Αρχική Νέα Τοπικά Επίκαιρη ερώτηση Αν. Μιχαηλίδη για την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Επίκαιρη ερώτηση Αν. Μιχαηλίδη για την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών

59

Επίκαιρη Ερώτηση για την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη Χίο κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Μιχαηλίδης ρωτά τον Υπουργό για τη διαδικασία καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στη Χίο και το κατά πόσον ελήφθησαν υπόψη προτάσεις από τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και η ΔΟΥ Χίου.

“Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ολόκληρο το νησί της Χίου εντάχθηκε στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων, κάτι που συνέβη και σε άλλα νησιά της χώρας. Έως τότε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών εφαρμοζόταν μόνο στα στενά όρια της πόλης της Χίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές, τα χωριά και τους οικισμούς του νησιού, εφαρμοζόταν ένα μεικτό σύστημα με συγκριτικά στοιχεία, που σε συνδυασμό με δείκτες παλαιότητας καθόριζαν τις τιμές των ακινήτων.
Παρά το ότι η εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια είναι καταρχήν μια ορθολογική επιλογή, ο τρόπος εφαρμογής της στη Χίο, όπως και σε άλλες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά, έχει οδηγήσει σε κατά τόπους υπερβολικά υψηλές τιμές, σε ανισότητες και αδικίες”, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα τοπικών μέσων, σημειώνει ότι ενώ φέτος η μείωση στην πόλη της Χίου είναι της τάξης του 10- 15%, σε όλες τις άλλες περιοχές υπάρχει αύξηση των αξιών ακινήτων που μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί το 50%.
“Επί παραδείγματι, η αξία οικοπέδου εντός οικισμού εφέτος ανήλθε στις 11.804,48 ευρώ, από 3.140 ευρώ πέρυσι· διώροφη οικία του 1900, ακατοίκητη εδώ και 70 χρόνια, που πέρυσι στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είχε αξία 10.056 ευρώ, εφέτος εκτινάχθηκε στις 35.368,50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, προκύπτουν σοβαρές αδικίες όταν η τιμή ζώνης σε χωριά της νότιας Χίου, όπως το Πυργί (1.100 ευρώ) ή η Διδύμα (950 ευρώ), εμφανίζεται υψηλότερη από την αντίστοιχη σε γειτονιές της πόλης της Χίου (800 ευρώ).

Εξίσου παράλογος είναι ο ορισμός ίδιας τιμής ζώνης 650 ευρώ σε χωριό που απέχει 6 χλμ. από την πόλη της Χίου (Βασιλειώνικο) και σε έναν από τους πλέον απομακρυσμένους οικισμούς της βόρειας Χίου (Άγιο Γάλας)”, σημειώνεται στην επίκαιρη ερώτηση.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης απευθύνει το ερώτημα αν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών στη Χίο με τρόπο που θα οδηγεί σε πιο ορθολογικά και δίκαια αποτελέσματα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟρκωμοσία Π. Καβύρη- νέος Δημοτικός Σύμβουλος για τη Χιακή Συμπολιτεία
Επόμενο άρθροΤο παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας τιμά τον Γιάννη Ράλλη