Αρχική Νέα Τοπικά Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις προς τιμή του ψαριανού πυρπολητή Κ. Κανάρη (video)

Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις προς τιμή του ψαριανού πυρπολητή Κ. Κανάρη (video)

117

Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις στο λιμάνι της Χίου, το βράδυ της Δευτέρας, με ρίψη βεγγαλικών μετά την αναπαράσταση της πυρπόλησης της ναυαρχίδας του Καρά Αλή. Στις τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Χίου και της Επιτροπής Χίος ’21 για τον πυρπολητή Κωνσταντίνο Κανάρη.

Ο Κανάρης έβαλε τη φωτιά της Ελευθερίας

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ο απόγονος του Κωνσταντίνου Κανάρη, Michel Marbot, που μίλησε στα ελληνικά στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε, ο κ. Marbot σημείωσε πως από το 1978 επισκέπτεται συχνά τα Ψαρά αλλά και τη Χίο, και νιώθει πάντα έκπληξη για την αγάπη και τη φιλία με τις οποίες γίνεται δεκτός.


«Η αγάπη για τη Χίο, τα Ψαρά είναι στα γονίδιά μου, γιατί το αίμα του Κανάρη ρέει στο αίμα μου» σημείωσε ο κ. Marbot. Τρισέγγονος της εγγονής του Κωνσταντίνου Κανάρη, Αθηνάς, όπως μας είπε στο τέλος της εκδήλωσης.
«Ξέρουμε ότι η Ελευθερία αξίζει τις μεγαλύτερες θυσίες… Ο Κανάρης έβαλε τη φωτιά της Ελευθερίας και εμείς είμαστε η ζωντανή φλόγα»» τόνισε, χρησιμοποιώντας λόγια του Ομήρου αλλά και του Κανάρη («τίποτα άρχοντοι δεν φελά, μονάχα τα καράβια»). Για να κλείσει το χαιρετισμό του μιλώντας για την «αιώνια ελληνογαλική φιλία».

Αναπαράσταση πυρπόλησης ναυαρχίδας

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής «Χίος ‘21» Παύλος Καλογεράκης, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου.
Μετά την ανάγνωση του αποσπάσματος από την Ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Τα Ηφαίστεια» από την Χιώτισσα ηθοποιό Υρώ Μανέ, έγινε με τη συμμετοχή των ναυτοπροσκόπων αναπαράσταση της πυρπόλησης της ναυαρχίδας.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από χορευτικά συγκροτήματα που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τη βοήθεια τοπικής ορχήστρας, ενώ υπέροχη ήταν η απόδοση μουσικών κομματιών από τη τη Φιλαρμονική Χίου.

Οι σχετικές εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του υπουργού μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη που εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό, εκπροσώπων από τους Δήμους Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών, Οινουσσών αλλά και των Δήμων Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και εκπροσώπων των λοιπών αρχών του νομού.

Στεφάνι από τα χορτάρια της Μαύρης Ράχης

Πραγματοποιήθηκε επίσης δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Μάλιστα ο Μητροπολίτης, μετά το τρισάγιο στον ανδριάντα του πυρπολητή Κωνσταντή Κανάρη στον Δημοτικό κήπο Χίου και πριν την κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, κατέθεσε ένα μικρό στεφάνι καμωμένο από χορτάρια της Μαύρης Ράχης των Ψαρών.

Μετά την κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Υμνο, η Φιλαρμονική Δήμου Χίου παιανίζοντας έφτασε στο νότιο λιμενοβραχίονα, όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις.
Στην προκυμαία της Χίου δέχτηκε τα χειροκροτήματα του κόσμου. Μεταξύ αυτών και ομάδες προσφύγων, κάποιοι από τους οποίους αποθανάτισαν τις σκηνές.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜέρισμα κερδών στους παραγωγούς, μπόνους στους εργαζόμενους από την ΕΜΧ
Επόμενο άρθροΗ θεατρική παράσταση “Θεόφιλος” στα Οθωμανικά Λουτρά