Αρχική Ομογένεια Κόσμος Μαίρη Ντέρος: Η Σαμιώτισσα Αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ που κρατά τον Ελληνισμό ψηλά

Μαίρη Ντέρος: Η Σαμιώτισσα Αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ που κρατά τον Ελληνισμό ψηλά

296

Του Ζώη Μαρίνου*

Στα τέλη του περασμένου Ιούνη, στο πάρκο Χάουαρντ, στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον στο Μόντρεαλ, φιλοξενείται μια από τις ανοικτές εκδηλώσεις του 10ο Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας βορείου Αμερικής.

Κάτω από τον κυριακάτικο μουντό ουρανό, που ωστόσο ομορφαίνει από τις παραδοσιακές ποντιακές στολές και τους ήχους της λύρας, ο τότε πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά Κώστας Τσιλφίδης και ο Λευτέρης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος», καλωσορίζουν τις αποστολές που έχουν έρθει από διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Απ’ το μικρόφωνο ακούγονται ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Πρώτο στη σειρά το όνομα της κ. Μαίρης Ντέρος. Κάποιοι εκ των συμμετεχόντων – όσοι έχουν έρθει από άλλες περιοχές- προφανώς δεν την γνωρίζουν. Όμως, το ζεστό, παρατεταμένο χειροκρότημα δείχνει ότι η ευγενική κυρία, με τα κοντά μαλλιά και τον διακριτικό σκελετό γυαλιών, είναι ένα σημαίνων πρόσωπο, με δεσπόζουσα θέση στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ και αναγνωρισμένη προσφορά.

Και ένα πρόσωπο πάντα παρών κάθε φορά που κάποια ελληνική οργάνωση, κάποιος σύλλογος ή κάποιος μεμονωμένος συμπάροικος χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη.

Το χειροκρότημα ζωηρεύει όταν η κ. Ντέρος ζητά απ’ την ποντιακή κοινότητα να μείνει πάντα δραστήρια και, προ παντός, ενωμένη στους κόλπους του Ελληνισμού της διασποράς.

Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία της. Ενότητα, αλληλεγγύη, συντεταγμένη και αδιαπραγμάτευτη προώθηση των αιτημάτων της παροικίας, μονοιασμένος Ελληνισμός. Μακριά από πρόσωπα, αντιλήψεις, ιδέες, προκαταλήψεις, πολιτικές περιχαρακώσεις, πικρόχολες προσεγγίσεις και τακτικισμούς.


Αυτή είναι η Ελληνίδα αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ και δημοτική σύμβουλος του Παρκ Εξτένσιον. Μια εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου της πόλης Ντενί Κοντέρ. Που κουβαλά μια βαριά προσωπική ιστορία, συνδεδεμένη με την Αρμενική γενοκτονία και τον ξεριζωμό των πληθυσμών.

Η Μαίρη Ντέρος, κόρη του Σέρκου Τσαουσιάν και της Ειρήνης Σπανού, που γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Σάμο δηλώνει ως ιδιαίτερη πατρίδα της στην Ελλάδα το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τον τόπο που δέχθηκε φιλόξενα τον πατέρα της. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα, λίγους μόνο μήνες αφ’ ότου οι γονείς της είχαν αφήσει το νησί αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Η μητέρα της Ειρήνη, το γένος Σπανού, η γιαγιά της, το γένος Σκοπελίτη, προέρχονται από γνωστές οικογένειες της Σάμου. Η ίδια μας μιλάει για το Βαθύ και τις Μανωλάτες και τα μάτια της λάμπουν. Σαν να ταξιδεύουν στο γαλάζιο του Αιγαίου, στα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα στενοσόκακα. «Σαμιώτισσα…». Ένας τίτλος τιμής για την Μαίρη Ντέρος και σύνδεση με την πατρογονική εστία.

Tο 1958, η οικογένεια της μετανάστευσε στο Μόντρεαλ. Η Μαίρη Ντέρος ήταν τότε επτά ετών. Δύσκολα τα πρώτα χρόνια, συνδεδεμένα με λογιών λογιών αντιξοότητες. Οι γονείς της δούλευαν ολημερίς. Ελληνικά στο σχολείο δεν έμαθε. Όμως, όπως συνηθίζει η ίδια να λέει, «έμαθα να διαβάζω ελληνικά μελετώντας μαζί τα παιδιά μου που πήγαιναν στο ελληνικό σχολείο». Την Σύλβια, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη.  

Εξ ου και η μεγάλη της ευαισθησία για το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» στο οποίο είναι πάντα παρούσα σε κάθε εκδήλωση οικονομικής ή άλλη στήριξης. Εύλογη και η ευαισθησία της στους μετανάστες, όχι μόνο στους Έλληνες ή στους Αρμένιους, αλλά σ’ όλα τα μέλη των εθνικών κοινοτήτων της πόλης, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας.

Αν μιλάει ελληνικά το οφείλει στους γονείς της. Αν μιλάει καλά ελληνικά το οφείλει, εν πολλοίς, στις προσευχές που της μάθαινε η μητέρα της. Αν διαβάζει ελληνικά το οφείλει στα παιδιά της και αν χορεύει ελληνικούς χορούς το οφείλει στον αγαπημένο της σύζυγο Πίτερ Ντέρος (με καταγωγή από το Γεωργίτσι Λακωνίας) με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμη έφηβοι!

Η Μαίρη Ντέρος εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος της περιοχής του Παρκ Εξτένσιον το 1998. Και έκτοτε βαθμιαία αναρριχήθηκε στην τοπική πολιτική σκήνη.

Στις 5 Νοεμβρίου διεκδικεί την επανεκλογή της, κάτι που θεωρείται εν πολλοίς προεξοφλημένο εξαιτίας της πολύχρονης, επιτυχημένης παρουσίας και προσφοράς της στα κοινά αυτής της ελληνοκρατούμενης περιοχής.

Το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου περάσαμε μαζί μιάμιση ώρα. Το «καλημέρα Μαρία» ήταν αυτό που συχνά διέκοπτε την συζήτηση μας. Δείγμα της αγάπης των Ελλήνων προς το πρόσωπο της. Στο καφέ δίπλα απ’ το εκλογικό γραφείο της (στην οδό 696 Σαιν Ροκ) δεν υπήρξε πελάτης που να μπει και να μην την χαιρετίσει. Όχι με το ύφος της τυπικής υποχρέωσης αλλά με την εγκαρδιότητα που εκδηλώνει κανείς όταν συναντά έναν δικό του άνθρωπο.

Η Μαίρη Ντέρος είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος πίσω από όλα τα έργα στο Παρκ Εξ. Απ’ την ανάπλαση του πάρκου Χάουαρντ ως την αναμόρφωση της οδού Ούτρεμοντ (με περισσότερο πράσινο στα πεζοδρόμια), κάθε παρέμβαση έχει την υπογραφή της. Και ας μην το «φωνάζει». Άλλωστε, είναι από τους ανθρώπους που θεωρεί ότι η πολιτική είναι χρέος, ευθύνη και προσφορά και όχι επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες.

«Η Μαίρη, η Μαρία μας, είναι η αντιδήμαρχος των Ελλήνων αλλά και όλων των ξένων…», μας λέει μια παρέα Μεσσήνιων συμπατριωτών στο πάρκο μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Μόντρεαλ. Απέναντι ακριβώς δεσπόζει το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη. Σύμβολο του Ελληνισμού, πλέον, για όλη την επαρχία του Κεμπέκ. Που δεν θα είχε υλοποιηθεί αν δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων, στην προεδρία του οποίου βρίσκεται η κ. Ντέρος.

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι κοινοτυπία, είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή…», έχει πει η κ. Ντέρος. Και δίνει πρώτη το παράδειγμα. Πρόσφατα, στα μέσα Μαΐου συνέδεσε το όνομα της και με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον δήμο του Μόντρεαλ.

Χαμηλών τόνων, σεμνή, με προμετωπίδα της πολιτικής και κοινωνικής της δράσης τις λέξεις «σύνθεση», «συνεννόηση» και «αλληλεγγύη». Και είναι από τις πολιτικούς που δεν κυνηγούν την δημοσιότητα. Αλλά την ενεργοποιούν με έργα.

*Μια μικρή παραλλαγή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της μεγαλύτερης ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης».      

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕύη Χριστοφιλοπούλου: Πρόσκληση για ανάδειξη αρχηγού της Κεντροαριστεράς
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη Χίου: Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι