Αρχική Απόψεις Aρθρα «Φύλλα Πορείας 1940 – 1945 Το Ημερολόγιο ενός Στρατιώτη», από τις εκδόσεις...

«Φύλλα Πορείας 1940 – 1945 Το Ημερολόγιο ενός Στρατιώτη», από τις εκδόσεις αλφαπι

125

Το βιβλίο μαρτυρία του Κώστα Μαρή «Φύλλα πορείας 1940-1945. Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη» παρότι έτοιμο από το 2007, για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε η έκδοσή του. Σήμερα δεκαέξι χρόνια μετά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Η έκδοσή του οφείλεται σε δύο ανθρώπους, που πίστευαν ότι την ιστορία πρέπει να την γράφουν αυτοί που την έζησαν κι από ‘κει να διασταυρώνονται οι πληροφορίες και να βγαίνουν τα συμπεράσματα. Κανείς από τους δύο δεν είναι πια κοντά μας.

Μιλάμε για τον Παναγιώτη Καρασούλη, που έμπρακτα απέδειξε το παραπάνω “πιστεύω’’ του, με την καταγραφή των δικών του απομνημονευμάτων της περιόδου γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον αδελφό μου Αντώνη Παληό, ο οποίος συστηματικά υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό της ανάδειξης τοπικών συντελεστών στα ιστορικά γεγονότα μέσα από τις εκδόσεις του «αλφα πι».

Στη μνήμη λοιπόν του Κώστα Μαρή και σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους από την αρχή μέχρι την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενός πολέμου, που κάλυψε είκοσι δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, στα οποία πολέμησαν εκατόν δέκα εκατομμύρια στρατιώτες από 61 χώρες.
Ενός παγκόσμιου μακελειού, στο οποίο χάθηκαν πενήντα εκατομμύρια ψυχές και τριάντα πέντε εκατομμύρια τραυματίστηκαν.
Σε αυτούς αφιερώνεται η έκδοση αυτή.

Γιάννης Ν. Παληός
Χίος, Οκτώβριος 2023

Υ.Γ. Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσομε τον Γιώργο Μαρή για την αξιέπαινη απόφαση να δημοσιεύσει το ημερολόγιο του πατέρα του, διασώζοντας έτσι μια αυθεντική και αξιόλογη μαρτυρία για τους μελετητές της περιόδου 1940-45. Και την Σοφία Καρασούλη για τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής στη Χίο
Επόμενο άρθροΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου: Κινητοποίηση στην είσοδο της Απλωταριάς για την Παλαιστίνη