Αρχική Green Life Διαδρομές ΕΠΠΟΧΙ: Περιήγηση, λίγο πριν την καταστροφή, στο Χαλκειός

ΕΠΠΟΧΙ: Περιήγηση, λίγο πριν την καταστροφή, στο Χαλκειός

488

Το ΕΠΠΟΧΙ προσκαλεί την Κυριακή 19/3 και ώρα 11.00 το πρωί στο Χαλκειός, για να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε μέσα από την ξενάγηση και τις διηγήσεις των κατοίκων, την περιοχή που απειλεί να καταστρέψει ολοσχερώς ο περιφερειακός δρόμος του χωριού τους.

“Τον δρόμο αυτόν δεν τον επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αλλά η Περιφέρεια τον σχεδιάζει κ τον προωθεί απειλώντας με καταστροφή ένα μεγάλο μέρος εύφορης και υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης.

Σας καλούμε αφενός για να δείξουμε με την παρουσία μας ότι ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον κ την αγροτική γη, αφετέρου για να γνωρίσουμε μια περιοχή που είναι πολύ πιθανό σε λίγο να μην υπάρχει”, σημειώνει στην πρόσκλησή του το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου.

ΟΔΗΓΙΕΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαλκειός, Κυριακή 19/3 ώρα 11 το πρωί.
Αφήνουμε τα αμάξια στην είσοδο του χωριού, στο πάρκινγκ της κοινότητας.
Ξεκινάμε με τα πόδια τη διαδρομή κ φτάνουμε στο κτήμα του Χασούμπεη, όπου θα μάθουμε για το μύθο του Μπέη κ την ιστορία του κτήματος, καθώς κ για το φλέγον ζήτημα του δρόμου που το κόβει στα δύο.
Συνεχίζουμε προς την Καμάρα κ πάμε κατά μήκος του χειμάρρου όπου θα δούμε αιωνόβια δένδρα που θα καταστραφούν.
Κατόπιν παίρνουμε κατεύθυνση προς τους Αγίους Αποστόλους όπου θα δούμε το εξωκλήσι κ τις σκαλιστές γούρνες που έχει έξω, θα ενημερωθούμε για την ιστορία της περιοχής κ θα καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που θα κάνει ο περιφερειακός δρόμος.
Τέλος, θα κατευθυνθούμε προς το Τσουμπάρι, θέση που παλιά γινόταν αλώνια κ από εκεί μπορούμε να δούμε μέρος της χάραξης του δρόμου αλλά κ το φυσικό κάλος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα πάμε κ στον Αγιο Χαράλαμπο, περιοχή με ενδιαφέρουσα ιστορία, που την πληγώνει κι αυτήν ο δρόμος.

Ο περίπατος θα διαρκέσει περί 1,30 ώρα

Θα μιλήσουν:
Βασίλης Βίγκας: καλλιεργητής, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς.
Χρήστος Κοντογιάννης: συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος σχολικός σύμβουλος.
Θεοδώρα Μπρουζάκη: κάτοικος της περιοχής.

Στα μισά τής διαδρομής, στους Αγίους Αποστόλους, υπάρχουν πεζούλες, όπου θα κάνουμε διάλειμμα κ θα προσφερθεί κέρασμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔυναμική παρουσία μαθητών στην απεργιακή συγκέντρωση, 16/3/23
Επόμενο άρθροΜουσικές Κυριακές και κόμικς στο Μουσικό Σχολείο Χίου, 19/3/23