Την Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Προμηθέα τίμησε η μακρινή και συνάμα φιλική χώρα της Γεωργίας στον Καύκασο και στην κορυφή του, το Ελμπρούς, γνωστή σε εμάς τους Έλληνες σαν Στρόβιλος, που είναι και η υψηλότερη κορυφή του Καυκάσου. Εδώ στην υψηλότερη κορυφή του Καυκάσου –σύμφωνα με τη μυθολογία μας-, ο Δίας έδεσε τον Προμηθέα.
Ο Προμηθέας ήταν Τιτάνας και Θεός της φωτιάς -που σύμφωνα πάντα με την μυθολογία μας-, αψήφησε τους Θεούς έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στην ανθρωπότητα για να δημιουργήσει πολιτισμό.
Ο Προμηθέας θεωρείται ο εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και επιστημών.
Για την κλοπή της φωτιάς ο Προμηθέας υπέστη τρομερή τιμωρία από τον αρχηγό των Θεών τον Δία, ο οποίος τον καταδίκασε σε αιώνια βασανιστήρια για την παράβασή του.
Hταν δεμένος σε έναν βράχο και ένας γυπαετός – το έμβλημα του Δία – έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα (στην αρχαία Ελλάδα, το συκώτι θεωρούνταν συχνά η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων).
Το συκώτι του ξαναμεγάλωνε τη νύχτα και ο γυπαετός το έτρωγε την ημέρα.
Ο Προμηθέας ως γνωστόν ελευθερώθηκε από τον Ηρακλή.
(wikipedia).
Η Γεωργία (Σακαρτβέλο στα Γεωργιανά) χώρα φιλική στην Ελλάδα που τη διασχίζει ο Καύκασος (Καβκαζίαν Τέμπη στα Γεωργιανά) έχει στήσει αυτό το εντυπωσιακό άγαλμα στον Καύκασο εδώ και αρκετά χρόνια.
Το παρατηρητήριο του Δία
Αλήθεια ο φοβερός και τρομερός Δίας έβλεπε τον τιμωρημένο Προμηθέα; Καν αν ναι, από που…
Η μυθολογία θέλει από το χωριό Αδάτεπε (Adatepe).
Πάμε να το γνωρίσουμε;
Το Αδάτεπε (Adatepe) βρίσκεται στη χερσόνησο Biga, βόρεια του κόλπου Edremit, στις δυτικές παρυφές του όρους Ίδη (τουρκικά: Kaz Mountain), το χωριό απέχει 280 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, 105 χλμ. από το κέντρο της πόλης Τσανάκκαλε και 35 χλμ. από το κέντρο της πόλης του αρχαίου Πολυμελίου (Ayvacik ) .
Σύμφωνα με τον Όμηρο (Ιλιάδα) εδώ στο Αδάτεπε είχε στήσει ο βασιλιάς των Ολύμπιων Θεών, ο Δίας το θρόνο του για να παρακολουθεί τον Τρωϊκό πόλεμο και πράγματι στο πλάϊ του Αδάτεπε που βλέπει προς την θάλασσα, υπάρχει μέχρι σήμερα βωμός με την ονομασία <O βωμός του Δία>.
Το Αδάτεπε λοιπόν, είναι αρχαίο Ελληνικό χωριό που ονομάστηκε Adatepe από τους Οθωμανούς το 1912, βρίσκεται στη χερσόνησο Biga, βόρεια του κόλπου Edremit, στις δυτικές παρυφές του γνωστού μας όρους Ίδης (τουρκικά Kaz) και στην περιοχή του Ayvacik στο Τσανάκαλε (Canakkale) από το οποίο και απέχει 105 χλμ.
Το 1905, εδώ στο γραφικό χωριό με τα δίπατα Ελληνικά πέτρινα σπίτια ζούσαν ακόμη περίπου 600 Έλληνες κάνοντας συντροφιά στον Δία αλλά με την συνθήκη της Λωζάνης του ’23 εκδιώχθηκαν βιαίως από την πατρογονική αιώνων εστία και αντικαταστάθηκαν -με την εγκληματική ανταλλαγή -, από Τούρκους της Κρήτης και της Λέσβου.
Σήμερα-όπως βλέπετε και στη φωτογραφία από την τουρκική σελίδα Sanat Kopruleri-, έχουν αναπαλαιωθεί αρκετά από τα Ελληνικά χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής διώροφα πέτρινα σπίτια, όλα με αυλή και κήπο, το γραφικό Αδάτεπε έχει κηρυχτεί από το 1986 αστική προστατευόμενη περιοχή πρώτης τάξης, όντας το μοναδικό με αυτό το καθεστώς στην περιοχή.
Kαι σήμερα οι περίπου 400 Τούρκοι κάτοικοι του ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, την παραγωγή σαπουνιών με παραδοσιακό τρόπο καθώς κι άλλων προϊόντων με βάση την ελιά , των οποίων οι συσκευασίες είναι διακοσμημένες με εικόνα Ελληνίδας μικρής ηλικίας.
(Pληροφορίες: Σταύρος Καπλάνογλου, ερευνητής της ιστορίας της Μ.Ασίας, συγγραφέας).
Άραγε από εδώ, το Αδάτεπε να παρακολουθούσε ο Δίας-πετώντας τους κεραυνούς του-, εκτός από τον Τρωϊκό πόλεμο και το μαρτύριο του Προμηθέα;
Φωτογραφία του αγάλματος του Προμηθέα από το διαδίκτυο.
Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.
Σ.σ. Στην Ελλάδα με τη βοήθεια του διαδικτύου συναντήσαμε άγαλμα του προμηθέα στους Δελφούς και στην παραλία της Ελευσίνας.