Αρχική Νέα Οικονομία Επιμελητήριο Χίου: Επιστολή προς Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων- ανάγκη άμεσης στήριξης μικρομεσαίων...

Επιμελητήριο Χίου: Επιστολή προς Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων- ανάγκη άμεσης στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

426

Την ανάληψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα “αποσοβήσουν μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων” ζητά το Επιμελητήριο Χίου με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
μάλιστα η πρόταση περιλαμβάνει τρία σημεία:
– επιδότηση στο 100% των λειτουργικών εξόδων των πληττόμενων επιχειρήσεων,
– Λήψη αυστηρών μέτρων κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και
– το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να καταστεί χρηματοδότηση στο σύνολο του.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Χίου ασκώντας ορθολογικά -όπως πιστεύουμε- τον θεσμικό του ρόλο ως εκφραστή της φωνής του τοπικού επιχειρηματικού ιστού απευθύνεται σε σας με στόχο να συμβάλει στην άμεση ανάληψη όλων εκείνων των μέτρων που θα αποσοβήσουν μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα που ζητούμε να ληφθούν είναι κρίσιμο να αποφασισθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα, καθώς ο χρόνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος δεδομένου ότι το οικονομικό κόστος που έχει σωρευθεί στις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας είναι δυσβάστακτο και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σύντομα σε παύση εργασιών. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα βλαπτικό τόσο για την Εθνική οικονομία όσο και για την τοπική καθώς θα «χαθούν» με άδικο τρόπο τόσο σημαντικές επιχειρήσεις με μεγάλη ιστορία, όσο και νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις που η κρίση τις πρόλαβε μόλις είχαν επενδύσει και πραγματικά τις κατέβαλε καταφέρνοντας καίριο πλήγμα σε αυτές.

Παρά τις προσπάθειες στήριξης που έχετε ήδη εξαγγείλει η πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε είναι ότι τα λειτουργικά έξοδα σωρεύονται, οι δανειακές υποχρεώσεις αυξάνονται και ουσιαστικά με τα έως σήμερα μέτρα απλά αναβάλλεται το οδυνηρό τέλος του μικρομεσαίου.

Προτείνουμε :

– Άμεση προκήρυξη χρηματοδοτικών κινήτρων που θα επιδοτήσουν 100% τα λειτουργικά έξοδα των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και να μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά το πέρας της πανδημίας.

– Λήψη αυστηρών μέτρων κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο παρατηρήθηκε προσπάθεια κυρίως από μεγάλους ομίλους να καρπωθούν οφέλη πουλώντας προϊόντα ενώ τα περισσότερα συναφή καταστήματα ήταν κλειστά.

– Να καταστεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής χρηματοδότηση στο σύνολο του και να μην επιστραφεί καθώς οι συνθήκες της αγοράς δεν το επιτρέπουν

· Κύριε Υπουργέ,

Προσπαθώντας να γίνουμε μέρος της λύσης σας καλούμε να λάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τον τοπικό επιχειρηματικό ιστό και θα ανασχέσουν το κλίμα αποεπένδυσης το οποίο επικρατεί.

Πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και εμπροσθοβαρώς σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι στους οποίους θα έχουν εύκολη πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αποσοβήσουμε αρνητικές εξελίξεις.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου

Παντελής Λεγάτος

Διαφήμιση