Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Φωτογραφική έκθεση «Σμύρνη 1860-1920», μια σπάνια φωτογραφική αναδρομή στο Ομήρειο

Φωτογραφική έκθεση «Σμύρνη 1860-1920», μια σπάνια φωτογραφική αναδρομή στο Ομήρειο

3

Φωτογραφικό ταξίδι στη Σμύρνη, στην ακμάζουσα περίοδό της, πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από το αρχείο της οικογένειας του Μερτ Ρουστέμ υπόσχεται η φωτογραφική έκθεση που με τίτλο «Σμύρνη 1860-1920» φιλοξενείται από σήμερα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Διοργανωτής ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών Χίου ο «Όμηρος» που στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του, προσκάλεσε τον Μερτ Ρουστέμ στη Χίο.
Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο και πολύτιμο υλικό από το αρχείο του Μερτ Ρουστέμ από τη Σμύρνη, απογόνου του Χαμζά Ρουστέμ.

Όπως τόνισε ο Μ. Ρουστέμ, ο παππούς του Χαμζά, ήταν από την Κρήτη όπου έμενε μέχρι το 1925. Εκεί διέθετε το ιστορικό φωτογραφείο “Photografion Bahaeddin Hamza Roustem”, από το 1895, και υπήρξε η μακροβιότερη και σημαντικότερη φωτογραφική επιχείρηση, αποτυπώνοντας την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής για δεκαετίες.

Χίος: Φωτογραφική έκθεση «Σμύρνη 1860-1920», μια σπάνια φωτογραφική αναδρομή στο Ομήρειο

Στις φωτογραφίες της Σμύρνης, παρουσιάζονται στιγμές από την καθημερινότητα. Σημεία σταθμοί της πόλης όπως ο Σιδηροδρομικός σταθμός, το ρολόϊ, οι εκκλησίες, αλλά και εικόνες από το παζάρι, τα καραβάνια με τις καμήλες.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοερά, στο «Μικρό Παρίσι της Ανατολής», όπως αναφερόταν η Σμύρνη πριν το 1922, στις αρχοντικές ελληνικές συνοικίες του Κορδελιού και του Μπουρνόβα, στην κοινωνική και αθλητική ζωή της πόλης, με εμβληματικά γεγονότα όπως οι Πανιώνιοι Αγώνες, στην πολιτισμική Σμύρνη όπου ζούσαν αρμονικά, Τούρκοι, Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Λεβαντίνοι.

Χίος: Φωτογραφική έκθεση «Σμύρνη 1860-1920», μια σπάνια φωτογραφική αναδρομή στο Ομήρειο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των ενοικιαζομένων δωματίων Γιώργος Μυλωνάδης, σημείωσε πως πρόκειται για μία δράση, με την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε πολιτιστικό επίπεδο. «Μέσω αυτής της έκθεσης, οι Χιώτες, απόγονοι προσφύγων, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ιστορία των προγόνων τους. Θέλουμε να δείξουμε ότι χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε, καλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου στις 7.00 το βράδυ στο ΟΜΗΡΕΙΟ. Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική αναφορά στην ελληνική παρουσία στη Σμύρνη, μέχρι τη βίαιη ανατροπή του 1922.
Όπως μας θύμισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των ενοικιαζομένων δωματίων Γ. Μυλωνάδης, σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου του 1923 είχαμε την επίσημη σύμβαση για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που υπογράφηκε στη Λωζάννη, για να επικυρωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου του 1923.
Η έκθεση «Σμύρνη 1860-1920» θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2026.

Χίος: Φωτογραφική έκθεση «Σμύρνη 1860-1920», μια σπάνια φωτογραφική αναδρομή στο Ομήρειο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση