Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μεγάλη Σφαγή της Χίου, στα 1822 από τους Οθωμανούς Τούρκους, πραγματοποιήθηκαν σε έναν από τους μαρτυρικούς τόπους του νησιού, στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου.
Στον Ιερό τόπο του Μοναστηριού, όπου πλέον των 2.000 ατόμων μαρτύρησαν ανήμερα του Πάσχα του 1822, οι κάτοικοι από το γειτονικό χωριό του Νεοχωρίου λιτάνευσαν τις εικόνες της χωριοεκκλησιάς.
Δίπλα τους αντίγραφο του Λαβάρου της Μονή της Αγίας Λαύρας, που μετά από σχετική άδεια της Ιεράς Συνόδου μεταφέρθηκε στη Χίο και ο ηγούμενος της Μονής, Γέροντας Ευσέβιος, το παρέδωσε στο Μητροπολίτη Χίου, μεταφέροντας το μήνυμα της Ελευθερίας.
Η Σφαγή της Χίου, που σχεδόν αφάνισε τον ντόπιο πληθυσμό, συντάραξε την Ευρώπη και αποδόθηκε τόσο με τους στίχους του Βίκτωρος Ουγκώ αλλά και το χρωστήρα του Ντελακρουά, αποτελώντας κομβικό σημείο για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης που έμπαινε ήδη στο 2ο χρόνο της.
Ο επισκέπτης της Χίου, μπορεί πλέον στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, να βρει στο μουσειακό χώρο τα στοιχεία εκείνα της ιστορίας που έκαναν τον Γεώργιο Δροσίνη να γράψει για τη Χίο και τα μετέφερε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στην εκπομπή ΕΡΤ3 «Περίμετρος»:
«Ωραίο νησί! αν δε φόρεσες δαφνόκλαδα, σου φτάνει
για δόξα σου το ακάνθινο του μαρτυρίου στεφάνι».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ERTNEWS.GR