Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γ. Καμίνης προς Ν. Μηταράκη: δεσμευτείτε ότι η Νέα Δομή θα είναι...

Γ. Καμίνης προς Ν. Μηταράκη: δεσμευτείτε ότι η Νέα Δομή θα είναι καταγραφής και 500 ατόμων

84

Απέφυγε να δεσμευτεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ότι η νέα δομή υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή Θόλος της Χίου θα είναι αποκλειστικά Kέντρο Καταγραφής με ανώτερη χωρητικότητα 500 ατόμων, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη.

“Ό,τι ζήτησε το 2019 η Χίος, έγινε. Το θέμα είναι η χώρα μας να μην είναι η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών. Τα κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα είναι βασικό μέρος αυτής της στρατηγικής”, είναι η άποψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του γραφείου του.

Στο δελτίο τύπου ο κ. Καμίνης αναφέρει πως “ζήτησε με επιτακτικό τρόπο το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος του υφιστάμενου κέντρου της ΒΙΑΛ, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μια πρωτοφανής συμφωνία στην τοπική κοινωνία “από τον Μητροπολίτη μέχρι την Αριστερά”.
Επανέφερε επίσης το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους από το 2016 και μετά.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η νέα δομή που σχεδιάζεται στη Χίο θα αποτελέσει μια «δομή ακορντεόν», που θα γεμίζει και θα αδειάζει ανάλογα με τις διαθέσεις της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη σημερινή κανονικότητα, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις. Αυτή είναι η εγγενής αντίφαση της πολιτικής σας».

Ο κ. Μητράκης απέφυγε να δεσμευτεί, τόσο για το οριστικό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της ΒΙΑΛ, όσο και το θέμα της χωρητικότητας της νέας δομής.

«Οι Χιώτες δεν απεκδύονται της ευθύνης τους, δεν το έχουν κάνει ποτέ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Θέλουν όμως δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση. Εσείς όμως τους εκβιάζετε, λέγοντας ότι η δομή στη ΒΙΑΛ θα καταργηθεί μόνο όταν ανοίξει η νέα και ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος μόνο εφόσον υπάρχουν δομές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Καμίνης προσθέτοντας: «Με τη μελλοντική υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου όπως έχει διαμορφωθεί ως σήμερα, η Ελλάδα θα μετατραπεί, επίσημα πλέον, σε χώρα δεύτερης κατηγορίας. Σε σχέση δε με την Ευρώπη και την Ελλάδα, οι νησιώτες μας θα είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας, γιατί τα νησιά θα αποτελούν μόνιμες φυλακές ανθρώπων».

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καμίνη ήρθε μερικές μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή του, ως Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΒΙΑΛ κ. Κιμουρτζή και συλλόγους κατοίκων της περιοχής όπου προγραμματίζεται να δημιουργηθεί η νέα δομή. Ο κ. Καμίνης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής αντίστοιχες επισκέψεις σε Λέσβο και Σάμο το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το δελτίο τύπου από την πλευρά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου:

Την ανάκτηση του ελέγχου του Μεταναστευτικού, δύο χρόνια μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, σε απάντηση του σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργου Καμίνη.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε, αρχικά, τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πετύχαμε την ουσιαστική μείωση ροών, καθώς το τελευταίο 12μηνο έχουν μειωθεί κατά 96%. Αλλά και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας. Από τις 121 δομές που είχαμε, σήμερα λειτουργούν 36. Έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μας, χωρίς να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα και χωρίς να αυξηθεί η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως “ο στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσουμε τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές, να δημιουργήσουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου – τα σημεία εισόδου είναι δεδομένα εδώ και πολλές δεκαετίες – και αυτή η νέα δομή να προσφέρει αφενός αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου το αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας και οι τοπικές κοινωνίες. Πάντα συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι, αναφορικά με την κατάσταση στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο “την ημέρα των εκλογών του 2019 υπήρχαν 1978 διαμένοντες. Σήμερα είναι 378. Τεράστια αποσυμφόρηση. Η ΒΙΑΛ είναι σχεδόν άδεια. Και σε λίγες εβδομάδες κλείνουν και τα διαμερίσματα που έχουν σήμερα 282 άτομα. Και θα κλείσει η ΒΙΑΛ, θα αποδοθεί στο δήμο. Η ΒΙΑΛ θα κλείσει αμέσως μόλις λειτουργήσει η νέα δομή. Διότι είναι ξεκάθαρο, το λέει και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει δομή υποδοχής, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τα φαινόμενα που βιώσαμε το 2015”.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι, τόσο ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης, όσο και ως Υπουργός, ανέλαβε τις ευθύνες του και στάθηκε διαχρονικά υπέρ της δημιουργίας μίας κλειστής, ελεγχόμενης δομής στη Χίο και στα υπόλοιπα νησιά, για να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές. “Θέλω να σας πω κ. Καμίνη, πως όταν ήμουν βουλευτής αντιπολίτευσης, τα είπα αυτά. Έχω πει στο φυλλάδιό μου για την ανάγκη να δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Χίο. Εγώ δεν κρύβομαι. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στην κυβέρνηση. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν θέλω να είμαι αρεστός σε όλους. Θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου”, τόνισε εμφατικά.

Κατόπιν, προσέθεσε ότι «Η λογική η παλιά, το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ, που και εσείς αυτό πάτε να στηρίξετε, είναι όποιος μπαίνει στο νησί να έρχεται αμέσως στην Αθήνα. Να ξαναγεμίσει η Αθήνα όπως γέμισε την περίοδο 2015-2019. Ξεχνάτε ένα πράγμα. Ότι οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, έχουν ένα καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών. Το θέμα δεν είναι να μπαίνουν χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες όπως μπήκαν το 2015 και απλώς να τους μοιράζουμε. Το θέμα είναι η χώρα μας να μην είναι η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών”.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. 4662/2020 άρθρο 195, θεσμοθέτησε πλέον, μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, συμπληρώνοντας πως “έχει καταβάλει στο Δήμο Χίου, συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 774 χιλιάδες ευρώ για την αποζημίωση των κατοίκων. Από το κράτος, έχουν μεταφερθεί τα λεφτά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

“Ως προς το Σύμφωνο – και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε – η Μόρια δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας του νέου Συμφώνου. Δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης ενός Συμφώνου. Διότι η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί στο Δουβλίνο, δεν έχουμε καμία στήριξη από κανέναν και εξαιτίας αυτού βρεθήκαμε να είμαστε μόνοι μας στις μεγάλες κρίσεις. Αυτό που η Ελλάδα επιδιώκει – και ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για το νέο Σύμφωνο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι – είναι ένας μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε ποτέ ξανά τα νησιά μας, αλλά ούτε και η Ελλάδα συνολικά και οι χώρες της Μεσογείου, να αποτελέσουμε αποθήκες ψυχών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, του Π. Τριπολίτη
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά στην Κατάβαση