Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 ήταν μια άγνωστη εμπειρία, τόσο για την κοινωνία όσο και για την ΚΜΨΥ Χίου, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτή τη νέα συνθήκη, που είχε ως απότοκο την αναπροσαρμογή των υπηρεσιών της στις περιόδους της καραντίνας (πραγματοποίηση συνεδριών μέσω τηλεδιάσκεψης) και την ψυχολογική ενίσχυση των ασθενών της.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η παρούσα πανδημία αποτελεί ένα νέο στρεσογόνο παράγοντα ή τραύμα και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η πανδημία έχει παρομοιαστεί με φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί και τα τσουνάμι. Έχει, επίσης, παρομοιαστεί με πολέμους και διεθνείς μαζικές συγκρούσεις αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις ο εχθρός αναγνωρίζεται εύκολα, ενώ η πανδημία είναι μια απειλή που μπορεί να είναι οπουδήποτε και μπορεί να μεταφερθεί από ένα άτομο που είναι δίπλα μας.
Η ΚΜΨΥ Χίου συμμετείχε πρόσφατα με μια μικρή έρευνα στο 28 Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μελέτησε τον αντίκτυπο που είχε ο Covid-19 στην ψυχοπαθολογία των ασθενών της. Από το σύνολο των ωφελούμενων της που είχαν ψυχιατρικά προβλήματα (450 άτομα) οι 39 παρουσίασαν επιδείνωση στην ψυχοπαθολογία τους. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος των ασθενών ήταν γυναίκες (79,5%) και έπειτα οι άντρες (20,5%). Τα πιο έντονα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν: έντονο στρες, απογοήτευση, θυμός, Μετατραυματική Διαταραχή-PTSD, κατάθλιψη και ακολουθούν άλλες δεκάδες ψυχολογικές διαταραχές. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την έρευνά μας όπου ασθενείς με διάγνωση «Διαταραχή της διάθεσης» παρουσίασαν πιο έντονα συμπτώματα. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό, αύξηση ψυχαναγκασμών, ψευδαισθήσεων και παραληρητικών ιδεών.
Η ΚΜΨΥ Χίου σταθερή στο ρόλο της υποστήριξης της κοινότητας αναφοράς προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και με υπευθυνότητα να απαντήσει στις αναδυόμενες ανάγκες της τοπικής κοινότητας.