Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου στην εκπομπή “Κάθε Μέρα Ελλάδα” στην...

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου στην εκπομπή “Κάθε Μέρα Ελλάδα” στην ΕΡΤ3

250

Οι εργασίες αναδόμησης και ανάδειξης της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή του Νοσοκομείου Χίου θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κάθε Μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3 το πρωί της Τετάρτης, μεταξύ 10.30 με 11.00.
Με καλεσμένη την αρχαιολόγο- προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Ολγα Βάσση θα παρουσιαστούν οι εργασίες που γίνονται στην περιοχή με την ανάδειξη των ψηφιδωτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις:
στην α’ φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη Βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β’ φάση ήταν επίσης τρίκλιτη Βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ’ φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η Βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ’ φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389.
Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές.
Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.

Τμήμα των λειψάνων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής καλυπτόταν μέχρι πρόσφατα από μεταγενέστερο, σχετικά μικρό ναό, ο οποίος έφερε χαμηλή οριζόντια τσιμεντένια οροφή και στα πλαίσια των εργασιών ανάδειξης του αφαιρέθηκε.

Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο.

Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ.Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιήμερη επίσκεψη τομεάρχη υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ομιλία στη Δασκαλόπετρα
Επόμενο άρθροΕπιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο