Αρχική Νέα Τοπικά Επιμελητήριο Χίου: άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ

Επιμελητήριο Χίου: άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ

61

Ως μια ευκαιρία να ασκήσουν για μια ακόμη φορά πίεση προς τον υπουργό Μετανάστευσης ώστε  “να επισπευθεί η λύτρωση της Χίου από την ιδιότυπη ομηρεία, στην οποία έχει καταδικασθεί”, χαρακτηρίζει τη συνάντηση που είχε το Σάββατο, 23/1/21, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου.
Και εδώ όμως βρήκε τη θέση ο υπουργός ότι πρώτα πρέπει να έχουμε αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ και μετά “να συζητήσουμε την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού”.
Να σημειώσουμε ότι το Επιμελητήριο, ήταν ο πρώτος φορέας που εξέδωσε ανακοίνωση, πριν τον Νότη Μηταράκη και το Δήμο Χίου για αυτές τις συναντήσεις, δείχνοντας ότι ο υπουργός δεν βρήκε το κλίμα που θα ήθελε στη συνάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ Νότη Μηταράκη , καθώς θεωρήσαμε χρέος μας να ασκήσουμε για μια ακόμη φορά πίεση , ώστε να επισπευθεί η λύτρωση της Χίου από την ιδιότυπη ομηρεία , στην οποία έχει καταδικασθεί .
Κατά τη Συνάντηση Εργασίας εκθέσαμε με δεδομένα τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις (εθνικές , οικονομικές , κοινωνικές ) της μεταναστευτικής κρίσης για τα νησιά του Β. Αιγαίου .
Επισημάναμε το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και καταστήσαμε σαφές το εξής :
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι για τα ακριτικά νησιά έφθασε πλέον η ώρα των έργων . Οι τοπικές κοινωνίες επί πέντε έτη άκουσαν και πίστεψαν πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και πλέον περιμένουν πράξεις. Δεν είμαστε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και η αφέλεια δεν συγχωρείται για κανέναν .
Θα είμαστε εδώ με υπευθυνότητα να συζητήσουμε την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού , όταν υλοποιηθεί με πράξεις η εξαγγελία για εκκένωση της ΒΙΑΛ .
Οι Κυβερνητικές εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα των οποίων η τήρηση κάπου πάντα… κολλάει (εν μέρει η εν συνόλω) δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για εποικοδομητικό διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών καλής πίστης μονόπλευρα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Ν. Μηταράκη με Δημοτική Αρχή και Επιμελητήριο – η πίεση για Νέο Κέντρο χαρακτηρίζεται “ώριμος διάλογος”
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Μηταράκη με Δημοτική Αρχή Χίου, που μιλά για άμεση δημιουργία “αναγκαίας δομής”