Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η Ομηρική Ακαδημία για 23η χρονιά στη Χίο (12-21 Ιουλίου 2019)

Η Ομηρική Ακαδημία για 23η χρονιά στη Χίο (12-21 Ιουλίου 2019)

682

Για 23η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται στη Χίο, 14-21 Ιουλίου 2019, οι εργασίες του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Euroclassica (ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ) αλλά και της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, οι εργασίες εμβαθύνουν στα ομηρικά έπη, στην ελληνική γραμματεία, γλώσσα, Ιστορία και πολιτισμό στη
διαχρονική τους ροή.
Στα 23 αυτά χρόνια του θεσμού, από το 1997 μέχρι σήμερα στην Ομηρική Ακαδημία έχουν συμμετάσχει 5.300 σύνεδροι από όλον τον
Κόσμο, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν 150 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.
Το γενικό θέμα του συνεδρίου για τους λόγιους και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων είναι: Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Στο τμήμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών είναι: ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ.
Επίσης θα υπάρχει τμήμα Καθηγητών και φοιτητών για τη διδασκαλία και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, Ιστορίας και πολιτισμού. Επίσης τμήμα για προαιρετική παρακολούθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Το συνέδριο ξεκινά από τις 12 Ιουλίου από την Αθήνα όπου οι σύνεδροι έχουν ευκαιρίες επισκέψεων μεταξύ άλλων στην Ακρόπολη και στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο ΟΜΗΡΕΙΟ η επίσημη έναρξη του συνεδρίου.
Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει η ομιλία των καθηγητών Jose Antonio Fernadez Delgado
and Francisca Pordomingo με θέμα η Έκφραση Ευριπίδη από την Ιλιάδα.
Το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες συνεχίζονται επίσης στο ΟΜΗΡΕΙΟ, στις 6.15 μ.μ. ομιλία των καθηγητριών από την Αργεντινή Marcella Ristorto and Silvia Reyes με θέμα: Ύμνος στον Ήφαιστο και στην Αφροδίτη στην Οδύσσεια. VIII (267-369).
θα ακολουθήσει η ομιλία του καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα O ήρωας στον Όμηρο.
Τη Δευτέρα, 15/7, η Ομηρική Ακαδημία για μια ακόμη χρονιά ταξιδεύει στις Οινούσσες, όπου το πρωί θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού
και στο Πολιτιστικό Κέντρο Οινουσσών.
Μεταξύ των ομιλιών αυτή του καθηγητή Μιχάλη Μαντζανά με θέμα:
H φιλοσοφική και ψυχολογική διάσταση της μοναξιάς της Πηνελόπης
ως παράγων εξέλιξης στο έργο του Ομήρου
αλλά και της Ελένης Ρεγκούτα για τη διατροφή των Ελλήνων στους ομηρικούς χρόνους.
Τρίτη οι πρωινές εργασίες ξεκινούν στις 9.00 το πρωί, με την Κατερίνα Αποστολίδου που θα εξετάσει τον Οδυσσέα στα θεατρικά του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Το απόγευμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στη Δασκαλόπετρα, με την Δρ Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη να αναφέρεται στη διάλεξή της στην Ιατρική στον Όμηρο και στην Αρχαία Ελλάδα.
Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, η Μαρία Πήγου παρουσιάζει τον Οδυσσέα κατά του James Joyce. Η Χριστίνα Δουλγκερόγλου μιλά για το γέλιο στα Ομηρικά ποιήματα. Η Μαριάμ- Αννα Μικού για τη θέση της γυναίκας στα ομηρικά έπη και στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ.
Και το απόγευμα τις ομιλίες κλείνει η Δρ Μαρία Ελευθερία- Γιατράκου με την ερμηνευτική προσέγγιση στην Ιθάκη του Καβάφη.
Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και το Μουσείο Μαστίχας και εν συνεχεία στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.
Το απόγευμα οι εργασίες μεταφέρονται στο Ιδρυμα Μαρία Τσάκος.
Και φέτος μαθητές από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, θα παρουσιαστούν μελοποιημένα αρχαία ελληνικά κείμενα, ενώ Ο καθ. Παναγιώτης Τζαμαριάς και η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσουν μελοποιημένες ομηρικές ραψωδίες.
Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, η Ομηρική Ακαδημία ταξιδεύει… Κίνα. Ο καθηγητής Zhang Zie θα παρουσιάσει θέμα για τη Γραφή των ομηρικών ποιημάτων στα κινέζικα.
Αντίστοιχα η συνεδρία του Σαββάτου, 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει με την ομιλία του καθηγητή Αριστοτέλη Μυταρά για την επίδραση των Ομηρικών Επών στην Τουρκική λογοτεχνία και το μεσημέρι θα υπάρξει επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Πατέρα
Τέλος την Κυριακή ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με επισκέψεις σε Νέα Μονή, Ανάβατο και Αυγώνυμα πριν τη βραδινή αναχώρηση των συνέδρων για τον Πειραιά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση