Αρχική Απόψεις Aρθρα Η Ακαδημαϊκή διάκριση της Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη, της Ευγ. Κώττη

Η Ακαδημαϊκή διάκριση της Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη, της Ευγ. Κώττη

171

Συγχαρητήρια στη συγγραφέα δρ Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη γιατί με την πολυετή κοπιώδη, συστηματική έρευνά της ανάδειξε μια πολυσχιδή, άγνωστη στους πολλούς, προσωπικότητα που έβαλε τη “σφραγίδα” της πρωτοποριακής, ρηξικέλευθης σκέψης της σε διάφορους τομείς της ζωής της Χίου. Η βραβευμένη συγγραφέας, σιωπηλά, αθόρυβα, μελέτησε και με το πάθος αρχαιολόγου, “ξέθαψε” το πλήθος των πληροφοριών που υπήρχαν για την “θαμμένη” αυτή σπουδαία μορφή , που προχώρησε τον τόπο μας δεκαετίες μπροστά.
Η ύψιστη βράβευσή της Δρ Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη, αποτελεί την ηθική δικαίωση της, για την έμπρακτη έκφραση αγάπης αφοσίωσης στην Χίο με το πλούσιο συγγραφικό της έργο. Αν και δεν είναι η γενέτειρά της, όμως έζησε και έφτιαξε την οικογένειά της εδώ, την αγάπησε και το έχει αποδείξει με τις άοκνες εργασίες, ομιλίες, έρευνες για τον Όμηρο, τη Σφίγγα, τη ενεργό συμμετοχή με πολλές ομιλίες- παρουσιάσεις της στη Ομηρική Ακαδημία και τόσες άλλες συγγραφικές, ερευνητικές εργασίες αλλά και ολοκληρωμένα συγγραφικά, βραβευμένα έργα.

της Ευγενίας Μαρίας Κώττη,
δημοσιογράφου
 
Μια τέτοια βράβευση από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, είμαι βέβαιη ότι δεν θα την κρατήσει μόνο για την ίδια, η οποία άλλωστε αποφεύγει την προβολή, τις μεγαλοστομίες, αλλά θα την μοιραστεί μαζί μας, με το χιώτικο λαό, με τη Χίο. Εξίσου μεγάλη χαρά και συγκίνηση μας πρόσφερε αυτή η βράβευση για την επιμελώς φροντισμένη, υψηλού επιπέδου έκδοση, μετά από επίσης δύσκολη προσπάθεια, και αφιερώνεται επίσης σε όλους όσοι την επιμελήθηκαν και μας την πρόσφεραν από τις Εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ.

Σίγουρα αυτό το βραβευμένο πολύτομο έργο για τον Κωνσταντίνο Κανελλάκη, αποτελεί έργο ζωής και για την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη, αλλά και για τις Εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ. Ένα πραγματικό “διαμάντι” στο χώρο των Γραμμάτων που δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη. Είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά που αφήνουν στη Χίο, στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ένα απλό, αυτοδίδακτο, κατά έναν τρόπο “πανεπιστήμονα” που πλούτισε την υπάρχουσα Γνώση του τόπου σε πολλούς τομείς, ακούραστο σκαπανέας σε διάφορους τομείς και τολμηρός, πρωτοπόρος όπως στον αγώνα του να μορφώνονται οι γυναίκες, με την ίδρυση και λειτουργία του Παρθεναγωγείου στα Νένητα. Ένα πολύτομο έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη και φωτίζει μία μορφή με έναν σπάνιο αξιακό κώδικα, στην εποχή του και στις μέρες μας, ακούραστο “εργάτη” της έρευνας, της συγγραφής και της συμμετοχής στα συμβαίνοντα στην κοινωνία της εποχής του. Αυτή η έκδοση, και η βράβευση της από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά γεγονότα της χρονιάς για τη Χίο, αν και ξεπερνά σίγουρα τα σύνορα του νησιού μας. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες μοναδικές και άξιες βράβευσης εκδόσεις όπως αυτήν. Η χαρά και η συγκίνησή σας φτάνει σε όλες και όλους μας που παρακολουθούμε και θαυμάζουμε το έργο και το ήθος σας, χρόνια τώρα… Καλοτάξιδο το πολύτομο και βραβευμένο έργο σας!!!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο… θράσος από το χιώτικο μαντερινάκι, του Μ. Αβδελιώδη
Επόμενο άρθροΠρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ