Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Νύκτας: Το Άλλοτε ξακουστό κινηματοθέατρο REX…

Γιώργος Νύκτας: Το Άλλοτε ξακουστό κινηματοθέατρο REX…

366

Όσοι στο πανί του REX είδαμε τις πρώτες μας κινηματογραφικές ταινίες και νοιώσαμε τη μαγεία των κινούμενων μαυρόασπρων εικόνων νοιώθουμε απέραντη θλίψη και μελαγχολία για το REX που σήμερα καταρρέει εγκαταλειμμένο, και ας έχει κριθεί διατηρητέο από το υπουργείο πολιτισμού.Για την εποχή του το REX ήταν ένα κτίριο κόσμημα για τη Χίο,ένα κινηματοθέατρο που πληρούσε τότε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές ενός σύγχρονου κινηματογράφου και θεάτρου. Ίσως στην εποχή του ένα τέτοιο σύγχρονο έργο να έλλειπε από αρκετές περιοχές της Αθήνας. Θα μπορούσε σήμερα το REX να ανάψει ξανά τους προβολείς του πολιτισμού και να γίνει πάλι ένα πολιτιστικό εργαστήρι κόσμημα για το νησί.Θα μπορούσε μέσα στο REX να λειτουργούσε μια σχολή κινηματογράφου για όσους θα ήθελαν ν’ ασχοληθούν ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο. (Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικονολήπτες, ηχολήπτες, φωτιστές).
Επίσης την ανακαινισμένη σκηνή του θα μπορούσαν να την χρησιμοποιούσαν όλες οι θεατρικές ομάδες της Χίου για πρόβες ακόμα και για παραστάσεις,έτσι για να μην πέφτει όλο το βάρος στο Ομήρειο.


Μπορεί επίσης το ανακαινισμένο REX να λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν κινηματογράφος τέχνης και από την οθόνη του να προβάλλονται επιλεγμένες ποιοτικές ταινίες Ελληνικές και ξένες.Το REX παραχωρήθηκε στο Δήμο πριν από κάποια χρόνια το 2000 με σκοπό να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει σαν πολιτιστικό κέντρο, με προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και ότι άλλη εκδήλωση βέβαια αφορά τον πολιτισμό. Όμως μέχρι σήμερα ο σκοπός δεν ευοδώθηκε αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε. Αν δεν συντηρηθεί και δεν αξιοποιηθεί άμεσα το άλλοτε διαμάντι για το νησίREX κινδυνεύει να καταρρεύσει, όχι από το βάρος των χρόνων που κουβαλά αλλά από την πλήρη εγκατάλειψη. Σε λίγο τα μπάζα του θα κοσμούν την βορινή πλευρά της παραλίας, όπως τα μπάζα του Ναυτικού ομίλου κοσμούν την νοτινή της πλευρά. Αν τελικά αυτό συμβεί, σε όλους εμάς που ζήσαμε και θυμόμαστε τις καλές εποχές του, θα μείνει η πικρία ότι δεν είμαστε ικανοί να συντηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε κάποια αξιόλογα έργα που μας άφησαν κληρονομιά οι προηγούμενες γενιές.


Μπορεί κάποιοι να πουν ότι «σήμερα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και επιπλέον έχουμε και το προσφυγικό που μας ταλανίζει».
Σεβαστή η άποψη τους αλλά θέλω να τους ρωτήσω στην περίπτωση του REX έγινε κάτι την εποχή των “παχιών αγελάδων” τότε που τα οικονομικά του Δήμου ήταν σε καλύτερη μοίρα, τότε που δεν υπήρχαν τα μνημόνια και το προσφυγικό; Δυστυχώς δεν έγινε κάτι. Η σημερινή εικόνα του REX τυλιγμένου στα πανιά και με τα φορτηγά παρκαρισμένα στην είσοδο του σοκάρει όλους όσους γνώρισαν και θυμούνται τις καλές εποχές του. Ταυτόχρονα όμως υποβαθμίζει και την περιοχή και μιλάμε βέβαια για την περιοχή που πρωτοαντικρίζει ο ταξιδιώτης που φτάνει στη Χίο με το πλοίο. Τέτοιες εικόνες δημιουργούν πάντα αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες που δεν ανατρέπονται εύκολα. Και να μη ξεχνάμε βέβαια και την εικόνα του Ναυτικού ομίλου στην άλλη πλευρά του λιμανιού. Είναι τυχαίο ότι η διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο νησί χρόνο με το χρόνο έχει φθίνουσα πορεία;

Γιώργος Νύκτας
giorgosnuktas@hotmail.com

Διαφήμιση