Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Γιάννης Μιχαλάκης: Ιστορίες από το Μπρούκλιν και το χωριό μου (VIDEO)

Γιάννης Μιχαλάκης: Ιστορίες από το Μπρούκλιν και το χωριό μου (VIDEO)

320

Δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας ο Γιάννης Μιχαλάκης από τα Κουρούνια της Αμανής δούλεψε στον ομογενειακό Εθνικό Κήρυξα της Νέας Υόρκης· για να συνταξιοδοτηθεί ως ανταποκριτής από την Αθήνα από αυτή την εφημερίδα που και σήμερα είναι η σημαντικότερη ομογενειακή εφημερίδα.
Τον συναντήσαμε στο τυπογραφείο αλφα πι, όπου μάλιστα σήμερα Τρίτη, 17 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Μαρίνας αναμένεται να εκδοθούν τα «Μπρουκλιώτικα», ιστορίες από το Brooklyn της N.Y..

«Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες από τον πατέρα μου, που ήταν μετανάστης 4 χρόνια στο Κάιρο και 8 στην Νέα Υόρκη.
Και είχα έναν καημό: κανείς δεν θα καθίσει να γράψει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους;», μας εξήγησε για το πως γεννήθηκαν τα «Μπρουκλιώτικα».
Οι ιστορίες κατά 10% είναι αληθινές και το υπόλοιπο μυθοπλασίες, μας λέει, για να μην αρχίσουμε να αναζητούμε τους ήρωές του σε πρόσωπα πιθανόν και από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Γ. Μιχαλάκης, Ευγ. Ασλανίδη, Ελ. Τσολακίδου, Γ. Παληός

Άλλωστε σημασία έχουν οι χαρακτήρες που τον ακούμπησαν και τώρα τους αποδίδει μέσα από τις ιστορίες του.

Τον ρωτάμε πως θυμούνται οι ομογενείς την ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Όπως έφυγαν από το χωριό τους, έτσι έμειναν… Πολλές φορές η πατρίδα είναι κακή μητριά», σχολιάζει, ενώ σχετικά με το θέμα δικαιώματος ψήφου επισημαίνει ότι οι ομογενείς στην πλειοψηφία τους είναι συντηρητικοί, «στο 65-70% «. Και αυτό εξηγεί γιατί δεν δίνεται δικαίωμα ψήφου, «γιατί όταν το καταλαβαίνουν οι πολιτικοί το παίρνουν πίσω».

Βρισκόμενος ο ίδιος έξω από τα κόμματα όπως μας λέει, γνώριζε πολύ καλά σε τι εφημερίδα εργαζόταν και πως οι συμπάθειες ήταν προς τη δεξιά και ιδιαίτερα προς τον Μητσοτάκη. Σημειώνει όμως ότι κατάφερε να επιβιώσει γιατί τα ρεπορτάζ του μιλούσαν στην ψυχή των αναγνωστών. Τους ομογενείς τους ενδιαφέρουν τα νέα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ο ίδιος έκανε οδοιπορικά σε νησιά και άλλες περιοχές και προχωρούσε σε αφιερώματα που διαβάζονταν με πάθος.

«Οπου και αν πάω… τα Κουρούνια με πληγώνουν»
Το 2ο βιβλίο που πρόκειται να εκδοθεί, επίσης από τις εκδόσεις «αλφα πι» του Γιάννη Παληού στη Χίο, είναι τα «Αμανίτικα». Με ιστορίες για τα χωριά της Αμανής, μαζί και ιστορικά στοιχεία για την περιοχή που περηφανεύεται όχι άδικα για τον Αριούσιο Οίνο.
Μας αναφέρει ένα γράμμα του 1912, που ο αποστολέας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πέρασμα από την οθωμανική κατοχή στην ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

«Όνειρο ζωής να πιω καφέ στην πλατεία και τα κατάφερα», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης απαντώντας στην ερώτηση της συναδέλφου και συγχωριανή του Ευγενίας Ασλανίδου (η οποία και φρόντισε για να έχουμε αυτή τη συνέντευξη με τον κ. Μιχαλάκη) ότι στο χωριό δεν πηγαίνει συχνά.

«Πηγαίνω στα Κουρούνια και πάω στο νεκροταφείο και βλέπω τους δικούς μου», μας λέει.
«Το ίδιο έπαθα και όταν πήγα στη Σύρο για τους Χιώτες εμπόρους τους οποίους και βρήκα στο νεκροταφείο!», προσθέτει για να κλείσει τη συνέντευξη παραφράζοντας το Σεφέρη: «όπου και αν πάω τα Κουρούνια με πληγώνουν»!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Χίου: παιχνίδι εντυπώσεων από τη ΝΔ και η τακτική του κ. Μηταράκη
Επόμενο άρθρο“Μαθαίνουμε να παίζουμε μαζί”, με τους ΙΩΝΕΣ ΑμεΑ Χίου