Αρχική Πολιτισμός ΕΠΠΟΧΙ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας- εκπαιδευτικό σεμινάριο

ΕΠΠΟΧΙ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας- εκπαιδευτικό σεμινάριο

112

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου και θα οργανώσει σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας.

Καλούνται όποιοι και όποιες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και ακολούθως να συμμετέχουν στην ομάδα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με αποστολή μηνύματος στην κα. Καλλιόπη Λιαδή (opichiou@gmail.com) που έχει αναλάβει το συντονισμό της οργάνωσης του.
Αφού υπάρξει ένας πυρήνας ενδιαφερόμενων θα οργανωθεί το σεμινάριο και θα ανακοινωθούν ο χρόνος και ο χώρος διεξαγωγής του.

Το σεμινάριο θα προσφερθεί δωρεάν και η συμμετοχή στην Ομάδα θα είναι εθελοντική. Η παρακολούθηση του είναι ανεξάρτητη από τη συμμετοχή στην Ομάδα (δεν την καθιστά υποχρεωτική).

Τι είναι οι ομάδες προφορικής ιστορίας
Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ιδρύονται σε γειτονιές αλλά και σε ευρύτερες περιοχές από εθελοντές κατοίκους των περιοχών αυτών. Οι συνεντευξιαζόμενοι συνήθως είναι μέλη της κοινότητας.

Στην Ελλάδα Ομάδες Προφορικής Ιστορίας πρωτοσυγκροτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά από το 2011, την περίοδο της κρίσης και της ανάγκης να καταγραφούν η καθημερινότητα και οι ραγδαίες αλλαγές που βιώνει ο καθημερινός άνθρωπος, δημιουργήθηκαν πολλές νέες ομάδες που παραμένουν δραστήριες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από τριάντα ΟΠΙ που λειτουργούν αυτόνομα αλλά και συνεργάζονται μέσω του συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας σε διάφορες δράσεις με σημαντικότερη τις γιορτές προφορικής ιστορίας όπου παρουσιάζουν πλευρές της δουλειάς τους.
Κάποιες ομάδες παίρνουν συνεντεύξεις ζωής, άλλες μπορεί να έχουν θεματικές (π.χ. οικονομική κρίση, κατοχή, αποβιομηχανοποίηση, η μαύρη σταφίδα κ.ά.) ενώ άλλες συνδυάζουν και τα δύο.

Η προφορική ιστορία εμπεριέχει, κυρίως, μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων, κατά κανόνα ηλικιωμένων αλλά όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή “αόρατων” ομάδων της κοινωνίας (παιδιών, γυναικών, μεταναστών), να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί η μνήμη και η πρόσληψη του παρελθόντος ώστε να φωτιστεί η ιστορία από περισσότερες από μία οπτικές και να δημιουργηθεί μια “συλλογική μνήμη”. Πρόκειται για την καταγραφή της ιστορίας “από κάτω”.

Όπως αναφέρει και η σελίδα των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας “η προφορική ιστορία προσφέρει τη δυνατότητα και σε μη επαγγελματίες ιστορικούς, μετά από ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, να συλλέγουν μαρτυρίες.
Διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε να έρθουν οι «αφανείς» στο προσκήνιο και τα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) να προτάξουν την προσωπική μνήμη –ως αντανάκλαση της συλλογικής- απέναντι στις απρόσωπες αγορές και τη λήθη”. “Οι μη επαγγελματίες ιστορικοί των ΟΠΙ επέλεξαν να ιδρύσουν τις ομάδες τους στις γειτονιές όπου ζουν (Προφορική Ιστορία και Κοινότητα), και -καθόλου τυχαία- πολλοί από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί. Αντιτάσσουν δηλαδή το τοπικό (local) απέναντι στο παγκόσμιο (global).”

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις ΟΠΙ στην Ελλάδα στους ακόλουθους συνδέσμους:

1. https://www.facebook.com/oralhistorygroups
2. http://oralhistorygroups.gr/?fbclid=IwAR1E1B9yJb7QskLvu3Ie4jcbmxkLBlR5-62uCeM4h73vqRcECcfTL8CPLYs
3. http://oralhistorygroups.gr/oralhistoryguide/
4. http://epi.uth.gr/
5. https://www.facebook.com/oralhistorygroups/videos/2170887966325131
6. https://www.youtube.com/watch?v=AEzlpYDlwMo
7. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/108557_proforiki-istoria-otan-miloyn-oi-apo-kato

(Οι σύνδεσμοι είναι ενδεικτικοί. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές επιπλέον πληροφορίες).

«Η προφορική ιστορία είναι μια ιστορία που:
– δομείται γύρω από τους ανθρώπους.
– ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της.
– φέρνει την ιστορία μέσα στην κοινότητα και τη βγάζει έξω από αυτήν.
– προσφέρει μια αμφισβήτηση των κοινών τόπων της ιστορίας.
– είναι ένα μέσο ριζικής μεταμόρφωσης της κοινωνικής σημασίας της ιστορίας.»
PaulThompson, Φωνές από το παρελθόν – Προφορική Ιστορία, 2002, 53.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε προσκύνημα η Τίμια Κάρα της Αγίας Παρασκευής (video)
Επόμενο άρθροΕλευθέρια Χίου- παρέλαση, τμήματα που ξεχώρισαν (photos-video)