και φορώντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία μάσκες. Λίγα πάντως ήταν τα τμήματα μαθητών ή πολιτιστικών συλλόγων που παρέλασαν φορώντας μάσκα.

Και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος κάλεσε από το μικρόφωνο να φορούν μάσκες, ενώ ανάλογες εκκλήσεις γίνονταν και από το Δήμο.

Μήνυμα για Νέα Δομή στο Θόλος

Κρατώντας πανό, μαύρες σημαίες και μαύρα μαντήλια και με υψωμένες γροθιές, έγινε συμβολική αντιπροσωπευτική παρέλαση κατοίκων κυρίως από τα χωριά Συκιάδα και Λαγκάδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός δεν έμεινε για τις καθιερωμένες δηλώσεις στα τοπικά μέσα.

Απομακρύνθηκε γρήγορα, γυρίζοντας στη συνέχεια λίγο πίσω στα καλέσματα των δημοσιογράφων για να πει από μακριά ότι έχει έχει στείλει, λόγω κορονοϊού, με e-mail την δήλωσή του.
Ετσι δεν χρειάστηκε να σχολιάσει το μήνυμα των κατοίκων…Εντυπωσιασμένος από τα συμμετοχή των πολιτιστικών σωματείων με τις παραδοσιακές φορεσιές δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.Να σημειώσουμε επίσης ότι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Μιχαηλίδης αποχώρησε μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, έχοντας διατυπώσει την θέση ότι λόγω κορονοϊού δεν θα έπρεπε να γίνει η παρέλαση.

Δήλωση Νότη Μηταράκη

“Η σημερινή μέρα δεν ανήκει σε μας. Ανήκει σε αυτούς που αγωνίστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για την απελευθέρωση της Χίου, σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη Σφαγή του νησιού μας, σε αυτούς που κράτησαν ψηλά την σημαία και τον Σταυρό.

Σήμερα, είναι μια μέρα που εμείς οι νεότεροι, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού Έθνους. Από αυτούς τους αγώνες μάθαμε πολλά: ότι είναι η ενότητα αυτή που επιτρέπει στη χώρα μας να ορθοποδεί και να είναι ισχυρή. Και αυτό είναι το δίδαγμα που οι αγώνες της απελευθέρωσης πρέπει να δώσουν και στη νεότερη γενιά.

Γιατί, όταν οι Έλληνες διχάστηκαν, ο αγώνας κινδύνευσε. Όταν το “εγώ” ήρθε μπροστά από το “εμείς”, τότε κινδύνευσε με αποτυχία η προσπάθεια απελευθέρωσης της Ελλάδας. Αυτά τα διδάγματα ενστερνιζόμαστε και κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς αντιμετωπίζουμε, ελπίζω, το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Και, φυσικά, αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις που δεχθήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια, στο Αιγαίο. Με αυτήν την αισιοδοξία, σας εύχομαι χρόνια πολλά”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο11η Νοεμβρίου: Παρέλαση με μεγάλη σημαία, αλλά και με διαμαρτυρία χωριών για Θόλος
Επόμενο άρθροΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: “Παρέλαση” κατοίκων με ξεκάθαρο μήνυμα για Κλειστές Δομές