Αρχική Απόψεις Aρθρα ΕΠΠΟΧΙ: Κίνδυνος για τα απολιθώματα Αμμωνιτών της Χίου

ΕΠΠΟΧΙ: Κίνδυνος για τα απολιθώματα Αμμωνιτών της Χίου

226

Μας την πέσανε και ήρθε η ύστατη ώρα για λήψη μέτρων.
Στη Χίο υπάρχει μια μικρή περιοχή, όπου μπορεί κανείς να δει επί των κόκκινων βράχων της τα αρχαιότερα απολιθώματα αμμωνιτών που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο, ηλικίας 240 εκ. ετών.

Εδώ και 20 χρόνια μαζί με τον συνεργάτη του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο, Κώστα Μάγκο, έχουμε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση δημοτικής διαχείρισης της περιοχής, με δημιουργία επισκέψιμου γεωπάρκου.

Επίσης, τον περασμένο χειμώνα με το ΕΠΠΟΧΙ αναδείξαμε κάποια απολιθώματα αμμωνιτών που υπάρχουν σε δομικούς λίθους του βόρειου λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Χίου και τοποθετήσαμε ειδικό σήμα για την ενημέρωση όσων περιπατητών τα παρατηρούν.

Τις τελευταίες μέρες αντιληφθήκαμε ότι μέλη κλειστής φβ-ομάδας παρατηρητών και συλλεκτών ενδιαφερόντων γεωλογικών στοιχείων έχουν ανακαλύψει τα απολιθώματα και έχουν επισκεφτεί ήδη το νησί και το σημείο όπου βρίσκονται, με στόχο όχι μόνο την παρατήρηση τους αλλά ίσως και την αποκόλληση και λήψη σε συλλογές κάποιων από αυτά.

Οι ενέργειες αυτές μπορεί να μην είναι παράνομες, αποτελούν όμως μεγάλη απειλή για τον γεωλογικό θησαυρό της Χίου, τουλάχιστον όσο ο Δήμος δεν ασχολείται καθόλου με αυτά, ώστε να θέσει την περιοχή σε καθεστώς προστασίας και ελέγχου.

Με άλλα λόγια, μπάτε σκύλοι αλέστε, εδώ και χρόνια, όσες φορές και αν έχουμε ζητήσει μέτρα προστασίας των απολιθωμάτων και της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Τώρα που μας την πέσανε οι συλλέκτες, έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο και η λήψη μέτρων για τη συνολική προστασία και διαχείριση της περιοχής είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Τα απολιθώματα αμμωνιτών και η περιοχή που τα φιλοξενεί αποτελούν σπουδαία προίκα για το νησί μας και ένα από τα βασικά στοιχεία τα οποία μπορούν να το καταστήσουν επαρκές ώστε να συμπεριληφθεί στο δίκτυο γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ και να μπει έτσι στον παγκόσμιο χάρτη του γεωτουρισμού, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε διαρκώς κάποιοι άνθρωποι στο νησί και ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να ανακοινώσουμε κάποιες εξελίξεις επί του θέματος.

Προς το παρόν προέχει η προστασία των απολιθωμάτων και καλούμε την δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της το συντομότερο καθώς είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται, η λεηλασία των αμμωνίτων στην περιοχή Θεόκαυστα, κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και η καταστροφή του γεώτοπου από εμπόρους παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Γιάννης Μακριδάκης για το ΕΠΠΟΧΙ- Επιμελητείον Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου

Διαφήμιση